Alan Averill (PRIMORDIAL) στο Rock Overdose:’ Ζούμε σε μια εποχή χωρίς κουλτούρα, όπου οι χειρότερες μορφές τέχνης γίνονται διάσημες.’

Το Rock Overdose και ο Κωνσταντίνος Σωτηρέλης είχαν μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον τραγουδιστή των Ιρλανδών Extreme Metallers PRIMORDIAL, ο οποίος είπε πολλά και ενδιαφέροντα για τον καινούργιο δίσκο του συγκροτήματος “ Exile Amongst the Ruins”, για τους Rotting Christ, για τη τελευταία εμφάνισή τους στην Ελλάδα και για τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν από τη πλευρά του διοργανωτή (ακόμη τους χρωστάνε λεφτά, και αλλά ‘ωραία’ συμβάντα), αλλά και για το αραίωμα των εμφανίσεων τους στη χώρα μας το οποίο αποφάσισαν.

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα Alan.

 

Alan: Καλησπέρα.

 

 

Rock Overdose: Πώς νιώθεις για τον νέο δίσκο;

 

Alan: Είναι εντάξει, ξέρεις, δεν θα πω ψέματα. Δεν βρίσκομαι σε μια θέση που δεν έχω βρεθεί στο παρελθόν. Οι αντιδράσεις φαίνονται πολύ θετικές. Όλα φαίνονται πολύ καλά.

 

 

Rock Overdose: Ποιο είναι το feedback ως τώρα;

 

Alan: Είναι πολύ θετικά τα πράγματα. Πρώτη φορά κυκλοφορούμε 3 βίντεο στη σειρά. Είναι ένα σημαντικό βήμα για μας. Κάποιοι οπαδοί είναι έκπληκτοι ευχάριστα. Και πιστεύω ότι είναι αρκετά ενδιαφέροντα βίντεο.

 

 

Rock Overdose: Σου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι θα έφτανες σε σημείο να κυκλοφορήσεις εννιά άλμπουμ με τους Primordial και να έχεις την επιτυχία που έχεις ως τώρα;

 

Alan: Φυσικά και όχι. Ξεκινήσαμε στα 16 μας. Δεν σκέφτεσαι ότι θα το κάνεις τόσα χρόνια, όταν είσαι τόσο νέος.

 

 

Rock Overdose: Ποιες είναι οι διαφορές του νέου άλμπουμ από το “Where Greater Men Have Fallen”;

 

Alan: Είναι λίγο δύσκολο να το κρίνεις αυτό όταν είσαι μέσα στη μπάντα. Αλλά, θα έλεγα ότι ακούγεται λίγο πιο doom, λιγότερο επικό, αλλά συγχρόνως ακούγεται και επικό. Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί ήχοι. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν είσαι σε μια μπάντα, είναι νομίζω το να βγαίνεις εκτός, και να είσαι ικανός να παρατηρείς αντικειμενικά τον εαυτό σου.  Να αναρωτιέσαι αν ακόμη το θέλεις, αν το εννοείς, αν είναι ακόμη ζωτικό και αν έχει πάθος.

 

 

Rock Overdose: Είναι εύκολο για έναν καλλιτέχνη να κάνει κάτι τέτοιο;

 

Alan: Όχι, καθόλου. Εξαρτάται. Εμείς ως Primordial έχουμε αποχωριστεί τον εγωισμό μας λίγο, κανένας στην μπάντα δεν είναι αλαζόνας rock star ή κάτι τέτοιο. Πολλές φορές μπορεί να έρχεται κάποιος με μια ιδέα, όμως να είναι κακή ιδέα. Το πιο σημαντικό σε μια τέτοια κατάσταση, ειδκά όταν δεν ξοδεύεις πολύ χρόνο στις πρόβες, είναι το να ξέρεις πότε μια ιδέα είναι κακή, ώστε να μη σπαταλάς χρόνο σε αυτήν. Νομίζω είμαστε ειλικρινείς όταν πρόκειται για μια κακή ιδέα.

 

 

Rock Overdose: Τα περισσότερα από τα τραγούδια σας είναι πολύ μεγάλα. Είναι εύκολο να γράφεις τόσο μεγάλα τραγούδια και γιατί επιλέγετε αυτό το μονοπάτι; Πιστεύεις ότι είναι εύκολο για το κοινό να ακούει τόσο μεγάλα τραγούδια ή δεν σας απασχολεί κάτι τέτοιο;

 

Alan: Δεν με απασχολεί κάτι τέτοιο. Προφανώς, είναι εύκολο για μας. Το κάνουμε για 20 χρόνια. Είναι ο τρόπος που γράφουμε. Ποτέ δεν ήμασταν της κλασικής δομής με το ίντρο, κουπλέ, ρεφραίν, κουπλέ, ρεφραίν, σόλο κτλ. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που γράφουμε τραγούδια. Υπάρχουν μερικά τραγούδια που έχουν αυτή την φόρμουλα, αλλά δεν βλέπουμε έτσι τα πράγματα. Τα βλέπουμε με πιο κινηματογραφικό τρόπο.

 

 

Rock Overdose: Νομίζω πως αυτό είναι και το ενδιαφέρον στην μουσική σας.

 

Alan: Ναι, ίσως είναι ένα από τα ενδιαφέροντα πράγματα. Δεν το σκεφτόμαστε και πολύ, όμως. Απλά τα γράφουμε. Έχει να κάνει με την δομή, τις δυναμικές, την ατμόσφαιρα και όλα αυτά.

 

 

Rock Overdose: Πόσο καιρό σας πήρε να συνθέσετε αυτό το άλμποουμ και ποια ήταν η διαδικασία; Κάνατε κάτι διαφορετικό από τις άλλες φορές;

 

Alan: Όχι. Προβάρουμε συχνά, δεν ανταλλάσουμε αρχεία, δεν γράφουμε μόνοι μας, δεν χρησιμοποιούμε μετρονόμο. Δεν χρησιμοποιούμε διάφορα digital tricks. Γράφουμε με πιο κλασικό τρόπο, συναντιόμαστε και προβάρουμε. Συνήθως ηχογραφούμε live, οπότε είναι το ίδιο με τις άλλες φορές. Είμαστε απλά 5 άνθρωποι μέσα σε έναν χώρο.

 

 

Rock Overdose: Καταλαβαίνω. Προτιμάς τις ηχογραφήσεις ή τα live shows;

 

Alan: Τις συναυλίες, φυσικά! Το θέμα με αυτό το άλμπουμ ήταν ότι δεν είχαμε προβάρει αρκετά, όχι όπως τις άλλες φορές. Θέλω να πω, υπήρχαν ιδέες, είχαμε προβάρει, αλλά όχι όπως σε άλλα άλμπουμ. Κάποιες φορές είναι δύσκολο το να μαζεύεις 5 ανθρώπους σε ένα δωμάτιο, όταν οι ζωές τους είναι περίπλοκες. Για μένα, όμως, ως τραγουδιστής, χρειάζομαι τις πρόβες. Αλλά προτιμώ τις συναυλίες. Το στούντιο είναι καλό, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι ο τύπος μου.

 

 

Rock Overdose: Θα ήθελες να μας πεις μερικές λεπτομέρειες για τους στίχους και την θεματολογία, καθώς και για το εξώφυλλο;

 

Alan: Το εξώφυλλο το επιμελήθηκε ο Costin Chioreanu, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί αρκετές φορές. Πρόκειται για μια φωτογραφία ενός τάφου στην Ελλάδα, όπου λείπει ένα πρόσωπο, ένα χέρι…και αναφέρεται στην σύγχρονη κοινωνία, στο πώς αντιλαμβάνομαι την πνευματική αρρώστια της Δύσης. Ακόμη και μόνο η λέξη «Δύση» έχει για κάποιους ανθρώπους αρνητική σημασία. ‘Εχουμε ξεχάσει όμως όλα τα μεγάλα επιτεύγματα της Δύσης τον 15ο και 16ο αιώνα, με τον Νεύτωνα, τον Διαφωτισμό, τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, μαγείας και επιστήμης, των μαθηματικών και όλα αυτά. Υπάρχουν και άλλου είδους τραγούδια, αλλά γενικά μιλάει για το πως βλέπω την πνευματική αρρώστια. Είναι πιο πολύ σαν παρατήρηση ενός ασθενή.

 

 

Rock Overdose: Το 2016 κυκλοφορήσατε ένα live album με τίτλο “Gods to the Godless” και πριν ένα μήνα κυκλοφορήσατε ένα EP “Heathen Legacy”. Οπότε, το κενό των τεσσάρων χρόνων ανάμεσα στο “Where Greater Men Have Fallen” και στο “Exile Amongst Ruins” ήταν πολυάσχολο;

 

Alan: Δεν θα το ‘λεγα. Το “Heathen Legacy” είναι απλά ένα compilation CD.

 

 

Rock Overdose: Δεν επανηχογραφήσατε τα κομμάτια δηλαδή;

 

Alan: Όχι, ήταν από πρόβες, από live κτλ. Δεν ηχογραφήσαμε κάτι ξανά. Το live album, από την άλλη, ήταν ένα ευχάριστο «ατύχημα». Οι τύποι από το Bang Your Head ήταν πολύ καλοί μαζί μας και ηχογράφησαν το show. Όταν το άκουσα είπα ότι θα ήταν ωραίο να το δουλέψουμε. Δεν είναι κάτι τρελό όμως.

 

Κάθε άλμπουμ παίρνει 3-4 χρόνια μετά το προηγούμενο. Αυτά τα 3-4 χρόνια ήταν αρκετά διαφορετικά σε σχέση με τις προηγούμενες φορές. Αλλά κάναμε αρκετές περιοδείες. Το θέμα με το promotion είναι ότι δεν είμαστε επαγγελματική μπάντα, οπότε ο καθένας έχει να συνεχίσει με την ζωή του.

 

 

Rock Overdose: Οι περισσότερο πιστεύουν ότι είστε επαγγελματική μπάντα, επειδή κάνετε περιοδείες, κυκλοφορείτε άλμπουμ…ο κόσμος δεν μπορεί να το καταλάβει.

 

Alan: Το ξέρω, αλλά ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κανένας δεν βγάζει λεφτά από τις πωλήσεις πλέον. Πληρώνεσαι μόνο από τις συναυλίες, όμως για κάθε συναυλία πρέπει να ταξιδέψεις. Όλες οι πτήσεις σου, της μπάντας, του crew, πληρώνονται από αυτήν την πληρωμή. Επίσης, πληρώνεις φόρο καλλιτέχνη σε κάθε χώρα που παίζεις. Μετά, πληρώνεις πάλι φόρο στην Ιρλανδία για ότι έχεις πληρωθεί. Πληρώνεις το management σου. Αν είναι δύσκολο να πληρώσεις το νοίκι ή να αγοράσεις ένα σπίτι, σκέψου πόσο δύσκολο είναι το να είσαι σε μπάντα. Δεν υπάρχει ασφάλεια υγείας κτλ. Σκέψου ότι τον Ιανουάριο πληρώθηκα 1.81€ για 22 digital τραγούδια από τις ΗΠΑ.

 

 

Rock Overdose: Είναι τρομερό…

 

Alan: Φυσικά και είναι τρομερό! Δεν παραπονιέμαι, απλά το τονίζω. Κοίτα τους Rotting Christ. Δουλεύουν σαν σκυλιά. Δουλεύουν πάρα πολύ, γι’ αυτό πιθανόν και μπορούν να περιοδεύουν έτσι. Όμως, μη ξεχνάς ότι και το κόστος του να μένεις στην Ιρλανδία είναι αρκετές φορές υψηλότερο από της Ελλάδας. Δεν παραπονιέμαι, απλά όλοι αναρωτιούνται γιατί δεν είμαστε επαγγελματική μπάντα, παρόλα αυτά κατεβάζουν δωρέαν μουσική. Έτσι λειτουργούν πλέον τα πράγματα.

 

 

Rock Overdose: Πολλές σπουδαίες μπάντες αποφασίζουν να σταματήσουν, όπως οι Black Sabbath, οι Slayer, οι Manowar, ενώ θρύλοι όπως ο Glenn Tipton των Judas Priest πιθανότατα να μη ξανά κάνουν περιοδείες. Και φυσικά άλλοι θρύλοι, όπως ο Lemmy, δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας. Είναι τρομακτικό αυτό για τo heavy metal; Θέλω να πω, πιστεύεις ότι θα υπάρξουν άλλες μπάντες τόσο σπουδαίες, ώστε να καλύψουν αυτό το κενό;

 

 

Alan: Όχι, ποτέ ξανά.

 

 

Rock Overdose: Είναι τρομακτικό αυτό για την μουσική μας;

 

Alan: Ναι. Βέβαια, αν κοιτάξεις όλα τα heavy metal festivals στην Ευρώπη, θα δεις ότι είναι πολλά και ότι υπάρχει πολύς κόσμος που τα παρακολουθεί. Από την άλλη, αν παρατηρήσεις καλύτερα, θα δεις ότι οι περισσότεροι headliners είναι παλιές μπάντες, με μερικές μόνο εξαιρέσεις.

 

Πρέπει να αναλογιστούμε μερικά πράγματα και νομίζω πως ένα από αυτά είναι ότι η ροκ μουσική δεν έχει απήχηση στην νεολαία. Το streaming και οι ψηφιακές πλατφόρμες χρησιμεύουν σε δύο ειδών καλλιτέχνες. Αυτούς που τα χρησιμοποιούν για promotion και δεν σκοπεύουν να βγάλουν λεφτά από αυτό, αλλά και για ανθρώπους όπως η Adele, η Rihana και ο Kendrick Lamar και γενικά οι άνθρωποι της pop, όπου έχουν τεράστια ποσότητα από «hits», με ένα-δύο τραγούδια να έχουν 3-4 εκατομμύρια προβολές, κι έτσι βγάζουν λεφτά. Όταν είσαι, όμως, σε μια μπάντα, πρόκειται για 5 ανθρώπους. Όλα χωρίζονται στα 5 και έχεις ένα συμβόλαιο με μια εταιρεία, έχεις όργανα, κόστη λόγω προβών κτλ.

 

Τα παιδιά αυτές τις μέρες ακούν τραγούδια, όχι ολόκληρα άλμπουμ. Και συνήθως ακούν ένα συγκεκριμένο κομμάτι για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει καμία heavy metal μπάντα με τόσα εκατομμύρια προβολές. Λίγοι μόνο, οι Ghost τα καταφέρνουν πολύ καλά. Αλλά όλοι οι υπόλοιποι…ειλικρινά, και εμείς έχουμε streaming, ίσως και 2-3 χιλιάδες ανά μήνα. Αυτό όμως μου δίνει 5€. Η μουσική βιομηχανία δεν είναι φτιαγμένη για μπάντες ή για την ροκ μουσική. Επίσης, πρέπει να καταλάβουμε ότι οι νέοι ξοδεύουν χρήματα σε παιχνίδια και κινητά τηλέφωνα, ρούχα. Η μουσική δεν παίζει σημαντικό ρόλο πλέον.

 

Ποτέ δεν θα βγουν μπάντες όπως οι Judas Priest και οι Black Sabbath. Είμαι σίγουρος, βέβαια, ότι αν μιλήσεις και με άτομα της folk ή jazz μουσικής, θα πουν ότι ποτέ δεν θα ξαναβγεί ένας Buddy Guy ή ένας Muddy Waters. Η εποχή του κλασικού rock έχει φύγει. Θέλω να πω, όταν σταματήσει ο Bruce Springsteen, τότε τι θα μείνει; Ο Ed Sheeran; Ας σοβαρευτούμε…Ακόμη, νομίζω ότι ζούμε σε μια εποχή χωρίς κουλτούρα, όπου οι χειρότερες μορφές τέχνης γίνονται διάσημες.

 

 

Rock Overdose: Καταλαβαίνω τι εννοείς…

 

Alan: Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο  κόσμος πλέον βλέπει cartoons και superhero ταινίες. Ακούν μουσική που έχει γραφτεί για 11 χρονών κοριτσάκια. Διαβάζουν “Fifty Shades of Grey”. Είναι πολύ λυπηρό όλο αυτό. Όπως επίσης δεν θα υπάρξουν άλλοι Pink Floyd ή κάτι τέτοιο. Είναι οι τελευταίες μέρες των συγκροτημάτων αυτών. Ακόμη και στη μέταλ. Τι έχουμε; Volbeat, Korn, Within Temptation…Όλες τις σκατένιες μπάντες που έγιναν διάσημες τα τελευταία 15-20 χρόνια.

 

 

Rock Overdose: Οπότε έχει δίκιο ο Gene Simmons; Πεθαίνει το ροκ και το μέταλ;

 

Alan: Ναι, χωρίς αμφιβολία. Το underground βέβαια κρατάει ακόμη στην Ευρώπη. Οι heavy metal οπαδοί είναι πολύ πιστοί και υποστηρίζουν τις μπάντες, Υπάρχει επίσης ένα δίκτυο από φεστιβάλ στα οποία μπορούμε να παίζουμε τα καλοκαίρια. Αλλά όλα αυτά στο underground. Το mainstream metal και rock είναι νεκρό.

 

 

Rock Overdose: Πώς ήταν η κατάσταση στα 90’s; Ήταν τόσο μεγάλη η διαφορά, όσον αφορά τις πωλήσεις;

 

Alan: Ναι, φυσικά! Τα τελευταία χρόνια, αν εξαιρέσεις την Adele, θα δεις μια τεράστια πτώση στις πωλήσεις. Αν βγάλεις εκτός την Adele, το κομμάτι με τις περισσότερες πωλήσεις ήταν το “Frozen” από την ταινία, όπου πούλησε 3 εκατομμύρια γιατί οι μαμάδες το αγόραζαν για τα παιδιά τους. Οπότε, για να πουλήσεις πρέπει να προσελκύσεις κόσμο που δεν ξέρει να κατεβάζει (γέλια). Παλιά υπήρχαν μπάντες τις οποίες δεν το περίμενες όμως έχουν πουλήσει τρομερά πολλούς δίσκους, όπως οι Status Quo που έχουν πουλήσει 115 εκατομμύρια δίσκους.

 

Είχα αυτή τη συζήτηση με κάποιες δισκογραφικές στις οποίες δούλευα και έλεγαν “γιατί αυτή η μπάντα δεν μπορεί να κάνει περιοδείες;”. Το πρόβλημα είναι πως αν είσαι για παράδειγμα πάνω από 26 χρονών, οι ευκαιρίες στη ζωή είναι πλέον λιγότερες, είτε εξαιτίας του γάμου, των παιδιών, των υποχρεώσεων, λογαριασμών. Όμως νομίζω πως οι νέοι μουσική κατανοούν ότι δεν υπάρχει πλέον αυτό που λέμε «καριέρα». Το κάνεις σαν χόμπι και μετά από κάποια ηλικία οι περισσότεροι το παρατάν γιατί δεν βγάζουν λεφτά. Από την άλλη, γι’ αυτό αυξάνεται η ηλεκτρονική μουσική. Είσαι ένα άτομο, ταξιδέυεις με το λάπτοπ.

 

Και να σου πω την αλήθεια, δεν βλέπω να αλλάζει κάτι. Η ζημιά έχει ήδη γίνει. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως το Spotify, αν και λένε ότι δεν βγάζουν λεφτά, αυτό δεν ισχύει. Το χειρότερο είναι το Youtube. Δεν ξέρεις καν πως να επικοινωνήσεις ώστε να πληρωθείς ή κάτι τέτοιο. Το Youtube όμως επιβραβεύει ανθρώπους που βιντεοσκοπούν την γάτα τους να πέφτει από τις σκάλες ή άλλα ηλίθια πράγματα, αλλά όχι κάτι που αξίζει.

 

Δυστυχώς ζούμε σε έναν περίεργο κόσμο.

 

 

Rock Overdose: Δυστυχώς έχεις δίκιο, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά Λοιπόν, ας μιλήσουμε λίγο για την τελευταία σας επίσκεψη στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας και πώς αισθάνεστε για την χώρα μας; Η αλήθεια είναι πως ο καθένας, νομίζω, βλέπει την ιδιαίτερη αγάπη που υπάρχει μεταξύ Ελλήνων οπαδών και των Primordial.

 

Alan: Ναι, είναι αλήθεια αυτό, υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω. Αλλά, την τελευταία φορά τα πράγματα ήταν λίγο σκατά.

 

 

Rock Overdose: Ναι, ήταν περίεργη η κατάσταση. Δεν γνωρίζαμε καν αν θα συμβεί το live.

 

Alan: Ισχύει. Ακόμη μας χρωστάνε λεφτά για αυτό το show. Αποφασίσαμε ότι θα παίξουμε, όμως. Είπαμε ότι θα παίξουμε κανονικά το set μας, ίσως και περισσότερα τραγούδια απ’ όσα ετοιμάσαμε, γιατί όλα τα υπόλοιπα ήταν μαλακίες. Η διοργάνωση ήταν ένα αστείο. Τα έκαναν χάλια και ο διοργανωτής εξαφανίστηκε. Πολλοί άνθρωποι είχαν πληρώσει πολλά λεφτά, περισσότερα απ’ όσο έπρεπε κατά την γνώμη μου. Ευτυχώς, τα παιδιά του 8ball έσωσαν την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη. Ξέραμε ότι δεν θα πληρωθούμε, όμως θέλαμε να σεβαστούμε τους ανθρώπους που πλήρωσαν τόσα λεφτά για να μας δουν.

 

Για να είμαι ειλικρινής, έχουμε έρθει πάρα πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι η Ελλάδα χρειάζεται ξεκούραση από τους Primordial, γιατί κάποτε μαζεύαμε 300, 400, 500, ακόμη και 600 άτομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ενώ τώρα άρχισε λίγο να πέφτει. Από την άλλη, το εισιτήριο αυξάνεται, οπότε προτιμώ να μην έρθουμε για λίγο ώστε όταν ξαναέρθουμε να έχει αρκετό κοινό. Γιατί αν πηγαίνεις συνεχώς σε μια χώρα, θα βαρεθούν. Έχουμε μια υπέροχη σχέση με την Ελλάδα, όμως νομίζω πως και οι δύο πλευρές χρειάζονται τον χώρο τους (γέλια).

 

 

Rock Overdose: Έχετε πλάνα για κάποια περιοδεία ώστε να προωθήσετε το άλμπουμ;

 

Alan: Ναι, θα είμαστε σε περιοδεία τον Απρίλιο με τους Moonsorrow και θα παίξουμε σε κάποια φεστιβαλ το καλοκαίρι. Όπως κάθε φορά, απλά τώρα είμαστε πιο οργανωμένοι με τα videos, την περιοδεία να έρχεται μετά το άλμπουμ.

 

 

Rock Overdose: Λοιπόν, σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη, ήταν τεράστια τιμή για μένα. Ο τελευταίος λόγος ανήκει σε σένα.

 

Alan: Θα δούμε την αντίδραση των οπαδών και ίσως προσπαθήσουμε να έρθουμε του χρόνου στην Ελλάδα, με φθηνότερο εισιτήριο και καλύτερη διοργάνωση. Θα ήταν σπουδαίο.

 

 

Rock Overdose: Φυσικά!

 

Alan: Θα το δούμε, δεν βιαζόμαστε!

 

 

Rock Overdose: Καλή συνέχεια!

 

Alan: Να είστε καλά, τα λέμε!

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Κωνσταντίνος Σωτηρέλης

Comments