MANHATTAN PROJECT – ‘Engineering Chaos’ …(“Eν Αρχή ήν το Χάος”)

 

"Eν Αρχή ην το Χάος"… ή  ‘’Πρώτιστα Χάος εγένετο’’ … μια φράση παρμένη μέσα απο τη Θεογονία του Ησίοδου είναι ίσως και ο πιο ‘pragmatic’ τρόπος ώστε να σκιαγραφήσεις και να προϊδεάσεις για το περιεχόμενο του πρώτου επίσημου δίσκου των Manhattan Project που είναι πλέον γεγονός!

 

Ένα απάνθισμα μουσικών συγκερασμών και συγκλίσεων που οδηγεί αναπόφευκτα μέσω του ήχου σ'ενα νοητικό και συνάμα φιλοσοφικό ταξίδι σε χωροχρόνους ετερόκλητους καταφέρνοντας να προβληματίσει, παρουσιάζοντας μηχανικές καταστάσεις της ύλης και του σύμπαντος άλλοτε ως επίπτωση και άλλοτε ως φυσική συνέχεια της εξέλιξης.

 

Παρόλο που η θεματολογία του ''Engineering Chaos'' ως ‘έναρξη έμπνευσης’ είναι βγαλμένη και χρονικά τοποθετημένη στα γεγονότα του 2ου παγκοσμίου πολέμου, καταφέρνει εστιάζοντας σε ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά breakthrough και συγκεκριμένα τη δημιουργία της ατομικής βόμβας, να θέσει τα ηθικά διλήμματα που γέννησε αυτή η ‘’μηχανική του χάους’’

 

Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.

 

Ως γνωστόν Οι Manhattan Project είναι μια Pragmatic / Avant-Garde μπάντα (όπως αυτοπροσδιορίζονται) από την Πάτρα. Η μουσική τους  περιστρέφεται γύρω από συμφωνικές συνθέσεις στις οποίες επικρατεί το shredding (υποδηλώνοντας ως όρο την άρτια συνθετική και εκτελεστική κατάρτιση) τόσο στην κιθάρα όσο και στα πλήκτρα. Η μπάντα έχει μια high-end σύγχρονη προσέγγιση του progressive ιδιώματος, με επιρροές από το βαρύ Djent όσο και την κινηματογραφική-συμφωνική μουσική, εμπνευσμένη τόσο από experimental guitar-driven αλλά και από technical symphonic metal μπάντες. Επιρροές από παραδοσιακά - ethnic στοιχεία είναι επίσης διακριτά, όπως  η χρήση του σιτάρ και του ούτι, η οποία είναι πολύ συχνή, δίνοντας έτσι μια ποικιλία στη μουσική από διαφορετικά στυλ. Το μείγμα των πιο ποιοτικών τμημάτων όλων των παραπάνω ειδών, όπως κρίνεται από τα μέλη των Manhattan Project, γεννά την πραγματιστική προσέγγιση στη μουσική τους: δηλαδή την τάση να πειραματίζονται χωρίς όρια και να κρίνουν το αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από τις θεωρίες μουσικής ή «λάθη» στους κανόνες, που θα μπορούσαν να χαρακτηρίζουν τα επιμέρους στοιχεία.

 

Η μουσική τους είναι επιτηδευμένα instrumental (επιτυγχάνοντας παράλληλα να μείνει ουσιαστική χωρίς αχρείαστες φανφάρες) στο μεγαλύτερο εύρος της με κιθάρες, τύμπανα, μπάσο και πλήκτρα κουρδισμένα και παιγμένα, έτσι ώστε να προσομοιάζουν ανα χρονικά σημεία μηχανικούς και κάποιες φόρες απόκοσμους industrial ήχους βγαλμένους από αφηγηση επιστημονικής φαντασίας. Βάζοντας τον ακροατή στη διαδικασία βίωσης της εξέλιξης των δρώμενων ένα προς ένα. Ως σαν σε virtual προσομοίωση.

 

Καθοριστικής σημασίας παράθεση ως προς το ευκταίο είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις/προσθήκες των στίχων σε καταλυτικά σημεία, με τη χρήση αυτούσιων λόγων και αποφθεγμάτων (*βαρυσήμαντης αξίας.*) που  έχουν αρθρωθεί και γραφεί. Εν τω προκειμένω χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η απαγγελία στην ομώνυμη σύνθεση με τίτλο "Manhattan Project", όπου έχουμε τη μεταφορά της ρύσης του ‘Σκοτεινού Φιλόσοφου (όπως αποκαλείται από τους ιστορικούς) Ηράκλειτου, όπως και τα λόγια του πυρηνικού επιστήμονα oppenheimer στο God Complex.., στη γνωστή φράση ”I am become Death, the Destroyer of worlds”

 

Αναλυτικά: Η ακρόαση του δισκου ξεκινά δυναμικά με το πρώτο κομμάτι που φέρει τον ομώνυμο τιτλο "Engineering Chaos". Ανελέητα και συμπαγή riffs, συνοδευόμενα από -επιτηδευμένα τοποθετημένα- ηλεκτρονικά στοιχεία και ορχηστρικά μέρη, δίνουν το εναρκτήριο λάκτισμα. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο avantgarde κλείσιμο του κομματιού, όπου οι απόκοσμες χροιές των πλήκτρων ισορροπούν πάνω σε ένα «στρυφνό» και «ασήκωτο» breakdown.

 

Προχωρούμε δυναμικά στο επόμενο κομμάτι "The Manhattan Project". Η μεγαλοπρεπής/επική εισαγωγή του σε βάζει κατευθείαν στο πνεύμα του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Οι καταιγιστικές κιθάρες, τα τεχνικά και απρόβλεπτα guitar solos, σε συνδυασμό με το στιβαρότατο rhythm section, δημιουργούν ένα ευχάριστο χάος που κορυφώνεται στην απαγγελία των υπέρτατων λόγων του σκοτεινού φιλοσόφου Ηράκλειτου «Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς. Και τους μεν θεούς έδειξε, τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε, τους δε ελευθέρους.»

Σε χαμηλότερες ταχύτητες ξεκινά το τρίτο κατά σειρά κομμάτι, "A Vitruvian Paradox". Όχι όμως για πολύ, καθώς το σιδηροδρομικό κιθαριστικό riff που διαδέχεται την αρχική ατμοσφαιρική εισαγωγή, προετοιμάζει το έδαφος για το ξεδίπλωμα άλλης μιας δαιδαλώδους σύνθεσης, η οποία κλείνει μαγευτικά και απρόσμενα με ένα film scoring-oriented σημείο, που κατα τόπους φέρνει στο μυαλό τα soundtracks του Danny Elfman.

 

Κι εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις ακούσει όλα, έρχεται το "The God Complex" να σε διαψεύσει ανεπανάληπτα. To in-your-face guitar riff work δίνει τη θέση του σε ένα εφιαλτικό break στα πλήκτρα, όπου ξεχωρίζει η χρήση του γνωστού απόκοσμου οργάνου theremin. Και δεν τελειώνει εκεί. Στο κομμάτι αυτό κάνει και την εμφάνισή του το ούτι, το παραδοσιακό όργανο το οποίο φαίνεται να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην φιλοσοφία του pragmatic την οποία ακολουθούν πιστά οι Manhattan Project.

Συνεχίζοντας την ανατολίτικη ατμόσφαιρα, ακολουθεί το ιντερλούδιο με τον τίτλο "Vishnu", ένα ταξίμι σε ούτι, σε αψόγως αποδοθείσα έκφραση  από τον Τάσο Σερεμέτη, τον ουτίστα του σχήματος. Ταξιδιάρικες μελωδίες και μία καθοριστική κορύφωση σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά κρουστά και τα πλήκτρα αποτελούν το απαραίτητο «διάλειμμα» για να συνεχίσουμε.

 

Επόμενο κομμάτι το "Χ-10", εμπνευσμένο από τον ομώνυμο αντιδραστήρα γραφίτη που χρησιμοποιήθηκε στο Project Manhattan. Εδώ διακρίνουμε μία στροφή σε περισσότερο ορχηστρικά μέρη, πράγμα που γίνεται αντιληπτό από τις ογκώδεις ορχήστρες αλλά και τα keyboard solos. Έκπληξη αποτελεί το symphonic/dubstep outro, το οποίο σίγουρα θα στιγματίσει θετικά τις live εμφανίσεις της μπάντας.

 

Συνεχίζουμε στο "Nuclear Sun", το πρώτο single από τον δίσκο, όπου οι ταχύτητες πέφτουν αισθητά, χάριν της ατμόσφαιρας και της σκοτεινιάς. Βαρύτατα και συμπαγέστατα Riff, διακριτικά πλην όμως τεχνικά σόλο, ανατολίτικες μελωδίες στο πιάνο και μία βάση από καθαρές κιθάρες, συγκροτούν ένα ευφυές κατασκεύασμα που αποδεικνύει ότι η minimal αισθητική σε κάποιες περιπτώσεις αρκεί, έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα μεγάλου εκτοπίσματος.

Ακολουθεί το "Metanoia", ένα «βδελυρό» atonal κατασκεύασμα από τον πληκτρά της μπάντας, το οποίο αψηφά κάθε είδους μουσικό νόμο, μετρονόμους και αρμονίες. Σύμφωνα με το description του κομματιού, αυτή η σκοτεινή και χαοτική ατμόσφαιρα αντανακλά τα εσωτερικά διλήμματα του δημιουργού της ατομικής βόμβας, Dr Robert Oppenheimer, τα οποία και εξωτερικεύονται στο αμέσως επόμενο κομμάτι, με στίχους και φωνητικά.

 

Η μεγάλη έκπληξη όμως του album κρύβεται στο κύκνειο άσμα της σειράς των συνθέσεων, με τίτλο "Day One: Trinity", όπου έχουμε τη συμμετοχή του Γιάννη Παπαδόπουλου (Wardrum), μίας από τις πιο εκφραστικές και αισθαντικές φωνές στο ευρύτερο μουσικό στερέωμα να αφήνει το στίγμα του με ρεσιτάλ ερμηνείας, σένα επικό κλείσιμο στον ήδη συγκλονιστικό ρου του δίσκου. Οι στίχοι του κομματιού, προσπαθούν να αποδώσουν την συναισθηματική κατάσταση του Oppenheimer μετά την κατασκευή της ατομικής βόμβας, το μέγεθος της ευθύνης που ένιωσε και τις τύψεις που ίσως τον βασάνιζαν. Και εδώ, ο Γιάννης Παπαδόπουλος φροντίζει κατάλληλα με την ερμηνεία του, για την απόλυτη ταύτιση του ακροατή.

 

Κλείνοντας, λοιπόν, με το "Engineering Chaos", την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά, οι Manhattan Project παρουσιάζουν ένα πρωτοφανές ,για τα ελληνικά, και ίσως και τα παγκόσμια, δεδομένα,μουσικό κατασκεύασμα. Με την δυναμική τους αυτή είσοδο στα μουσικά δρώμενα, θέτουν αποφασιστικά τα θεμέλια του νέου pragmatic ιδιώματος, και δίνουν υποσχέσεις για μία εξαιρετική συνέχεια.


Βαθμολογία: 95/100

 

To Artwork του Album είναι σχεδιασμένο από την Ελεάνα Δημοπούλου.http://(https://www.facebook.com/eleanaelvenstar.dimopoulou?fref=ts)

 

To Engineering Chaos  αναμένεται στα τέλη του 2016. Ενώ μια εκστρατεία Indiegogo  μόλις ξεκίνησε, με σκοπό την οικονομική υποστήριξη από το κοινό της μπάντας για τα έξοδα του δίσκου, τα οποία περιλαμβάνουν: τηn παραγωγή των φυσικών αντιγράφων του άλμπουμ και το επερχόμενο promo-clip.

Indiegogo Link:

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.indiegogo.com%2Fprojects%2Fmanhattan-project-debut-album%23%2F&h=zAQHhPKrF

 

Facebook Manhattan Project - https://www.facebook.com/PragmaticManhattanProject/?fref=ts

 

 

mnn

 

 

 

 

 


 Comments