PANOS BIRBAS στο Rock Overdose:”Θα μπορούσα να με παρομοιάσω με έναν ακριβή σεισμογράφο ο οποίος καταγράφει τα ερεθίσματα που η κοινωνία του δίνει.”

Ο Πάνος Mπίρμπας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Έχει υπάρξει μέλος διάφορων μουσικών συγκροτημάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ έχει λάβει μέρος σε αρκετά φεστιβάλ (Φεστιβάλ Βράχων, Resistance Festival κ.α) ως μέλος τους αλλά και ανεξάρτητα, και έχει γράψει μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις.  Επιπλέον έχει συμμετάσχει ως opening act των Dream Syndicate ως τραγουδιστής των Dustbowl (Fuzz 2017).

 

O πρώτος προσωπικός του δίσκος κυκλοφόρησε το 2013 με τον τίτλο “Μοurnful”. Το 2017, κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό του LP με τίτλο “Finchley Road” με κύρια θεματολογία του τον έρωτα, την απώλεια, αλλά και πολλά κοινωνικά ζητήματα.

 

Ο Πάνος μίλησε στο Rock Overdose και στην Ελπίδα Βουνζουλάκη με αφορμή την πορεία του έως τώρα, τις επερχόμενες live εμφανίσεις του αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια!

 

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα Πάνο και καλώς ήρθες στο Rock Overdose! Πώς θα συστηνόσουν ο ίδιος και πώς θα περιέγραφες τη μουσική σου σε κάποιον ο οποίος ακούει για σένα πρώτη φορά;

 

Πάνος Mπίρμπας: Καλησπέρα και καλώς σε βρίσκω Ελπίδα! Δεν ξέρω ακριβώς πως να προσδιορίσω τον εαυτό μου και να αυτοσυστηθώ. Αυτό που μπορώ σίγουρα να πω είναι πως το συναίσθημα μου με κινεί πάντα και σε όλα, το ίδιο και στην μουσική. Θα μπορούσα να με παρομοιάσω  με έναν ακριβή σεισμογράφο ο οποίος καταγράφει τα ερεθίσματα που η κοινωνία του δίνει. Στην ζωή και στην μουσική προσπαθώ να μένω ειλικρινής με τον εαυτό μου και με τους άλλους.

 

Η μουσική μου ανήκει στην κατηγορία της εναλλακτικής μουσικης και της ροκ. Μέσα σε αυτή υπάρχουν όμως πολλές επιρροές από την ευρύτερη ροκ σκηνή, την μπλούζ, την αμερικάνα, την φόλκ, τα γκόσπελ.

 

 

Rock Overdose: Ο πιο πρόσφατος δίσκος σου κυκλοφόρησε μόλις πριν από ένα χρόνο και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές! Είναι στα άμεσα μελλοντικά σχέδια σου να κυκλοφορήσεις το διάδοχο του “Finchley Road” ; Εάν ναι, θα ήθελες να μας πεις μερικά λόγια για το τι να περιμένουμε αυτή τη φορά;

 

Πάνος Mπίρμπας: Σίγουρα στο “Finchley Road” ευτύχησα να έχω ένα πολύ ολοκληρωμένο αποτέλεσμα και χαίρομαι πολύ για αυτό. Όλη η ομάδα που δουλέψαμε για αυτό είναι εξαιρετική. Ένας νέος δίσκος είναι στα πολύ κοντινά μου σχέδια φυσικά. Την ερχόμενη σεζόν θα κυκλοφορήσουν και κάποια δείγματα της νέας μου δισκογραφικής δουλειάς. Κάθε νέο άλμπουμ για μένα ενέχει ένα νέο είδος κρίσης (αστείο). Το μόνο σίγουρο είναι πως θα είναι ακόμα πιο ειλικρινές και πιο εξωστρεφές σε σχέση με ότι πραγματεύεται. Θα λέει τα πράγματα με το όνομα τους.

 

 

Rock Overdose:  Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά στη μουσική σου είναι το γεγονός ότι συνδέεις συχνά τις εμπειρίες σου ως κοινωνικός λειτουργός και τις χρησιμοποιείς ως πηγή έμπνευσης για τα κομμάτια σου. Πόσο σημαντικά πιστεύεις ότι λειτούργησε και λειτουργεί για σένα αυτό το στοιχείο;

 

Πάνος Mπίρμπας: Όπως προανέφερα, δρώ με κάποιο τρόπο σαν σεισμογράφος ο οποίος καταγράφει τις κρίσεις. Πως λοιπόν να μην σε επηρεάσει η βαθιά ανθρώπινη κρίση; Προσπαθώ να μην αφήνω τον εαυτό μου να πετάει με τους αγγέλους αλλά να καταγράφει την αλήθεια ακριβώς με τον τραχύ τρόπο που η ίδια μας χτυπάει καθημερινά. Όσο πιο κοντά φτάνω σε αυτή τόσο μεγαλύτερη επιτυχία το θεωρώ. Η ιδιότητα του κοινωνικού λειτουργού σίγουρα μου έχει δώσει αμέτρητα ερεθίσματα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

Rock Overdose:  Θα αναφερθώ συγκεκριμένα στο κομμάτι “Children”, μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία από μέρους σου να ενώσεις τη φωνή σου με την ομάδα παιδιών προσφύγων της ομάδας “Τhe compassionates” την οποία και δημιούργησες ο ίδιος. Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας τα συναισθήματα που σου γέννησε όλη αυτή η εμπειρία;

 

Πάνος Mπίρμπας: Η αλήθεια των παιδιών είναι η μεγαλύτερη αλήθεια αυτού του κόσμου. Εγώ είχα την μεγάλη τύχη και τιμή να έχω γνωρίσει πολλά από τα παιδιά εκείνα που υπέφεραν πολύ στην ζωή τους για να κατακτήσουν το αυτονόητο που στην δική μας κοινωνία θεωρείται δεδομένο και μη εκτιμητέο σε πολλές περιπτώσεις. Το δικαίωμα να ζεις με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες.

 

Έτσι κάπως με αυτά τα παιδιά δημιουργήσαμε αυτή την ομάδα και γράψαμε μαζί αυτό το τραγούδι το οποίο είχα εμπνευστεί από τις ιστορίες των ίδιων. Η διαδικασία της ηχογράφησης και όλη η εμπειρία αποδείχθηκε τόσο απελευθερωτική  και θεραπευτική όσο και ο σκοπός του ίδιου του τραγουδιού.

 

 

Rock Overdose: Εκτός από τους δίσκους που έχουμε ήδη αναφέρει όμως, έχεις ασχοληθεί και με τη σύνθεση μουσικής για θεατρικές παραστάσεις. Πόσο διαφορετική είναι όλη αυτή η διαδικασία και ποιος ο λόγος που σε προσέγγισε να κάνεις κάτι τέτοιο;

 

Πάνος Mπίρμπας: Είναι πολύ διαφορετικό το να γράφεις μουσική για ένα θέατρο ή μια ταινία από το να γράφεις τα δικά σου κομμάτια. Στα δικά σου κομμάτια τα πράγματα είναι απολύτως προσωπικά. Στο θέατρο καλείσαι να γράψεις πάνω σε αυτό που ένα κείμενο σου υπαγορεύει και αυτό είναι ο δημιουργός στην πραγματικότητα.

 

 

Rock Overdose:  Έχεις κάποιες προγραμματισμένες live εμφανίσεις για τους επόμενους μήνες;

 

Πάνος Mπίρμπας: Η ερχόμενη σεζόν θα έχει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα καθώς και θα εμφανιστούμε σε μέρη που δεν έχουμε εμφανιστεί ξανά. Θα τα ανακοινώσουμε επίσημα σύντομα οπότε μπορείτε να μείνετε συντονισμένοι.

 

 

Rock Overdose: Πιστεύεις ότι υπάρχει ακόμη προοπτική στο να ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά με τη μουσική στην Ελλάδα και εν τέλει να του επιφέρει κάποιο κέρδος, ή στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αναγκαίο να αναζητήσει κανείς την τύχη του στο εξωτερικό;

 

Πάνος Mπίρμπας: Η ίδια η μουσική είναι ο ύψιστος σκοπός. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να ζήσει κανείς στην Ελλάδα κάνοντας μουσική η οποία δεν είναι εύπεπτη ή απλώς διασκεδαστική, η κοινωνία εδώ δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στην νέα μουσική και στους σύγχρονους προβληματισμούς. Αυτό σε συνδυασμό με την απουσία του ουσιαστικού ενδιαφέροντος των ανθρώπων που παράγουν και αναπαράγουν την μουσική στην χώρα για την οικοδόμηση μια σύγχρονης ελληνικής σκηνής με αξιώσεις είναι ένας αρκετά καταστροφικός συνδυασμός.

 

Το εξωτερικό είναι μια διέξοδος αλλά δεν προσφέρει καμία σιγουριά σε κανέναν. Τίποτα δεν είναι εύκολο αν δεν κοπιάσεις πραγματικά.

 

 

Rock Overdose: Πώς θα περιέγραφες την καθημερινότητα σου όταν δεν βρίσκεσαι στο studio ή σε κάποια περιοδεία; Και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αντίστοιχα για σένα να εξισορροπείς την εργασία με τη μουσική ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά στη ζωή σου και να σε γεμίζουν εξίσου, η καθεμία με το δικό της τρόπο;

 

Πάνος Mπίρμπας: Ζω απλά προσπαθώντας να βρίσκω τον εαυτό μου όσο γίνεται όταν απέχω από τις πολλές υποχρεώσεις. Συνήθως είμαι μπλεγμένος με πολλά πράγματα μαζί όπως η δουλειά και η μουσική που πολλές φορές σου σπαταλούν πολύ ενέργεια όταν προσπαθείς να τα συνδυάσεις. Είναι σημαντικό κάθε τι που κάνεις να σε γεμίζει πολύ έτσι ώστε να θες να προσπαθείς για αυτό. Αυτό ισχύει σε όλα, δουλειά, μουσική, ανθρώπινες σχέσεις, όλα. Αν δεν σε γεμίζει φύγε μην το κάνεις. Η δύναμη της επιβίωσης υπάρχει μόνο μέσα σε αυτό. Επιβιώνει μόνο αυτό που θέλουμε πραγματικά τελικά να ζήσει μαζί με μας.

 

 

Rock Overdose: Αν είχες μια ευχή για το μέλλον της κοινωνίας μας και τα όσα αυτή αντιμετωπίζει, τα οποία πραγματεύονται και τα κομμάτια σου, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

 

Πάνος Mπίρμπας: Αυτό που εύχομαι και στον εαυτό μου. Να βρω το νόημα. Το νέο νόημα. Αυτό θα δώσει πνοή και στην μουσική και στην τέχνη και στην ζωή. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και καλούμαστε με έναν τρόπο πολύ γρήγορο να διαχειριστούμε απίστευτες αλλαγές. Αυτή η αλλαγή όμως αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία να μην μείνουμε και εμείς προσκολλημένοι σε στάσεις και ιδέες. Η αλλαγή είναι η ουσία της ζωής.

 

 

Rock Overdose: Σ’ ευχαριστούμε για το χρόνο σου! Θα ήθελες να αφήσεις κάτι τελευταίο για τους αναγνώστες του Rock Overdose και γενικότερα οποιονδήποτε διαβάζει αυτή τη συνέντευξη;

 

Πάνος Mπίρμπας: Τους ευχαριστώ που έκαναν τον κόπο να με διαβάσουν και να με ακούσουν. Εύχομαι να συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για τους νέους καλλιτέχνες και να τους ενισχύουν. Αυτή η σχέση είναι απαραίτητη και αμφίδρομη.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Ελπίδα Βουνζουλάκη (Hope Vnz)       

 

 

 

Comments