LUPE στο Rock Overdose: “Δεν είναι καθόλου απίθανο να κυκλοφορήσω στο άμεσο μέλλον κι άλλα άλμπουμ ως Lupe”

Διαβάστε την συνέντευξη που έδωσε ο Lupe στο Rock Overdose.

Rock Overdose: Καλησπέρα Lupe, καλώς ήρθες στο Rock Overdose. Tι κάνεις;

Lupe: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα του Rock Overdose για την πρόσκληση και το ενδιαφέρον.

 

Rock Overdose: Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το ντεμπούτο σου, με τίτλο “Burn”, ενώ πρόσφατα βγήκε και το πρώτο σου video clip με τίτλο “Have You Ever. Ποιο είναι το feedback μέχρι στιγμής; Είσαι ευχαριστημένος από το τελικό αποτέλεσμα;

Lupe: Αναφορικά με το άλμπουμ, τα σχόλια φίλων αλλά και περισσότερο ανθρώπων άγνωστων, μέσα από το χώρο της τέχνης είναι πραγματικά πολύ θετικά, επισημαίνοντας κατά κύριο λόγο το συναίσθημα που προκαλεί και την ασυνήθιστη κλειστοφοβική ατμόσφαιρα. Όπως ήταν αναμενόμενο για εμένα, τεράστια αίσθηση έκανε και το υπέροχο Artwork του αδελφικού πλέον φίλου, George Kastanakis.

Όσον αφορά το video clip είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα μιας που η Σκηνοθέτης του κλιπ Domniki Kastanaki έχει νοιώσει βαθιά αυτό το άλμπουμ και έτσι δόθηκε ακριβώς το νόημα του κομματιού, το οποίο ποικίλει, αφήνοντας τον θεατή να δώσει ο ίδιος τη δική του προσωπική ερμηνεία. Τα σχόλια για το κλιπ δεν είναι παρά διθυραμβικά, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαιτέρως.
Θα ήθελα να επισημάνω την βοήθεια των:
Miltiades Christides, Kostas Doumas, Io Latousaki, Olga Latousaki, , Giannis Latousakis, George Kastanakis, Jenny Papalampropoulou.

 

Rock Overdose: Το άλμπουμ κυκλοφόρησε μέσω της Alcyone Records. Πώς προέκυψε η συνεργασία;

Lupe: Η αρχική σκέψη για το "Burn" ήταν να κυκλοφορήσει ανεπίσημα, ώστε απλώς να υπάρχει σαν μια υποψία μέσα στον τεράστιο ωκεανό της μουσικής ως ένα underground project.
Βλέποντας σε ανύποπτο χρόνο μία αναρτηση της Alcyone Records στα media αποφάσισα να επικοινωνήσω. Έτσι γνωριστήκαμε με τη Στέλλα Γουλινούδη και πολύ γρήγορα αναπτύχθηκε μια πολύ όμορφη σχέση εμπιστοσύνης και συμπάθειας. Η Στέλλα αγκάλιασε τον δίσκο τόσο επαγγελματικά όσο και ψυχικά, επομένως η συνεργασία ήταν μονόδρομος.

 

Rock Overdose: Πες μας λίγα λόγια για την σύνθεση αλλά και ηχογράφηση του άλμπουμ.

Lupe: Μου είναι σχεδόν αδύνατο να περιγράψω αυτή τη διαδικασία λόγω του ότι συνειδητοποίησα πως δημιουργείται το άλμπουμ αρκετά αργοτερα από το ξεκίνημα του.
Θα προσπαθήσω όμως να εξηγήσω το πως αντιλαμβάνομαι σήμερα ότι συνέβη.
Διανύοντας μια ιδιαίτερα έντονη, συναισθηματικά, περίοδο το 2018 θυμάμαι να περνάω τα βράδια μου κλεισμένος στο στούντιο που έχουμε με τους Mosquito και απλώς να ηχογραφώ σαν μια διαδικασία αποφορτισμού. Κάπως έτσι οι αυτοσχεδιασμοί κατέληγαν βασικοί πόλοι και χωρίς πολλή σκέψη ολοκληρώνονταν τα κομμάτια. Όταν συνειδητοποίησα πως γράφω δίσκο ξαφνικά από πιάνο - φωνή βρισκόμουν να προγραμματιζω τύμπανα, να ηχογραφώ κι άλλα πλήκτρα και φωνές μέχρι να φτάσει το εκάστοτε κομμάτι να ακούει στον αρχικό λόγο δημιουργίας του.

Στο σημείο αυτο χρειάστηκα και τη βοήθεια πολύ καλών φίλων και εξαίρετων μουσικών. Στις κιθάρες του "Why"& "Have you ever" είναι ο James Skafidas (James) , lead κιθαρίστας Mosquito και στο μπάσο του "Why" ο δίδυμος αδέλφός μου και rythm κιθαρίστας των Mosquito, Giannis Latousakis (Jare).  Ο τρόπος που ηχογράφησαν δεν ξέφυγε καθόλου από τον αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα που είχα ακολουθήσει. Δηλαδή συνολικά πάτησα τέσσερις-πέντε φορές το γνωστό κόκκινο κουμπί "Rec".

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το τελείωμα όλης αυτής της διαδικασίας γνώρισα τον George Kastanakis με τον οποίο δέσαμε εν μια νυκτί και ο οποίος μπήκε πιο βαθιά κι από μενα στην κατανόηση του άλμπουμ, βοηθώντας με στις τελικές πινελιές του δίσκου και κυρίως της μίξης που έκανα με τις απειροελάχιστες γνώσεις που είχα και έχω. Επίσης, έγραψε την κιθάρα στο "Till that day" και φυσικά έδωσε όψη και υλική οντότητα στο "Burn" δημιουργώντας το καλύτερο Artwork που θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ.
Το τελικό αποτέλεσμα που κυκλοφόρησε είναι η προπαραγωγή του άλμπουμ. Δεν έγινε ποτέ ηχογράφηση από την αρχή όπως είθισται γενικότερα.

 

 

Rock Overdose: Είναι αλήθεια ότι δεν υπήρχαν στίχοι, αλλά είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού την ώρα της ηχογράφησης και ύστερα καταγράφτηκαν;

Lupe: Είναι έτσι ακριβώς. Μόλις τελειωσε η αποκρυπτογράφηση, όπως την αποκαλούσα, δε ντρέπομαι να πω πως σκέφτηκα οτι δεν θα έγραφα ποτέ κατι τέτοιο και γενικότερα δεν γραφω καθόλου.

 

Rock Overdose: Γενικά, πρόκειται για ένα άλμπουμ που βασίζεται κυρίως στον αυτοσχεδιασμό. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γραφτεί έτσι ένα ολόκληρο άλμπουμ;

Lupe: Θεωρώ πως δεν είναι θέμα επιλογής το να συμβεί κάτι τέτοιο. Οπότε θα πω ότι είναι σίγουρα δύσκολο έως και αδύνατο για κάποιον που θα το κάνει επιτηδευμένα και αντίστοιχα μονόδρομος για κάποιον που το κάνει κατά λάθος.
Συγκεκριμένα για το "Burn" ενώ συνολικά διήρκεσε πάνω από ένα έτος η υλοποίησή του, θα πω ότι οι δυσκολίες φυσικά και ήταν αμέτρητες, αλλά αφορούσαν μόνο την παραγωγή, ακριβώς επειδή όλα γράφτηκαν αβίαστα και αποφάσισα να κυκλοφορήσω την αρχική εκτέλεση του, δηλαδή την προπαραγωγή. Εάν έβλεπε ένας ηχολήπτης το τι έκανα είναι βέβαιο πως θα τρελαινόταν κυριολεκτικά!

 

Rock Overdose: Έχεις σκοπό να κάνεις live shows ή θα παραμείνει το project ως studio project;

Lupe: Αν με ρωτούσες μέχρι και πριν την ολοκλήρωση του άλμπουμ θα έλεγα ότι είναι ένα studio project. Σήμερα θα σου πω πως τελικά θα γίνουν live shows. Έχει δημιουργηθεί μια δεκαμελής μπάντα γι'αυτό το σκοπό και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία εκμάθησης των κομματιών. (Με τη λέξη "βρισκόμαστε" εννοώ κι εμένα τον ίδιο!) Είναι ένα απαιτητικό και συνάμα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα μια που δεν ήθελα να υπάρχουν προηχογραφημένα όργανα και φωνές. Κατά πάσα πιθανότητα η live παρουσίαση του δίσκου θα γινει τον Απρίλιο του 2020.

 

Rock Overdose: Ποιες είναι οι μεγαλύτερές σου επιρροές;

Lupe: Αυτή η ερώτηση χρήζει μεγάλης απάντησης αλλά θα αρκεστώ στο να ονοματίσω, χωρίς ιεραρχία και εξήγηση, κάποιες από τις σημαντικότερες επιρροές μου.
Genesis, David Bowie, Sisters of mercy, The Cure, Pain of Salvation, Pink Floyd, Bauhaus, King Crimson, Deep Purple, Radiohead, Muse.
Φυσικά για να ολοκληρωθεί η απάντηση αυτή δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι το μεγαλύτερο βάρος στο ποιός είμαι μουσικά πέφτει στους Mosquito και συγκεκριμένα στα μέλη Aro Raven, James & Jare οι οποίοι με βοήθησαν περισσότερο από καθε άλλον παράγοντα να με ανακαλύψω, αφαιρώντας κάθε ενσυνείδητη και υποσυνείδητη παρωπίδα που είχα.

Rock Overdose: Ποια είναι τα μελλοντικά σου πλάνα;

Lupe: Το πρωταρχικό project μου είναι οι Mosquito. Επομένως σίγουρα τα μελλοντικά πλάνα είναι να συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε δίσκους και να προχωράμε όπως κάνουμε από το 2014 που ξεκινήσαμε.
Παράλληλα δεν είναι καθόλου απίθανο να κυκλοφορήσω στο άμεσο μέλλον κι άλλα άλμπουμ ως Lupe αφού η μουσική είναι τρόπος έκφρασης και η αλήθεια είναι πως, όπως όλοι, έτσι κι εγώ, έχω πολλά ακόμη να πω. Και αφού με κέρδισε η μουσική, αυτό μεταφράζεται ως "δίσκοι".

 

Rock Overdose:Ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Ο τελευταίος λόγος δικός σου.

Lupe: Σε ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου και εσένα και το Rock Overdose για το ενδιαφέρον σας.

"Burn" is the outcome of many unusual, strange days. It is more of an album based on improvisation, spontaneity and pure expression of thoughts and feelings.
Burn Along

 

 

 

Comments