Jeff Scott Soto (SONS OF APOLLO) στο Rock Overdose:”Θέλουμε να κοιτάξουμε στο μέλλον. Το παρελθόν το έχουμε ζήσει”.

Το Rock Overdose και ο Δημήτρης Αλόρας είχαν τη χαρά και τη τιμή να έχουν μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον τραγουδιστή του Αμερικάνικου progressive metal supergroup SONS OF APOLLO, Jeff Scott Soto, ο οποίος μίλησε για πολλά και διάφορα, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, απαντώντας σε ερωτήσεις που σίγουρα ξέφυγαν από το να γίνουν ‘κλισαρισμένες’ . Επίσης μίλησε για την επερχόμενη εμφάνιση των SONS OF APOLLO την Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αθήνα, στο Fuzz Live Music Club, στις 24 Σεπτεμβρίου.

 

Ας δούμε τι μας είπε…

 

 

 

Rock Overdose: Καταρχήν πες μας κάτω από ποιες συνθήκες και ποιες προϋποθέσεις καταφέρατε να μαζευτείτε και να δημιουργήσετε τελικά αυτό το άλμπουμ. Εννοώ πως όλοι μεταξύ σας γνωρίζεστε και έχετε συνυπάρξει σε διάφορα γκρουπ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ποια είναι εκείνα τα μικρά στοιχεία που θα έπρεπε να ξέρουμε;

 

Jeff Scott Soto: Αρχικά ήταν ο Mike ( Portnoy) και ο Derek (Sherinian) οι οποίοι υπήρχαν  ως PSMS , όπου δούλευαν μαζί με τον Tony Mc Alpine και τον Billy Sheehan σ αυτό το –γνωστό τους- instrumental  prog/jazz/fusion στυλ. Μετά από δύο δίσκους σε αυτή την κατεύθυνση , θεώρησαν πώς θα έπρεπε  το τρίτο άλμπουμ να ηχογραφηθεί με φωνητικά και κατά συνέπεια έναν κανονικό τραγουδιστή .

 

Τότε ήταν που ο Mike μου τηλεφώνησε για να μπω στην μπάντα, χωρίς καν να περάσω από audition ή οτιδήποτε τέτοιο τέλος πάντων. Το επόμενο βήμα προς την δημιουργία του γκρουπ έγινε  όταν  αποφασίστηκε ότι θα θέλαμε σε αυτή -την τρίτη μας- δουλεία να δοθεί έμφαση στην δημιουργία κομματιών.

 

Με  δεδομένο αυτό, καταλήξαμε τότε, στο ότι ο Ron Bumblefoot  μάλλον θα ταίριαζε περισσότερο  από το jazzy/fusion στυλ του Tony Mc Alpine. Φτάσαμε οπότε στο σημείο όπου-χωρίς να έχουμε κάτι έτοιμο- θα έπρεπε να  μπούμε στο στούντιο και εκεί ήταν πια που ξεκίνησε η μαγεία.

 

 

Rock Overdose: Πολύ γρήγορα βέβαια (και καθόλου άδικα για να τα λέμε όλα) σας αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός του supergroup. Ενώ όμως – κατά την ταπεινή μου άποψη- κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως ένα επιπλέον βάρος στους ώμους σας, ο καθένας σας φαντάζει πιο ανακουφισμένος από ποτέ. Τι απάντηση θα δίνατε σε όλους αυτούς που πιθανόν να θεωρούσαν one off αυτή τη συνεργασία σας;

 

Jeff Scott Soto: Δεν μπορώ να κατηγορήσω τον κόσμο για την  γνώμη που μπορεί να έχει πριν καν ακούσει το άλμπουμ μας , ούτε φυσικά και για το που υποθέτει πως σκοπεύουμε   από την κυκλοφορία του δίσκου και μετά. Εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς να αποδείξουμε τους σκοπούς μας, πρώτα με το υλικό που ηχογραφήσαμε και ακολούθως με τις περιοδείες και την προώθηση του.

 

Η χημεία μεταξύ μας δημιουργήθηκε αμέσως, αναφορικά με το σκέλος των ηχογραφήσεων  και όλο αυτό φυσικά δούλεψε υπέρ μας, φτάνοντας στο αποτέλεσμα που βλέπει ο κόσμος στις ζωντανές μας εμφανίσεις.

 

 

Rock Overdose: Πιστεύω πως κανείς σας δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Νομίζω πώς μάλλον σκοπός σας είναι να κάνετε αυτό ακριβώς που κάνετε, με μικρά και σταθερά βήματα κάθε φορά, στοχεύοντας , βέβαια σε μεγαλύτερα πράγματα. Τα  λέω καλά;

 

Jeff Scott Soto: Όλοι μας νομίζω έχουμε στο μυαλό μας την μεγάλη εικόνα και το που θέλουμε να πάμε τα πράγματα. Σε μουσικό επίπεδο τώρα, όλα συνέβησαν με έναν μαγικό τρόπο, άλλωστε όλα τα τραγούδια στην μορφή που τα ακούς , δημιουργήθηκαν εξ ολοκλήρου μέσα στο στούντιο, κατά την διαδικασία των ηχογραφήσεων. Αυτός μάλιστα είναι και ο σκοπός μας για την δημιουργία του δεύτερου δίσκου μας. Καθένας θα έρθει με τις ιδέες του και μέσα στο στούντιο θα σμιλέψουμε τις επιμέρους λεπτομέρειες.

 

 

Rock Overdose: Ξέροντας αρκετά καλά το μουσικό σας background , μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός πως η συνολική διάρκεια του δίσκου δεν ξεπερνά την μία ώρα. Υπήρχε βέβαια από την μεριά σας σχετικά λίγος χρόνος για την δημιουργία του. Από την άλλη όμως ολοκληρώσατε 9 συνθέσεις. Μήπως αυτό δείχνει ότι για το επόμενο άλμπουμ –με πιθανότατα περισσότερο χρόνο στη  διάθεσή σας- θα πάμε και σε μεγαλύτερες διάρκειες κομματιών; Βασικά υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι έτοιμο;

 

Jeff Scott Soto: Να σου πω την αλήθεια δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός. Εμείς θα κάνουμε αυτό που μας κάθεται πιο καλά και πιο σωστά, ξέροντας βέβαια και τι  να περιμένουμε  ο ένας από τον άλλο. Δεν είναι και κάτι δύσκολο με το ταλέντο που υπάρχει!

 

 

Rock Overdose: Τι είναι πιο σημαντικό για εσάς κατά την διαδικασία της σύνθεσης; Η βαρύτητα; Η τεχνική; Η μελωδία ή μήπως όλα αυτά μαζί; Γράφετε με ένα συγκεκριμένο τρόπο/διαδικασία ή μήπως αφήνετε τα πράγματα κάθε φορά να σας οδηγήσουν; Στα δικά μου αυτιά , τουλάχιστον, μου ακούγονται αρκετά μοντέρνα , συνδυάζοντας όμως αυτό το νέο με το παλιό. Ποια είναι η δική σου γνώμη;

 

Jeff Scott Soto: Όλα τα παραπάνω! Θέλαμε κάτι που να ξεπερνούσε τις προσδοκίες αναφορικά με το progressive κομμάτι αφενός, αφετέρου κάτι μοντέρνο με εμφανή τα πιο «κλασσικά» στοιχεία. Όλοι μας έχουμε αρκετά κοινά αναφορικά με τις μπάντες που αγαπούμε. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, θελήσαμε να συμπεριλάβουμε όλες αυτές τις επιρροές και να τις αποδώσουμε  μέσα από τον ήχο μας, τον δικό μας φόρο τιμής.

 

Το σημαντικότερο είναι ότι οι ιδέες φροντίσαμε να περνούν από τον έναν στον άλλο έτσι ώστε  στο τέλος όλοι να νιώθουμε την μεγάλη ικανοποίηση της συμμετοχής και της δημιουργίας.

 

 

Rock Overdose: Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι όταν αναγνωρισμένοι μουσικοί αποφασίζουν να συνεργαστούν, διαφόρων ειδών προβλήματα πιθανόν  να ανακύψουν στο μέλλον, ακριβώς εξαιτίας αυτού. Θέλω να πω ότι όλοι μεταξύ σας γνωριζόσασταν και ήσασταν φίλοι , πριν φτιάξετε το γκρουπ, αλλά τι γίνεται όταν πια πρέπει να συνυπάρξετε και επαγγελματικά και να προσαρμοστεί  ο καθένας στις επιθυμίες και τις συνήθειες του άλλου;

 

Jeff Scott Soto: Κάθε μπάντα έχει τα δικά της προβλήματα εγωισμών, τις ιδιοτροπίες της , να το πούμε γενικά, άσχετα με το πόσο αναγνωρισμένα ή μη είναι τα μέλη της. Οπότε ούτε εμείς αποτελούμε εξαίρεση. Από την άλλη έχουμε την εμπειρία να αντιμετωπίσουμε και να  ξεπεράσουμε τα όποια θέματα. Να σου το πω πάλι. Από την αρχή είχαμε μια καθαρή εικόνα, τόσο για τα πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε όσο και για εκείνα που δεν θα θέλαμε.

 

Έτσι δώσαμε βάση στο να εντυπωσιάσουμε τον κόσμο αναφορικά με τα τεχνικά σημεία των κομματιών, την ώρα όμως που τα κομμάτια θα είχαν όλα εκείνα τα catchy σημεία  για να τραβήξουν τον κόσμο να συμμετέχει, να τραγουδήσει μαζί μας. Να καταφέρουμε να δώσουμε στο κοινό όλα εκείνα τα στοιχεία για τα οποία καθένα από τα μέλη μας φημίζεται  ατομικά, μέσα όμως από τον καινούργιο ήχο των  Sons Of Apollo. Αυτό θα πει εμπειρία.

 

 

Rock Overdose: Κάτι άλλο τώρα που είναι στο μυαλό των οπαδών είναι το εάν πρόκειται να παίξετε ολόκληρο το άλμπουμ σας και σε κάθε περίπτωση με τι άλλο θα γεμίσετε το set list. Περιττό να σου πω ότι με δύο πρώην μέλη των Dream Theater στις τάξεις σας, οι προσδοκίες του κοινού για αγαπημένα κομμάτια των Theater ανεβαίνουν στα ύψη. Πως σκοπεύετε να κινηθείτε επ’ αυτού;

 

Jeff Scott Soto: Έχουμε πραγματικά δημιουργήσει ένα killer set το οποίο και ακολουθούμε, χωρίς παρεκκλίσεις και με το οποίο σκοπεύουμε να βγάλουμε όλο το tour.Έχει λειτουργήσει πάρα πολύ καλά έως τώρα , σε όλα τα επίπεδα και με ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση τόσο από την πλευρά του μουσικού τύπου , όσο και από την πλευρά των οπαδών. Όποτε  ναι, αυτά που μέχρι τώρα είδαν οι οπαδοί και σκίζουν , αυτά πάνω κάτω θα δείτε και όλοι οι υπόλοιποι  στις εναπομείνασες συναυλίες του τελευταίου σκέλους των περιοδειών μας για φέτος.

 

 

Rock Overdose: Πιστεύω ότι η περίπτωση των Sons Of Apollo είναι πραγματικά ιδιαίτερη. Ο ήχος σας είναι ένα μίξη ενός ήχου ο οποίος μας πάει 20 χρόνια πίσω, με έναν σύγχρονο αέρα και σίγουρα  κοιτάζοντας και στο μέλλον. Το καλύτερο δε από όλα είναι πως το καταφέρνετε με άνεση και φυσικότητα. Αλήθεια τι προσδοκίες έχετε για το μέλλον;

 

Jeff Scott Soto: Όπως ακριβώς το είπες! Θέλουμε να κοιτάξουμε στο μέλλον. Το παρελθόν το έχουμε ζήσει. Δεν είμαστε ούτε οι Mr Big ούτε οι Dream Theater . Είμαστε μια μπάντα που αξίζει τόσο της αποδοχής από το κοινό , όσο και της ευκαιρίας να δημιουργήσει τους δικούς της οπαδούς. Αυτό είναι για μας το σημαντικό.

 

Σίγουρα πάντως πιο σημαντικό από το να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του κοινού ως τα πρώην μέλη των συγκροτημάτων στα οποία παίξαμε.

 

 

Rock Overdose: Τέλη Σεπτεμβρίου έρχεστε στην Ελλάδα. Ένα μέρος που αγαπάτε αλλά που  (και ) οι οπαδοί περιμένουν με ανυπομονησία να σας δούνε. Πως είναι όταν επανέρχεστε σε μέρη οικεία, μέρη αγαπημένα; Και κάτι ακόμη. Υπάρχει άραγε κάποιο μέρος που θα θέλατε να επισκεφθείτε και ενδεχομένως κάποιο μέρος στο οποίο κανείς σας δεν κατάφερε να βρεθεί μέχρι τώρα;

 

Jeff Scott Soto: Η Ευρώπη γενικά φαίνεται πως είναι μια περιοχή ιδιαίτερα θερμού ενδιαφέροντος, όσον αφορά εμένα , ακόμη και από τα 80’s. Αυτό φυσικά και με κάνει να αισθάνομαι πολύ άνετα με τα έθιμα και τις παραδόσεις του κάθε τόπου ξεχωριστά, και σίγουρα η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Το πάθος , ο ενθουσιασμός και η ενέργεια του κοινού σας, ενθουσιάζουν τόσο εμένα , όσο φυσικά και τα υπόλοιπα μέλη.

 

Πραγματικά, δεν θα γινόταν να είμαι περισσότερο ευτυχισμένος με την αναμονή της εμφάνισής μας στα μέρη σας με τους Sons Of Apollo.

 

 

Rock Overdose: Μιας και φτάσαμε στο τέλος , θα ήθελα πραγματικά να σας ευχαριστήσω, γιατί μέσα από όλα όσα πετύχατε ως μουσικοί, όλα αυτά τα χρόνια , συμβάλετε με τον τρόπο σας ώστε και εμείς ως οπαδοί να ωριμάσουμε και να εξελιχθούμε. Αισθάνομαι ότι μάλλον τα λόγια δεν φτάνουν για να το περιγράψουν αυτό. Σε κάθε περίπτωση κλείσε εσύ τη συνέντευξη με ότι εσύ θεωρείς πιο ταιριαστό… και φυσικά συμπλήρωσε αν κάτι που θα ήθελες να πεις δεν το ρωτήσαμε ως τώρα.

 

Jeff Scott Soto: Να ξέρεις αυτά τα λόγια σημαίνουν πολύ περισσότερα για εμένα από τις διάφορες rock star φανφάρες. Θεωρώ πως δεν βρήκα εγώ την μουσική, αλλά μάλλον η μουσική εμένα, και ήταν πάντα το πιο σημαντικό για έμενα να μπορώ να αφήσω την επιρροή μου, το σημάδι μου, το αποτύπωμα μου αν θέλεις σε ο, τι έκανα.

 

Το να μαθαίνω ότι ενέπνευσα ή επηρέασα κάποιον σε μουσικό επίπεδο είναι για εμένα το μεγαλύτερο βραβείο  και η μεγαλύτερη ικανοποίηση που θα μπορούσα να λάβω. Ούτε και τα δικά μου λόγια νομίζω πως φτάνουν για να σε ευχαριστήσω για το υπέροχο σχόλιο.

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Ερωτήσεις: Δημήτρης Αλόρας

 

Μετάφραση: Τάσος Δεληγιάννης

Comments