Moaning Silence στο RockOverdose: “Είμαστε γατζωμένοι στη γλυκιά μελαγχολία του ήχου των ’90’s”

 

Το RockOverdose είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους Moaning Silence, με αφορμή τη νέα τους δουλειά A Waltz Into Darkness, με την οποία δίνουν τη δική τους  απάντηση  στη  νέα σχεδόν παρανοϊκή πραγματικότητα, στο χώρο της μουσικής και όχι μόνο.  Οι ατμοσφαιρικοί metallers με την καθοδήγηση του Bob Katsionis, από τα πρώτα τους βήματα το 2014 μέχρι σήμερα ... δηλώνουν αμετανόητα γατζωμένοι στην γλυκιά μελαγχολία του ήχου των '90s !

Γνωρίστε τους!


 

 

RockOverdose: Σας καλωσορίζουμε Moaning Silence. Λίγα λόγια για την ιστορία του συγκροτήματος ως τώρα.

 

Moaning Silence: Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία, είναι μεγάλη μας χαρά!

Οι Moaning Silence είναι μια μπάντα που κινείται στο χώρο του ατμοσφαιρικού metal με κάποιες doom και gothic πινελιές.Η μπάντα υφίσταται από το 2014 ενώ το σημερινό line up με την Ελευθερία στα φωνητικά, το Χάρη στα πλήκτρα, τον Αντώνη στο μπάσο και εμένα στις κιθάρες και τα αντρικά φωνητικά είναι μαζί τον τελευταίο ένα περίπου χρόνο. Το 2015 κυκλοφόρησε ο πρώτος μας δίσκος “a world afraid of light” ενώ 2 χρόνια αργότερα ήρθε το “fragrances from yesterdays” EP.

 

RockOverdose: Η νέα σας δουλειά το άλμπουμ A Waltz Into Darkness κυκλοφορεί σύντομα. Δώστε μας όλες τις σχετικές πληροφορίες. Που πραγματοποιήθηκε η παραγωγή και για πόσο χρονικό διάστημα δουλεύατε πάνω σε αυτήν;

 

Moaning Silence: Οι ηχογραφήσεις έγινα στα Sound Symmetry Studios του Bob Katsionis και διήρκεσαν περίπου 7-8 μήνες καθώς ηχογραφούσαμε σχετικά αραιά, ενώ δοκιμάζαμε και αρκετά πράγματα με τον Bob, τόσο στο κομμάτι των συνθέσεων όσο και στο κομμάτι του ήχου.

Όταν ολοκληρώθηκαν και τα γυναικεία φωνητικά ο Bob ανέλαβε την παραγωγή και τη μίξη του δίσκου ενώ ο Νάσος Νομικός είναι υπεύθυνος για το mastering.

RockOverdose: O Bob Katsionis συνέβαλλε αποφασιστικά στην δημιουργία του άλμπουμ και δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε. Τι είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια όταν δουλεύετε μαζί του;

 

Moaning Silence: Έχω την τύχη να γνωρίζω και να συνεργάζομαι με το Bob από το 2014, όταν και προθυμοποιήθηκε να με βοηθήσει με το όραμα που είχα εκείνη τη στιγμή στο κεφάλι μου! Οπότε δεν είμαι σίγουρος αν θα υπήρχαν οι Moaning Silence αν δεν είχε βρεθεί στο δρόμο μου εκείνη την περίοδο ο Bob Katsionis. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια περίοδος συνεργασίας και φιλίας καθώς και αλληλοεμπιστοσύνης. Πάντα ξέραμε και οι δύο τί θέλαμε και πάντα είχε τον τρόπο να φτάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πέρα λοιπόν από τη συμμετοχή στο παίξιμο των πλήκτρων, είναι και ο άνθρωπος που μας καθοδηγεί συνεχώς. Αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας είναι πως πλέον ανήκουμε στη δισκογραφική του εταιρεία Symmetric Records, κάτι που μας δίνει extra ώθηση και κίνητρο.

RockOverdose: Κυκλοφορείτε αυτό το άλμπουμ σε μια εξαιρετικά περίεργη εποχή. Προφανώς το είχατε ήδη προγραμματισμένο, αν και θα μπορούσατε να αναβάλλεται για αργότερα την κυκλοφορία του.  Ήταν συνειδητή αυτή η επιλογή; Πιστεύετε πως κατά κάποιο τρόπο η μουσική έτσι και αλλιώς είναι μια απάντηση σε όλη αυτή τη νέα σχεδόν παρανοϊκή πραγματικότητα;

 

Moaning Silence: Η αλήθεια είναι πως είχαμε προγραμματίσει να βγεί μέσα στο χειμώνα, κάποια πράγματα όμως μας πήγαν λίγο πίσω.

Αναμφισβήτητα είναι δύσκολοι καιροί για όλους, όμως δεν πρέπει να μένουμε σε αυτό. Πάντα θα υπάρχει μία κρίση να αιωρείται πάνω από το κεφάλι μας, είτε οικονομική είτε υγείας όπως τώρα. Αν μείνουμε σε αυτό θα βαλτώσουμε. Πρέπει να μείνουμε σωματικά και πνευματικά υγιείς ώστε να προχωρήσουμε τη ζώ ένα βήμα πιο πέρα, και για μας η μουσική είναι ένα τέτοιο μέσο εκτόνωσης.

RockOverdose: Ποιο πιστεύετε πως είναι το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μουσικής σας; Που διαφοροποιούνται οι Moaning Silence;

Moaning Silence: Θεωρώ πως η μουσική μας είναι βαθιά ριζωμένη στον ατμοσφαιρικό ήχο των 90’s με μία πιο μοντέρνα ασφαλώς παραγωγή. Είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τονίζω πως οι Moaning Silence παίζουν ατμοσφαιρικό metal. Δεν είναι καθαρό doom μιας και δεν ακολουθεί τη συνθετική δομή του είδους, ούτε gothic  μιας και αποφεύγουμε τους ακραίους μελοδραματισμούς που κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνισή τους σε αυτό το ιδίωμα. Οι σημερινές μπάντες έχουν παρει ασφαλώς κάποια χαρακτηριστικά αυτής της δεκαετίας, έχουν όμως εξελίξει το ύφος τους πολύ περισσότερο. Συνδιασμός αντρικών και γυναικείων φωνητικών είναι πολύ συχνός στη σημερινή metal σκηνή, όμως οι συνθέσεις είναι πολύ πιο διαφορετικές, πιο heavy, πιο groovάτες και πιο ακραίες. Εμείς είμαστε πιο πολύ γατζωμένοι σε αυτή τη γλυκιά μελαγχολία που ανέδυε ο ήχος των 90’s, είμαστε λίγο ντεμοντέ δηλαδή!!

 

RockOverdose: Η μελαγχολία θα λέγαμε ότι κυριαρχεί στον ήχο σας. Ποιες είναι οι μουσικές και μη επιρροές σας ώστε να φτάσετε σε αυτό το αποτέλεσμα;

 

Moaning Silence: Όπως είπα, μουσικά έχουμε τις ρίζες μας στα 90’s, στα leadsτων Paradise Lost, στο λυρισμό των My Dying Bride, στην γεμάτη συναισθηματισμό απλότητα των Anathema, στην ατμόσφαιρα των Tiamat και την φθινοπωρινή μελαγχολία των Lake of Tears. Δε θα μπορούσα να αφήσω έξω τους On Thorns I Lay αλλά και την ποιητική διάθεση των Διάφανων Κρίνων.

Από κει και πέρα, μπόλικο διάβασμα, κυρίως λογοτεχνία.

RockOverdose: Υπάρχουν πλάνα για κάποια liveπαρουσίαση όταν γίνει πιο νορμάλ η κατάσταση; Είναι στα σχέδια σας να εξελιχθείτε σε tour band ή δεν σαν ενδιαφέρει κάτι τέτοιο;

 

Moaning Silence: Τα προηγούμενα χρόνια, λόγω αρκετών σημαντικών θεμάτων, δεν είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε liveτη δουλειά μας.

Ακόμα και σήμερα, λόγω των απαιτητικών επαγγελματικών υποχρεώσεων των μελών, αυτό παραμένει δύσκολο αλλά θέλω να πιστεύω πως από το φθινόπωρο θα μπορέσουμε να ανεβούμε στη σκηνή, είναι βασικός μας στόχος.

 

RockOverdose:  Σε μια δυνατή γενικώς ελληνική σκηνή, τα συγκροτήματα που παίζουν στο ύφος σας  αυτή την εποχή τουλάχιστον είναι σχετικά λίγα. Ποιες είναι οι αγαπημένες σας διαχρονικά ελληνικές μπάντες στον συγκεκριμένο ήχο; Και πως κρίνετε γενικότερα την σημερινή ελληνική σκηνή metal και rock σκηνή;

 

Moaning Silence: Για την ελληνική σκηνή θα πω κάτι που ακούγεται πλέον κλασικό αλλά αληθεύει πέρα για πέρα. Οι ελληνικές κυκλοφορίες είναι εξαιρετικές τόσο στο συνθετικό και τεχνικό κομμάτι όσο και σε θέματα παραγωγής.

Όσο αφορά στο δικό μας είδος, υπάρχουν αρκετές μπάντες οι οποίες κινούνται με αρκετή επιτυχία στο χώρο αυτό, ίσως με λίγο πιο ακραία στοιχεία.

Θα σταθώ στη δισκογραφική επιστροφή των On Thorns I Lay, που αν και σκλήρυναν και αυτοί των ήχο τους, έχουν τη δυναμική να δώσουν μεγάλη ώθηση στο είδος αυτό.

RockOverdose: Ποια είναι γενικότερα τα σχέδια σας για την χρονιά που τρέχει; Και τι άλλο σχεδιάζετε σε βάθος χρόνου;

 

Moaning Silence: Πριν λίγες μέρες ανέβηκε στο Youtube ένα lyric animated video για το κομμάτι “I am the sorrow". Υπεύθυνοι για αυτή την εκπληκτική οπτική μεταφορά είναι τα παιδιά από τη HK VisualCreations. Ίσως κάνουμε ένα ακόμα videoμέχρι το φθινόπωρο. Από κει και πέρα, ιδανικό σενάριο θα ήταν να παρουσιάσουμε ζωντανά το υλικό μας.

RockOverdose: Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη! Δυο τελευταία δικά σας λόγια για τους αναγνώστες μας και τους φίλους του συγκροτήματος.

 

Moaning Silence: Ευχαριστούμε όλους εκείνους που μας έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια.

Ελπίζουμε σύντομα να καταφέρουμε να τα πούμε από κοντά σε κάποιο stage και να μοιραστείτε μαζί μας αυτό το μουσικό ταξίδι. The waltz never stops!

 

 

https://www.facebook.com/moaningsilence

https://moaningsilence.bandcamp.com/releases

https://www.youtube.com/channel/UCSXi2widV0NhxVBTQ-A_JYg

https://www.facebook.com/symmetricrecords/

https://symmetricrecords.bandcamp.com/

Moaning Silence - I am the sorrow (official lyric video)

 

Comments