BORIS – Αδιάκοπη πορεία, δίχως συμβιβασμούς

Οι Ιάπωνες Boris ιδρύθηκαν το 1992 κι από τότε διατηρούν αδιάκοπη παρουσία στα μουσικά δρώμενα. Αποτελούνται από τους Atsuo (τύμπανα), Takeshi (μπάσο/κιθάρα) και Wata (πλήκτρα/κιθάρα). Από τις τάξεις τους έχει επίσης περάσει ο Michio Kurihara (κιθάρα), ενώ στο ενεργητικό τους κaταγράφονται μεταξύ άλλων- συνεργασίες με Merzbow, Sunn O))) και Ian Astbury. Το μουσικό ύφος της μπάντας έχει επηρεαστεί από διάφορα είδη όπως ambient, punk, drone, psychedelic rock, doom metal, shoegaze, punk και sludge. Μετρούν πάνω από είκοσι full length κυκλοφορίες, ενώ αν βάλεις στο παιχνίδι EP, split, live albums και συνεργασίες η μπάλα χάνεται.Παρά την πολυετή πορεία τους, η πρώτη τους επίσκεψη στην Αθήνα έγινε μόλις πριν τρία χρόνια, στα πλάισια της επετειακής περιοδείας τους για το Pink”. Τότε είχα εκθειάσει την εμφάνιση τους, γράφοντας υπερβολές του τύπου:

.... συνέβησαν θαυμαστά πράγματα επί της ταπεινής σκηνής του Fuzz. Η πνιγμένη στο feedback “ουρά” του μας τρίπαρε με τρόπο, που ούτε όλες οι καρτέλες της καλής εποχής του +soda δε μπόρεσαν ποτέ να το καταφέρουν, βάζοντας και επίσημα φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του live, από το οποίο δεν έπρεπε να λείψεις.... Ξεκάθαρα, ένα “ζωντανό” απωθημένο που εκπληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, ρίχνοντας ιδανική αυλαία σε μια πανίσχυρη από όλες τις απόψεις συναυλιακή χρονιά”

Ήταν τόσο καλοί εκείνο το βράδυ, που δε μπορούσα να τις αποφύγω.

 

Λίγο μετά κι έχοντας πάρει την απόφαση να διαλύσουν, ηχογραφούν ακόμα ένα δίσκο, με την πρόθεση αυτός να είναι ο αποχαιρετιστήριος τους. Κυκλοφορεί το 2017 με τίτλο Dear” και καταλήγει να είναι η καλύτερη και πιο επιθετική δουλειά τους εδώ και χρόνια, με κομματάρες όπως το παρακάτω:


Ανανεωμένοι αφήνουν πίσω οποιοδήποτε πλάνο που περιλάμβανε τη λέξη “διάλυση” και φορτσάρουν επανερχόμενοι τη φετινή χρονιά με διευρυμένη μουσική παλέτα και το διπλό άλμπουμ LØVE & EVØL”, ακόμα ένα colpo grosso του Jack White, ο οποίος μετά τους Sleep και τους Melvins, βάζει και τους Ιάπωνες στο roster της Third Man Records.

 

To “EVØL” είναι μία από τις κορυφαίες συνθέσεις που ακούσαμε το 2019 - τα 16 του λεπτά μπορεί να είναι ο κυριότερος, σίγουρα όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να  αφιερώσεις ακροάσεις στη φετινή τους κυκλοφορία. Οι Boris κουβαλούν συσσωρευμένη εμπειρία και η μαεστρία με την οποία συνθέτουν κι ενορχηστρώνουν, δε μπορεί παρά μόνο να ωριμάζει με το πέρασμα των ετών.Τα παραπάνω θα έχουμε την τύχη να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι, μιας και σε λίγες ημέρες τα κομμάτια του LØVE & EVØL” θα αποκτήσουν σάρκα και οστά στη σκηνή του Temple Athens, μαζί με αρκετές ακόμα επιλεγμένες στιγμές των Ιαπώνων.


Υπενθυμίζουμε ότι οι Boris θα εμφανιστούν ζωντανά το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στο Temple Athens (Ιάκχου 17, Γκάζι) στην Αθήνα.


 

Comments