Costas Grinder (HAVEN’T SAID ENOUGH) στο Rock Overdose:” Η μουσική είναι σαν μια γλώσσα που έχουμε μάθει να μιλάμε και μέσω αυτής να εκφραζόμαστε”.

Ο δεύτερος δίσκος των Haven't Said Enough με τίτλο ''Entrance To Mayhem'' είναι γεγονός, τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο τους ''The First Signs Of Malfunction''. Ο Δημήτρης Αλόρας ανέλαβε για λογαριασμό του Rock Overdose να μάθει όλες τις λεπτομέρειες για την κυκλοφορία και ο κιθαρίστας Costas Grinder μας τις έδωσε με αρκετή ανάλυση και καλή διάθεση. Επίσης μάθαμε για τις σκέψεις του στις επερχόμενες κυκλοφορίες της εταιρείας του Clean Head Productions, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί με πικρία στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν νέα άτομα σε ηλικία που να έχουν την ίδια δίψα για μουσική με τις παλιότερες γενιές.

 

 

Rock Overdose: Κώστα καλώς ορίσατε στις σελίδες του Rock Overdose, θα θέλαμε να μάθουμε αρχικά για την πρώτη κυκλοφορία σας, το ''The First Signs Of Malfunction''. Eίσαι ευχαριστημένος από το πως είχε το τελικό αποτέλεσμα; Θα άλλαζες κάτι πλέον μετά από 3 χρόνια;

 

Costas Grinder: Γεια σου Δημήτρη και σ’ ευχαριστώ για την πρόσκληση στο Rock Overdose. Όταν φτιάχναμε το “First Signs Of Malfunction” δεν είχαμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας, δεν γνωρίζαμε καν ότι αυτό το υλικό θα αποτελέσει έναυσμα για την δημιουργία ενός νέου project κτλ. Υπήρχαν κατά καιρούς σκέψεις να κάνουμε με τον Mitch ένα side project αλλά οι κουβέντες παρέμεναν κουβέντες.

 

Μετά το “Of Worms And Men”, τον τελευταίο full length δίσκο που κάναμε με τους Head Cleaner το 2013, ήμασταν αποφασισμένοι να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στα live ώστε να προωθήσουμε την όλη δουλειά που είχαμε κάνει μέχρι τότε. Ήδη συζητούσαμε για το Obscene Extreme Festival καθώς και για εμφανίσεις σε Γερμανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έτσι προέκυψαν άλλωστε και οι συμμετοχές μας στο NRW Deathfest και στο Bloodshed.

 

Παράλληλα εκείνο το διάστημα εγώ κι ο Στέλιος από τους Erectus, με τον οποίο είμαστε χρόνια κολλητοί, δοκιμάζαμε συνεχώς ενισχυτές, όργανα, προενισχύσεις, καμπίνες, μαγνήτες κτλ. είχαμε πορωθεί με τον ήχο και το gear κι έτσι συχνά πυκνά πήγαινα στο σπίτι του για να ακούσουμε νέα πράγματα. Ανάμεσα σ’ εκείνα τα τζαμαρίσματα άρχισε να προκύπτει το υλικό που οδήγησε στο “First Signs Of Malfuction”. Όταν είχαμε πια αρκετά κομμάτια είπα στον Mitch να βάλουμε μπρος το side project που είχαμε χρόνια κατά νου να κάνουμε.

 

Από την άλλη ο Στέλιος μίλησε στον Τόλη, τον drummer των Erectus να συμμετάσχει στην όλη φάση κι έτσι προέκυψε αυτό το σχήμα, ένα κουαρτέτο με μέλη των Head Cleaner και των Erectus. Από εκείνη την κυκλοφορία δεν θα άλλαζα απολύτως τίποτα. Μου θυμίζει μια υπέροχη περίοδο της ζωής μου, full δημιουργική και ζωντανή. Μου αρέσει πολύ που καταφέραμε να κυκλοφορήσουμε τον δίσκο αυτό σε 12” βινύλιο, όπως επίσης μου αρέσει πάρα πολύ και το εξώφυλλο, που είναι σχεδιασμένο στο χέρι. Ο ήχος του δίσκου είναι επίσης πολύ ιδιαίτερος. Ωμός και βίαιος, πολύ διαφορετικός από τον δεύτερο δίσκο μας.

 

 

Rock Overdose: Mέσα στα 3 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι να κυκλοφορήσει το ''Entrance To Mayhem'' πλέον, ποια ήταν η ανταπόκριση για το συγκρότημα; Θεωρείς ότι ακούστηκε το όνομα των Haven't Said Enough όσο θα θέλατε;

 

Costas Grinder: Όχι, δεν νομίζω ότι γνωρίζει πολύς κόσμος τους HSE. Βεβαίως αυτό εξηγείται εύκολα μια και είμαστε ένα project που δεν παίζει σε live shows. Κάποιος που δεν ψάχνεται με την μουσική είναι δύσκολο να μας ανακαλύψει. Ό,τι θέλουμε να επικοινωνήσουμε σχετικά με τους HSE το κάνουμε μέσα από μια σελίδα στο facebook και το bandcamp της μπάντας, απ’ όπου μπορεί κανείς να κατεβάσει ελεύθερα και τους δύο μας δίσκους.

 

Η ανταπόκριση όσων μας έχουν ανακαλύψει είναι πάρα πολύ θερμή, από την άλλη μεριά, εμπορικά, είναι χλιαρή. Θέλω να πω ότι σε άλλες εποχές, μια τέτοια κυκλοφορία που τυπώνεται σε 300 τεμάχια, θα περίμενε κανείς να εξαντληθεί γρήγορα κάτι που δεν συνέβη. Ωστόσο αυτό δεν μας απασχόλησε ποτέ. Ποιος ξέρει, μπορεί κάποια στιγμή αργότερα ο κόσμος να στραφεί σ’ αυτούς τους δίσκους.

 

    

 

Rock Overdose: Ερχόμαστε στο δεύτερο πόνημα σας, το πρόσφατο ''Entrance To Mayhem''. Τι διαφορετικό πιστεύεις έχει να προσφέρει σε σχέση με το ντεμπούτο σας και πόσο καιρό σας πήρε η δημιουργία του;

 

Costas Grinder: Η βασική διαφορά του “Entrance To Mayhem” με το ντεμπούτο μας ήταν ότι τώρα πια ξέραμε τι θέλαμε να κάνουμε, ξέραμε ποιοι είμαστε και προς τα πού θέλαμε να κινηθούμε, τι να διαφοροποιήσουμε, τι να αλλάξουμε, τι να παίξουμε κτλ. Ο δίσκος αυτός δεν ήταν συρραφή από τζαμαρίσματα αλλά δουλειά που έγινε βάσει συγκεκριμένου σχεδίου.

 

Η σύνθεση του δίσκου έγινε πάρα πολύ γρήγορα γιατί προηγουμένως εγώ κι ο Στέλιος είχαμε συζητήσει πολύ και είχαμε κατασταλάξει σ’ αυτό που στοχεύαμε να πετύχουμε. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μου αρέσει το ντεμπούτο μας, εκείνος ο δίσκος έχει μια πιο άγρια ομορφιά, είναι πιο ωμό και ευθύ σαν άκουσμα. Κατά δεύτερον, στον καινούριο μας δίσκο άλλαξε ο drummer με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί εντελώς το groove, οι ρυθμοί είναι περισσότερο πλουραλιστικοί, έχει πέσει περισσότερη μελέτη. Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει να αλλάζει μια μπάντα drummer. Ουσιαστικά γίνεται άλλη μπάντα.

 

 

Rock Overdose: Θεωρώ τον ήχο που έχει βγει υποδειγματικό, η παραγωγή ειδικά είναι για σεμινάριο. Θα θέλαμε να μάθουμε που ηχογραφήθηκε και πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η διαδικασία ολοκλήρωσης του.

 

Costas Grinder: Αν σκεφτείς ότι τα δύο από τα τέσσερα μέλη των HSE είναι καταξιωμένοι ηχολήπτες της σκηνής μας, καταλαβαίνεις ότι η όλη διαδικασία δεν θα μπορούσε να είναι επίπονη για μας, απεναντίας ήταν πέρα για πέρα διασκεδαστική. Ουσιαστικά το pre-production έγινε στο home studio του Στέλιου και έπειτα η κυρίως ηχογράφηση στο studio του Σάκη. Θεωρώ ότι και οι δύο όντως έκαναν εξαιρετική δουλειά. Ο Στέλιος περισσότερο στις κιθάρες και αντίστοιχα ο Σάκης στα τύμπανα, που είναι και το αντικείμενό τους, το όργανό τους. Η παραγωγή όντως είναι εξαιρετική. Σαν ακροατής τον απολαμβάνω κάθε φορά αυτόν τον δίσκο. Πάντως δεν νομίζω πως ήταν εύκολο για τα παιδιά, το mix μας πήρε μήνες μέχρι να το φέρουμε εκεί που θέλαμε.

 

 

Rock Overdose: Βοηθάει καθόλου στην δημιουργία των κομματιών το γεγονός ότι έχεις δίπλα σου ανθρώπους που είναι στη φάση εδώ και χρόνια; Όλοι έχετε συνεισφέρει στη σκηνή ειδικά της Θεσσαλονίκης από πολύ παλιά, πόσο αβίαστα βγαίνει το υλικό για μία μπάντα σε τέτοιες περιπτώσεις;

 

Costas Grinder: Με τα παιδιά αυτά έχουμε μεγαλώσει μαζί. Είναι οι φίλοι μου από την εφηβεία, την σκηνή αυτή ουσιαστικά μαζί την φτιάξαμε. Η μουσική είναι το hobby μας και για κάποιους πλέον είναι και επάγγελμα. Αυτό το πράγμα μας βγαίνει αβίαστα, είναι σαν μια γλώσσα που έχουμε μάθει να μιλάμε και μέσω αυτής να εκφραζόμαστε. Μιλώντας για μένα προσωπικά, έχουν υπάρξει διαστήματα που κυριολεκτικά κρεμάστηκα από την αυτή τη φάση για να μη μου στρίψει και οι φίλοι μου ήταν εκεί για να με στηρίξουν παίζοντας όλοι μαζί μουσική.

 

Όλα τα παιδιά με τα οποία συνεργάζομαι στα διάφορα projects μου, είναι άτομα που γουστάρω να τζαμάρω μαζί τους γιατί έχουμε τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας, πάνω κάτω τις ίδιες ιδέες και στάση ζωής. Στους Head Cleaner π.χ. που είναι η κυρίως μπάντα μου, παίζω μαζί με τον Mitch, τον Μπίλι και τον Λευτέρη, με τους οποίους είμαστε φίλοι από 15 χρονών, βρισκόμασταν στην πλατεία Ναυαρίνου καθημερινά και μιλούσαμε μόνο για μουσική και μάλιστα την εποχή που το death/grind ήταν στο απόγειό του. Το ίδιο ισχύει με τα μέλη των HSE, Baader και Doomed Again. Με αυτούς, θα βγω, θα πιω μπίρες, θα διασκεδάσω, θα συζητήσω.

 

 

Rock Overdose: Βρίσκω στο νέο δίσκο τα κομμάτια ελάχιστα μεγαλύτερα από το ντεμπούτο σας. Είναι κάτι που το θέλατε ή απλά προέκυψε κατά το γράψιμο τους; Noμίζω ότι ο ήχος σας απλώνεται ακόμα καλύτερα με αυτή την λίγο μεγαλύτερη διάρκεια.

 

Costas Grinder: Ναι η διάρκεια των κομματιών έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Είναι κάτι που έγινε σκόπιμα γιατί θέλαμε να πειραματιστούμε περισσότερο αυτή τη φορά με τις δομές και την υφή των κομματιών. Συζητώντας με τον Στέλιο, θεωρήσαμε ότι θα ήταν σωστότερο σ’ αυτόν τον δεύτερο δίσκο να παρουσιάσουμε ένα πιο ολοκληρωμένο προφίλ της μπάντας με λιγάκι πιο ιδιαίτερο και ραφιναρισμένο χαρακτήρα, περισσότερα riffs, ατμόσφαιρα, παίξιμο κτλ. Έτσι προέκυψε κι αυτή η διαφορά στη διάρκεια των κομματιών.

 

 

Rock Overdose: Δίχως να θέλω να αδικήσω καταστάσεις, θεωρώ ότι τα τύμπανα του νέου δίσκου σηκώνουν πολύ το τελικό αποτέλεσμα, βγάζουν μία όμορφη ‘ολνσκουλιά’. Tελικά είναι το λιγότερο αρκετά περισσότερο σε κάποιους τομείς στη μουσική;

 

Costas Grinder: Στον πρώτο δίσκο ο Τόλης μπήκε στο studio να ηχογραφήσει τα κομμάτια χωρίς να τα έχει ακούσει ποτέ και μάλιστα χωρίς να έχουμε κάνει προηγουμένως pre-production, ώστε να έχουμε σκεφτεί τουλάχιστον τους βασικούς ρυθμούς. Αυτό που βγήκε σαν αποτέλεσμα είναι ένα επίτευγμα του Τόλη. Συγκεντρώθηκε, άκουσε ένα-ένα τα κομμάτια επιτόπου, μπήκε μέσα στο booth και τα ‘σπασε. Κι όλα αυτά μέσα σε πέντε-έξι ώρες αν θυμάμαι καλά. Το αποτέλεσμα ακούγεται μεν ωμό κι ακατέργαστο, είναι όμως πέρα για πέρα σωστό. Εννοώ και σαν ήχος και σαν ύφος.

 

Τώρα όταν ήρθε η ώρα να γίνει το δεύτερο album, έτυχε ο Τόλης να μην μπορεί να συμμετάσχει και πρότεινα εγώ τον Σάκη, τον οποίο γνωρίζουμε από ένα σωρό μπάντες. Ο Σάκης είναι άλλος χαρακτήρας, είπε «μάγκες εγώ το υλικό το θέλω να το πάρω να το μελετήσω με την ησυχία μου και μετά να μπω να γράψω». Το τελικό αποτέλεσμα τον δικαιώνει απόλυτα. Το παίξιμο και οι ιδέες του είναι άλλου επιπέδου. Θεωρώ το drumming σ’ αυτό το album τουλάχιστον εξαιρετικό, το χάρηκα αφάνταστα.

 

 

Rock Overdose: Με λυπεί το γεγονός ότι βλέπουμε να ξεπηδάνε συγκροτήματα μόνο από άτομα της γενιάς μας. Δε βλέπω άτομα μικρότερης ηλικίας να έχουν την ίδια αγάπη ή πώρωση με τη μουσική που είχαμε εμείς. Είναι κάτι που έχεις προσέξει κι εσύ ή είναι απλά η ιδέα μου;

 

Costas Grinder: Έχεις απόλυτο δίκιο. Η σκηνή είμαστε εμείς και θα πεθάνει μαζί μας. Το βλέπεις στις συναυλίες, στα μεταλλάδικα, στα ροκάδικα, παντού. Μέσος όρος ηλικίας τα 35 έτη. Από κάτω δεν ξεπηδάει τίποτα. Θα το χαιρόμουν αφάνταστα να δω τρεις-τέσσερις νέες μπάντες με εικοσάρηδες να βγουν και να παίξουν γ@μηστερή μουσική, να αποτελέσουν κατά κάποιο τρόπο την επόμενη γενιά. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε χοντρό πρόβλημα πλέον. Θες να κάνεις live και δεν υπάρχουν μπάντες να το πλαισιώσουν. Οι ίδιοι και οι ίδιοι φτιάχνουμε σχήματα μεταξύ μας.

 

 

Rock Overdose: Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε κάπου να τα σπάτε ζωντανά; Γενικά ποια είναι τα σχέδια της μπάντας μετά την κυκλοφορία του ''Entrance To Mayhem'';

 

Costas Grinder: Όχι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Είναι αδύνατον να βρούμε χρόνο για να στήσουμε ένα set list και να προβάρουμε με τους HSE. Σκέψου ότι οριακά πλέον μπορώ και προβάρω με τους Head Cleaner μια φορά την εβδομάδα. Θα το ήθελα με όλη μου την ψυχή να είμαι τόσο άπλας, αλλά λόγω υποχρεώσεων δεν μπορώ να το κάνω. Σχέδια δεν είχαμε ποτέ με τους HSE. Όταν προκύψει ξανά η ανάγκη να εκφραστούμε αναλόγως, θα βάλουμε μπρος τον τρίτο δίσκο.

 

    

 

Rock Overdose: Για το τέλος, θα ήθελα να σου αφήσω χώρο να εκφραστείς για τις μελλοντικές ενέργειες της Clean Head Productions όπως και για τα υπόλοιπα σου project. Τι να περιμένει ο κόσμος που αγαπάει την μουσική που φτιάχνεις και παράγεις; Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου και τη συνέντευξη, ευχόμαστε ότι καλύτερο για τη συνέχεια!

 

Costas Grinder: Η Clean Head Productions ξεκίνησε αρχικά από εμένα και τον Mitch σαν ένα project αυτοχρηματοδότησης των κυκλοφοριών των Head Cleaner, στην πορεία βοηθήσαμε στην χρηματοδότηση κάποιων κυκλοφοριών που αγαπήσαμε από μπάντες φίλων και ακόμα πιο ύστερα ανοιχτήκαμε βοηθώντας και μπάντες που δεν γνωρίζαμε προσωπικά. Εκεί το χάσαμε. Και το λέω αυτό με κάποια πικρία γιατί δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι τέτοιο και έχουμε εισπράξει πολλή αχαριστία. Τώρα επιστρέψαμε στην αρχική μας φιλοσοφία.

 

Θα χρηματοδοτούμε όποτε χρειάζεται τα δικά μας project και θα βοηθούμε αποκλειστικά μπάντες φίλων όταν οι δουλειές τους είναι όντως γ@μηστερές. Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει μια τέτοια δουλειά που είναι όντως εξαιρετική. Και δεν το λέω αυτό τυχαία, να θυμίσω μόνο ότι δίσκοι που κυκλοφορήσαμε πρώτοι εμείς, επανακυκλοφόρησαν αργότερα από πολύ μεγαλύτερα labels κι αυτό ήταν μια δικαίωση. Να αναφέρω ενδεικτικά το EP των Wreckage και το debut album των Natvre’s που είναι πολύ φίλοι μας.

 

Όσον αφορά στα δικά μου μουσικά project, δουλεύουμε ήδη νέο υλικό με τους Head Cleaner για να μπορέσουμε μέσα στο 2018 να κυκλοφορήσουμε καινούριο full length, με τους Doomed Again επίσης αρχές του 2018 θα κυκλοφορήσουμε το νέο μας ΕΡ από την Clean Head Production, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και τέλος έχω κι ένα τέταρτο project, τους Baader –ελληνόφωνο punk/cross over, με τους οποίους έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο μας full length, βρισκόμαστε στη διαδικασία του mix και θέλουμε ει δυνατόν το συντομότερο να κατασταλάξουμε στον τρόπο που θα το κυκλοφορήσουμε. Με τους Baader υπάρχουν σκέψεις και για live shows όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

 

Ειλικρινά δεν ξέρω αν αυτό που παράγω έχει νόημα για κάποιους, σίγουρα όμως έχει νόημα για ‘μένα. Είμαι δισκογραφικά ενεργός από το 1994 κι έχω συμμετάσχει σε περισσότερες από είκοσι studio ηχογραφήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Μακάρι στο τέλος να μείνει κάτι απ’ όλο αυτό. Σ’ ευχαριστώ για την πρόσκληση σ’ αυτή την συνέντευξη, εύχομαι καλή συνέχεια τόσο σε ‘σένα όσο και στο Zine κι ελπίζω να μη περάσουν άλλα πέντε χρόνια μέχρι να σε ξαναδώ από κοντά. Τα φιλιά μου.

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Δημήτρης Αλόρας

Comments