NEED στο Rock Overdose: “Μπορεί κάποιος άνθρωπος να ζει σε τόσο ενδιαφέρουσες εποχές & να μην εμπνέεται;”

Οι Need σε λίγο καιρό κυκλοφορούν την 4η τους δουλειά και ετοιμάζουν μια μεγάλη τουρνέ στις αρχές του έτους. Έτσι, μας έδωσαν μια καλή ευκαιρία να κάνουμε μια κουβέντα μαζί τους. Κουβέντα, μάλλον είναι και η πιο σωστή λέξη για αυτήν την, τυπικά μόνο, συνέντευξη…

 

 

Rock Overdose: Καταρχήν  η ποιο βαρετή ερώτηση, ποιοι και τι είστε;

Ravaya – Guitars/ Need:  Είμαστε οι Need Και παίζουμε μουσική. Ελπίζω να μη βαρέθηκες Τσεκ ( Jacek Maniakowski) .

 

 

Rock Overdose: Είχα την τιμή να ακούσω το νέο σας άλμπουμ… 4η δουλειά σας και όντως το βρήκα φανταστικό, πείτε μας μερικά λόγια γι αυτό.

Ravaya – Guitars/ Need: Σ ευχαριστώ εκ μέρους όλων. Κι εμάς μας αρέσει ακόμα και το έχουμε ακούσει πολύ χεχεχεχ. Λεγεται Hegaiamas: a song for freedom και κυκλοφορεί στις 17 Γενάρη. Εχει 7 κομμάτια, την μίξη την έκανε ο Εκτορας ο Τσολάκης και το εξώφυλλο και το artwork ο Νικ “Eyejacker” Παναγιωτόπουλος. Δουλέψαμε πολύ πάνω σε αυτό και ελπίζουμε να αρέσει και σε άλλους εκτός από εμάς. Δεν μου ‘ρχεται κάτι άλλο. Έτσι κι αλλιώς υπάρχει πολύ πληροφορία μέσα στο ίδιο το άλμπουμ.

 

 

Rock Overdose: Είναι ενιαίο και ποια η σχέση του με το προηγούμενο orvam;

Ravaya – Guitars/ Need: Οι τελευταίοι στίχοι του Alltribe λένε all is one is all is one is all. Οπότε μένω σε αυτό όσον αφορά στο ενιαίο του πράγματος. Το Orvam ήταν ένα πολύ δύσκολο άλμπουμ για να παραχθεί και ως εκ τούτου άφησε πολλές εκκρεμότητες μετά την ολοκλήρωσή του.  Θεωρώ ότι το Hegaiamas με έναν τρόπο τις λύνει.

 

 

Rock Overdose: Πως θα περιγράφατε τον τρόπο δημιουργίας σας και ποιες οι βασικές πηγές έμπνευσής σας;

Ravaya – Guitars/ Need: Τον τρόπο δημιουργίας θα τον περιέγραφα ως εμφατικά και εμμονικά ομαδικό. Όσον αφορά στις πηγές έμπνευσης θα έλεγα τα πάντα. Οι άνθρωποι που κυκλοφορούν και έχουν ανοιχτά μάτια και αυτιά νομίζω συνεχώς εμπνέονται. Δεν ξέρω. Μπορεί κάποιος άνθρωπος να ζει σε τόσο ενδιαφέρουσες εποχές και να μην εμπνέεται; Το θέμα είναι τι κάνει με αυτό. Εμείς κάναμε αυτό το δίσκο για παράδειγμα.

 

 

Rock Overdose: Μπορώ να παρατηρήσω πως οι τίτλοι των τραγουδιών δεν είναι συνηθισμένοι, πως καταλήγετε σε έναν τίτλο;

Ravaya – Guitars/ Need: Δεν ξέρω ποιους τίτλους θεωρείς συνηθισμένους. Πάντως σε διαβεβαιώ ότι αν μου έρθει να γράψω ένα κομμάτι που θα λέγεται baby I love you για παράδειγμα, θα το κάνω χωρίς καμία δεύτερη σκέψη. Γενικά επειδή τους τίτλους συνήθως τους βγάζω εγώ απλά σου λέω ότι όταν γράφω κάτι αμέσως το συνδέω με κάποια εικόνα ή αίσθηση και ο τίτλος προκύπτει σχεδόν από την αρχή. Όσο πλάθεται βέβαια το υλικό ομαδικά μπορεί αυτό να αλλάξει. Μμμ το I.O.T.A. για παράδειγμα όταν άρχισα να δουλεύω το κείμενο λεγόταν lifeblood. Στο orvam θυμάμαι το lifeknot λεγόταν teratogenesis αλλά όσο το δουλεύαμε ο Γιάννης (Jon V) μου μιλούσε για την αίσθηση που του βγάζει το κομμάτι και οι στίχοι που έγραφε, του πρότεινα το lifeknot, του άρεσε, το κρατήσαμε.

 

 

 

Rock Overdose: Θεωρείτε ότι μουσική είναι κάτι ξέχωρο από την καθημερινότητα ή ένα αναπόσπαστο μέρος της και κατά πόσο επηρεάζει αυτό την δημιουργία;

Ravaya – Guitars/ Need: Θεωρώ ότι τα πάντα είναι συνδεδεμένα. Τις συνδέσεις προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε με τον τρόπο μας κάπως. Έτσι νομίζω τουλάχιστον.

 

 

Rock Overdose: Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα υπάρχει κάποια ενιαία σκηνή ή απλά πολλές μπάντες;

Ravaya – Guitars/ Need: Δεν ξέρω. Εκτιμώ αρκετές μπάντες. Κατά διαβολική σύμπτωση γνωρίζοντας τους ανθρώπους που τις απαρτίζουν τυχαίνει να εκτιμώ και αυτούς. Αν αυτό μας κάνει παρέα ή σκηνή δεν ξέρω, πάντως έχει ενδιαφέρον.

 

 

Rock Overdose: Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι με την μουσική στην Ελλάδα ή στον κόσμο γενικότερα, τι θα ήταν αυτό;

Ravaya – Guitars/ Need: Ας προχωρήσουμε τους εαυτούς μας με τη μουσική και την έκφρασή μας. Καμιά φορά αλλάζοντας τον εαυτό σου αλλάζεις και τον κόσμο. Το κάναν και οι Gojira κομμάτι και ισχύει θεωρώ.

 

 

Rock Overdose: Υπάρχει ένα ξεχωριστό κομμάτι μέσα στο νέο σας άλμπουμ, το Ι.Ο.Τ.Α., ένας διάλογος, αλλά και πρόλογος για Hegaiamas… πείτε μας πως προέκυψε η ιδέα για αυτό και τι σημαίνουν αυτά τα αρχικά;

Ravaya – Guitars/ Need: Κάθε 3-4 χρόνια μου έρχονται αυτά τα μονοπρακτάκια. Ταίριαζε με την αίσθηση του άλμπουμ, δουλεύτηκε και μπήκε. Δεν θα ήθελα να εξηγήσω τι σημαίνουν τα αρχικά. Αν κάποιος έχει μεγάλη περιέργεια μπορεί να δει την καταπληκτική τηλεοπτική μεταφορά του Angels in America του Tony Kushner και μπορεί να το ανακαλύψει. Η και όχι. Χεχεχ

 

 

Rock Overdose: Υπάρχει κάποιο σχέδιο στο μέλλον για κάποια metal-opera ή έστω να συνδυαστεί το θέατρο με αυτήν την μουσική;

Ravaya – Guitars/ Need: Μέσα στο μυαλό μου είσαι Τσέκ. Υπάρχει σκέψη. Μένει να ωριμάσει και να υπάρχει κουράγιο. Όλα θα γίνουν.

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας ;

Ravaya – Guitars/ Need: Η δικαίωση του παιδικού ονείρου στις 12 Φεβρουαρίου στο Γκαγκάριν με τους Fates. Αν δεν καταφέρω να παίξω νότα συμπάθα με.

 

 

Rock Overdose: Θα συμμετάσχετε στην Αμερικάνικη τουρ με ένα ακόμα αγαπημένο μου συγκρότημα τους Evergrey, πως προέκυψε αυτή η συνεργασία και ποιες οι φιλοδοξίες σας για την περιοδεία αυτή;

Ravaya – Guitars/ Need: Έχουμε καλές σχέσεις με τους Evergrey και ειδικά ο Γιάννης με τον Tom. Επίσης έχουμε και το ίδιο management στην Αμερική. Φιλοδοξία? Να πάμε και να ‘ρθουμε υγιείς και με ενδιαφέρουσες εμπειρίες στο ενδιάμεσο.

 

 

Rock Overdose: Με ποιες άλλες μπάντες θα θέλατε να μοιραστείτε την σκηνή;

Ravaya – Guitars/ Need: Με όποιον θα ήθελε να παίξει στο ίδιο billing μαζί μας αν είναι δυνατόν.

 

 

Rock Overdose: Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι κάνει έναν μουσικό ή μια μπάντα ξεχωριστούς, έτσι ώστε να μην αλλοιώσει ο χρόνος τις δημιουργίες τους;

Ravaya – Guitars/ Need: Δεν ξέρω. Μπορεί ο συγχρονισμός με διάφορα πράγματα επίκαιρα και ταυτοχρόνως διαχρονικώς αποδεκτά. Αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος.

 

 

Rock Overdose: Πως προβάλατε την μπάντα σας ώστε να έρθει στις ζωντανές εμφανίσεις σας ο κόσμος που δεν σας έχει ακούσει ακόμα;

Ravaya – Guitars/ Need: Υπάρχει όλη μας η μουσική στο youtube και επίσης σε διάφορα πειρατικά sites. Και υπάρχουν πολλά βίντεο από live μας. Οπότε θα χαρούμε αν κάποιος γουστάρει κι έρθει σε μια συναυλία μας.

 

 

Rock Overdose: Μια κουβέντα στους αναγνώστες του Rock Overdose…

Ravaya – Guitars/ Need: Ελάτε να μας δείτε live. Είμαστε πιο καλοί απ’ ότι στο να δίνουμε συνεντεύξεις. J

 

Comments