PORCUPINE TREE – PRINCIPAL THEATER Θεσσαλονίκη 10 Σεπτεμβρίου 2010

Δυο μέρες μετά την συναυλία των Anathema άλλη μια βρετανική μπάντα βρίσκεται σήμερα στο Principal Theater για να μας επιβεβαιώσει ότι η βρετανική σκηνή βγάζει ακόμα άξιους καλλιτέχνες. Φυσικά μιλάμε για τους Porcupine Tree, το μεγαλύτερο project του πολυτάλαντου Steven Wilson. Όσοι τον γνωρίζουν από τις δουλειές του (συμπεριλαμβανομένων και των παραγωγών του) ξέρουν ότι έχει ψύχωση με τον ήχο όποτε δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα λιγότερο από πεντακάθαρο ήχο καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας.

Αφού λοιπόν κατέβηκαν από τη σκηνή οι Έλληνες No Brain Cell που ζέσταναν για τα καλά το κοινό με μερικά δικά τους κομμάτια, αλλά και διασκευές από Katatonia, Blackfield (ένα από τα project του Steven Wilson) και το ‘’Fear of a Blank Planet’’ των Porcupine Tree ήρθε η ώρα για το ‘’real thing’’. Το θέατρο ήταν γεμάτο, με τον κόσμο ακόμα να ψάχνει για την καλύτερη θέση (οι φανατικοί ήταν εκεί από πολύ νωρίς πιάνοντας όλα τα καλά σημεία), όταν ακούστηκε μια παράκληση από το road crew να μην καπνίζει ο κόσμος μπροστά στη σκηνή και όσοι βγάλουν φωτογραφίες να μην χρησιμοποιούν φλας. Ξεκάθαρα πράγματα από μια πολύ επαγγελματική μπάντα που απλά θέλει να δώσει στο κοινό της την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

To setlist ήταν χωρισμένο στα 2 και το πρώτο μέρος άρχισε με 5 κομμάτια από το τελευταίο τους concept άλμπουμ ‘’The incident’’. Παρόλο που στο πρώτο μέρος της περιοδείας του ‘’Incident’’ παιζόταν όλο το άλμπουμ, εδώ είχαμε απλά μια ιδέα από αυτό. Λόγο της απουσίας τους για 5 χρόνια από την Ελλάδα έκριναν καλύτερο να φρεσκάρουν τη μνήμη μας με περισσότερα παλιότερα κομμάτια και έτσι στη συνέχεια αφού μας επιβεβαίωσαν πως δεν θα υπάρξει τόσο μεγάλο κενό για την επόμενη επίσκεψη τους συνέχισαν με το Οpen car και το Lazarus από το Deadwing.

Με τη συμμετοχή του κοινού να τραγουδάει σχεδόν σε όλο το τελευταίο τραγούδι έφτασε η ώρα για το ''Russia on Ice'' σε μια Medley εκτέλεση με το δεύτερο μέρος από το καταπληκτικό Anesthetize (θα μπορούσαν να παίξουν όλο το 14λεπτο Anesthetize μιας και στην προηγούμενη περιοδεία τους που το έπαιζαν ολόκληρο δεν μας επισκεφτήκαν). Το headbanging άρχισε για τα καλά με τις metal κιθάρες και στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στα παιδικά μας χρόνια μέσω του video wall με το Floydίστικο Time Flies από το τελευταίο άλμπουμ και πάλι.

Μετά από 1 ώρα περίπου που πραγματικά δεν καταλάβαμε πως πέρασε ήρθε η στιγμή για ένα 10λεπτο διάλειμμα και στη συνέχεια για περισσότερα παλιά κομμάτια. Με την επιστροφή στη σκηνή και πάλι ακούστηκαν κομμάτια από τα πιο πρόσφατα άλμπουμ και με μικρή παραλλαγή από το setlist της Αθήνας είχαμε την τύχη να ακούσουμε το λίγο παλιότερο Even Less στην ολοκληρωμένη 14αλεπή εκτέλεση του που είχαν αρκετό καιρό να παίξουν (από το Recordings που επανακυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες σε διαφορετική συσκευασία – συλλογή από out-takes που αρχικά κυκλοφόρησε σε περιορισμένη έκδοση). Σαν ευχαριστώ στο παλιότερο κοινό που τους ακολουθεί από τα πρώτα τους βήματα ήρθε το ‘’Stars die’’ με μια μπάντα ακούραστη και άνετη και το κοινό πραγματικά να διασκεδάζει και να ταξιδεύει με τις μελωδίες.

Ήρθε η ώρα να αποπληρώσουν το χαμένο έδαφος της απουσίας τους από την προηγούμενη περιοδεία, με 2 ακόμα κομμάτια από το Fear of a Blank Planet και με ολόκληρο το θέατρο να ζει το κάθε δευτερόλεπτο. Όπως όλα τα ωραία τελειώνουν γρήγορα έτσι και αυτή η βραδιά πλησίαζε προς το τέλος της. Το encore συμπεριλαμβανόταν από 2 πολύ αγαπητά κομμάτια, το ‘’Blackest Eyes’’ και το ‘’Trains’’ από το ‘’In Absentia’’, το άλμπουμ που τους έκανε γνωστούς στο ευρύ κοινό και τους χάρισε την δημοσιότητα που έχουν σήμερα. Στα μέσα του ‘’Trains’’ λοιπόν ήρθε η στιγμή να μας χαιρετίσουν και να ανανεώσουν το ραντεβού τους με το ελληνικό κοινό.

Το show τελείωσε ομαλά και με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να απογοητευτεί κάποιος από μια συναυλία των Porcupine Τree μιας και όλα είναι πάντα προσεγμένα και στην εντέλεια. Όσο για τις επιλογές των τραγουδιών, παράπονα ίσως υπήρχαν (όπως υπάρχουν και σε κάθε συναυλία) μιας και σαν μπάντα δεν έχουν hit singles στο ενεργητικό τους, οπότε πάντα προσπαθούν να παίζουν και παλιότερα κομμάτια κάνοντας μικρές παραλλαγές στα setlist τους για να ευχαριστούν τους πάντες.

Γρηγόρης Κ.

Setlist:

Occam's Razor
The Blind House
Great Expectations
Kneel And Disconnect
Drawing The Line
Open Car
Lazarus
Russia On Ice / Anesthetize
Time Flies
--------------------------
The Start Of Something Beautiful
The Sound Of Muzak
Even Less
Stars Die
Way Out Of Here
Sleep Together
--------------------------
Blackest Eyes
Trains

Comments