FLYING DUTCHMAN στο Rock Overdose:’ Το όνομα της μπάντας προήλθε από την αγάπη μας για την πειρατεία’.

Το Rock Overdose και ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχαν την χαρά να έχουν μια εγκάρδια συνομιλία με τον δημιουργό της νεοσύστατης Heavy Metal μπάντας Flying Dutchman, Βαγγέλη Ζιάκα.

 

Ας δούμε τι μας είπε ….

 

 

 

Rock Overdose: Γεια σου Βαγγέλη. Καλώς ήρθες στο Rock Overdose.

 

Βαγγέλης Ζιάκας: Καλώς σας βρήκα!

 

 

Rock Overdose: Πες μου λίγα λόγια για εσένα. Πότε ξεκίνησες και τι σε έκανε να ασχοληθείς με τη μουσική;

 

Βαγγέλης Ζιάκας: Ξεκίνησα στα 14 ως αυτοδίδακτος να παίζω κιθάρα και μετέπειτα συμμετείχα σε διάφορες μπάντες κάνοντας μια παύση για 5 χρόνια. Όμως η ανάγκη να εκφραστώ μουσικά και το πάθος μου για την μουσική με έκανε να ασχοληθώ με αυτήν δημιουργώντας τους Flying Dutchman.

 

 

Rock Overdose: Πες μου λίγα λόγια για τους Flying Dutchman. Πως γνωριστήκατε τα μέλη μεταξύ σας; Ποια είναι η ιστορία πίσω από όλο αυτό;

 

Βαγγέλης Ζιάκας: Τον Δεκέμβριο του 2014 άρχισα να γράφω τραγούδια με σκοπό την δημιουργία album. Παράλληλα έψαχνα για μέλη.

 

Μετά από μακρά και δύσκολη αναζήτηση γνώρισα τον κιθαρίστα και γείτονα Τάσο Γιαννέα, όπου η χημεία μεταξύ μας ήταν άμεση και μεγάλη. Μετέπειτα στην μπάντα μπήκε ο Μπάμπης Κατσαΐτης, μπασίστας και φίλος του Τάσου Γιαννέα από την κοινή τους μπάντα Archimedes Project.

 

Ακολούθως μέσω διαδικτυακής αγγελίας βρήκαμε την Δήμητρα Κοένκα στα φωνητικά η οποία με την σειρά της έφερε στο συγκρότημα τον drummer Άλκη Τσακάκο από το κοινό τους σχήμα, τους Moonlight Sinners.

 

    

 

Rock Overdose: Μπορείς να μας παρουσιάσεις τα μέλη των Flying Dutchman;

 

Βαγγέλης Ζιάκας: Μετά χαράς! Το πλήρωμα της μπάντας αποτελείται από 5 άτομα και είναι οι εξής: Τάσος Γιαννέας – κιθάρα, Μπάμπης Κατσαΐτης – μπάσο, Άλκης Τσακάκος - Drums, Δήμητρα Κοένκα – Φωνητικά.

 

 

Rock Overdose: Γιατί έχετε τραγουδίστρια πίσω από το μικρόφωνο; Νομίζεις ότι τα γυναικεία φωνητικά ταιριάζουν καλύτερα στη μουσική σας;

 

Βαγγέλης Ζιάκας: Μ' αρέσει αυτή η ερώτηση. Και πριν απαντήσω θα πω το εξής: Υπάρχουν αρκετά ταμπού με τα γυναικεία φωνητικά στο χώρο του Metal. Αναφέρομαι για την Ελλάδα τουλάχιστον, μιας και για το εξωτερικό δεν γνωρίζω.

 

Είθισται όταν ακούει κάποιος ότι μια Heavy Metal μπάντα έχει στα φωνητικά γυναίκα να προκαταλαμβάνεται ξεκινώντας έτσι με αρνητικό τρόπο την κριτική του ως προς το εκάστοτε συγκρότημα . Λάθος!

 

Δεν ορίζεται η ποιότητα ενός καλλιτέχνη (μουσικού) από το φύλο του. Ούτε η σκηνική του παρουσία. Συγκεκριμένα η Δήμητρα έχει μια χαρισματική και ιδιαίτερη φωνή η οποία δεν περνά απαρατήρητη στον ακροατή αλλά ούτε και στον θεατή καθώς έχει και πολύ καλή σκηνική παρουσία.

 

Όπως θα άκουσες και στο EP, η φωνή της βγάζει μία αγριάδα και μία δυναμικότητα η οποία παραπέμπει σε αγριεμένο έφηβο κάτι το οποίο είναι αυτό που θέλουμε.

 

Οπότε λοιπόν, όχι δεν είναι ότι τα γυναικεία φωνητικά ταιριάζουν καλύτερα στη μουσική μας αλλά είναι η συγκεκριμένη φωνή που ταιριάζει (περισσότερο) στα τραγούδια μας.

 

 

Rock Overdose: Ποιο είδος μουσικής ακούτε και ποιες μπάντες, και κατά πόσο αυτό σας επηρέασε στη μουσική που παίζετε;

 

Βαγγέλης Ζιάκας: Ο καθένας μας στον ελεύθερο του χρόνο ακούει διαφορετικά είδη και αρκετές μπάντες αλλά ως κοινή επιρροή έχουμε το Heavy Metal, τα παρακλάδια του και φυσικά και τη Punk! Οι επιρροές μας βρίσκονται ιδίως στην Βρετανική Heavy Metal σκηνή αλλά η κυριότερη είναι οι Running Wild ως γνήσιοι πρωτοπόροι του πειρατικού Metal.

 

 

Rock Overdose: Ποιος είναι ο ‘νονός’ του ονόματος σας, και γιατί Flying Dutchman; (Ιπτάμενος Ολλανδός-το πλοίο φάντασμα).

 

Βαγγέλης Ζιάκας: Το όνομα της μπάντας προήλθε από την αγάπη μου για την πειρατεία ορμώμενος από το μυθικό πλοίο - φάντασμα που εξιστορούσαν σε διάφορους ναυτικούς θρύλους της εποχής των πειρατών.

 

 

Rock Overdose: Ποιος γράφει τη μουσική σας και ποιος τους στίχους σας? Είναι συλλογική δουλειά όλο αυτό;

 

Βαγγέλης Ζιάκας: Την μουσική και τους στίχους τους έχω γράψει εγώ. Ανυπομονώ όμως να συμβάλλουν και οι υπόλοιποι μουσικά και στιχουργικά. Μάλιστα ο κιθαρίστας μας (Τάσος Γιαννέας) έχει ήδη γράψει ένα τραγούδι το οποίο θα μπει στο επόμενο άλμπουμ.

 

 

Rock Overdose:  Έχετε κάποιο συγκεκριμένο θέμα με το οποίο ασχολείστε στιχουργικά;

 

Βαγγέλης Ζιάκας: Ναι. Κατά κύριο λόγο η θεματολογία μας είναι πειρατική με αναφορές σε αληθινές και φανταστικές ιστορίες, μύθους, θρύλους.

 

 

Rock Overdose: Πως πηγαίνουν τα πράγματα για εσάς τώρα στα μέσα του ’17;

 

Βαγγέλης Ζιάκας: Πολύ καλά! Το EP έχει πολύ καλές κριτικές, ο κόσμος το έχει υποδεχτεί θερμά, η μπάντα έχει δέσει πλήρως και στις 01/07 κάνουμε την παρθενική μας εμφάνιση στο σανίδι λαμβάνοντας μέρος στο Texas Summer Festival που διεξάγεται στο Modu, στο Μεταξουργείο.

 

 

Rock Overdose: Έχετε κυκλοφορήσει ένα Ep. Μίλησε μας για αυτό. Που έγιναν οι ηχογραφήσεις και πότε, και ποιος είναι ο τίτλος του album;

 

Βαγγέλης Ζιάκας: Έπειτα από προτροπή του Νίκου Παπακώστα αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε ένα ΕΡ 4 τραγουδιών. Ξεκίνησα τις ηχογραφήσεις με τον Τάσο τον Απρίλιο του 2016. Στην συνέχεια λόγω της δύσκολης εύρεσης μελών κάλεσα τον drummer Βαγγέλη Φελώνη (Sacral Rage - Χαοτικό Τέλος) για την ηχογράφηση των drums και τον μπασίστα και πολύ καλό μου φίλο Γιάννη Ματαλιωτάκη (Kratarammeno Stoma) για την ηχογράφηση του μπάσου.

 

Το EP ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2017 στο Entasis Studio του Νίκου Παπακώστα στην Καλλιθέα, ο οποίος ήταν και εκείνος που ανέλαβε όλη την παραγωγή κάνοντας την μίξη μαζί με τον αδερφό μου Ντίνο Ζιάκα. Το άλμπουμ είναι ομώνυμο και ονομάζεται Flying Dutchman όπως και το όνομά μας.

 

 

Rock Overdose: Μελλοντικά σκέφτεστε και μια Full Length κυκλοφορία;

 

Βαγγέλης Ζιάκας: Προφανώς! Μάλιστα έχουμε ήδη υλικό για Full Length άλμπουμ. Περί τον Οκτώβριο μπαίνουμε ξανά στο στούντιο για την ηχογράφησή του. Από τις αρχές του επόμενου έτους θα είναι έτοιμο.

 

 

Rock Overdose: Έχετε στο νου σας κάποιες ζωντανές εμφανίσεις ώστε να παρουσιάσετε τη δουλειά σας;

 

Βαγγέλης Ζιάκας: Ναι σίγουρα. Αυτή την στιγμή ο νους μας βρίσκεται στην συναυλία της 01/07. Από Σεπτέμβρη θα δώσουμε κάποια lives και εκτός Αττικής. Ακόμα όμως δεν έχει δρομολογηθεί κάποιο επίσημα.

 

 

Rock Overdose: Τι άλλο θα πρέπει να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

 

Βαγγέλης Ζιάκας: Στο κοντινό μέλλον θα πρέπει να περιμένετε συναυλίες εντός και εκτός Αττικής, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούμε το πρώτο μας Full Album.

 

 

Rock Overdose: Εάν θέλεις στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του Rock Overdose αλλά και σε όποιον διαβάσει αυτή εδώ τη συνέντευξη.

 

Βαγγέλης Ζιάκας: Όποιος γουστάρει Heavy Metal και πειρατικά σκηνικά ας μας ακούσει. Γενικά η ελληνική Metal σκηνή θέλει την υποστήριξή σας, το ίδιο και εμείς. Σας περιμένουμε την 01/07 στο Texas Summer Festival στο Modu.

 

 

 

Rock Overdose: Βαγγέλη σε ευχαριστώ για αυτή εδώ τη συνέντευξη.

 

Βαγγέλης Ζιάκας: Εγώ σε ευχαριστώ για την φιλοξενία και σας εύχομαι τα καλύτερα! Καλή συνέχεια...

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Παύλος Γιαννακόπουλος

 

 

Comments