ΟΔΟΣ 55 – “LP 2016”

odos 55

 

Στην ελληνική μουσική σκηνή ενίοτε υπήρχαν σχήματα και μπάντες, οι οποίες αν και διέθεταν ξεχωριστό ταλέντο και ποιοτικό υλικό, είτε χάθηκαν στην αφάνεια είτε δεν κυκλοφόρησαν ποτέ το υλικό τους, λόγω των γνωστών δεδομένων που υπάρχουν στην ελληνική μουσική. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι μπάντες, οι οποίες  μέσα από τις ποιοτικές τους κυκλοφορίες και την ατελείωτη στήριξη του ελληνικού underground, έχουν καταφέρει να παραμείνουν στο προσκήνιο και να δίνουν με τα τραγούδια τους μια άλλη διάσταση, σε μία σκηνή από την οποία απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό οι πειραματισμοί.

 

Οι Οδός 55, δημιουργημένοι το 2010 και κινούνται στα όρια του minimal synth/ electro punk και χρησιμοποιούν αντισυμβατικό εξοπλισμό για να δημιουργήσουν τον απόκοσμο και δυστοπικό ήχο τους, αλλά και παραμορφώσεις στα φωνητικά για να προσδώσουν εντονότερα τα συναισθήματα της απόγνωσης και της αγωνίας που διακατέχουν όλες τους οι κυκλοφορίες.

 

Οι Οδός 55 χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά για να κάνουν την κριτική τους στην μοντέρνα ανθρώπινη κοινωνία, η οποία παρομοιάζεται αλληγορικά με κάποια κοινωνία του μέλλοντος, όπου η εξουσία είναι ολοκληρωτική όσο ποτέ άλλοτε. Το οργουελικό σκηνικό, που δημιουργούν μέσα από τις ευρηματικές τους συνθέσεις και τις χαοτικές μελωδίες, τους κάνουν να ξεχωρίζουν από τον σωρό και κάνουν την καθεμία από τις 2 κυκλοφορίες τους μια μοναδική εμπειρία.

 

Συνεχίζοντας στα βήματα του προκατόχου του το LP 2016” μας μεταφέρει στον γκρίζο, μετά-αποκαλυπτικό κόσμο που συνθέτουν οι μεταπανκικές sci/fi μελωδίες του intro «2082/ΟΔΟΣ 55» στην ολοκληρωτική και μισανθρωπική πραγματικότητα του «Ακτίνες Θανάτου», ως τον πυρηνικό χειμώνα του «Ηλεκτρο Φως». Το ατμοσφαιρικό «Ισταμπούλ» και  το οργισμένο «Είναι Αυτοί» αποτελούν τα πιο συναισθηματικά φορτισμένα κομμάτια και μαζί με τα «Προσδοκούν ένα Μέλλον» και «Ύπνωση-Τηλεκίνηση» φανερώνουν το νιχιλιστικό και γκρίζο πορτραίτο της ανθρώπινης ύπαρξης, κραυγάζοντας παράλληλα για λύτρωση.

 

Ο δίσκος από την πρώτη ακρόαση θα σε αιχμαλωτίσει και θα σε παρασύρει μέσα από τις παρανοϊκές του συνθέσεις και την ζοφερή πραγματικότητα που δημιουργεί,  έχει αρκετά στοιχεία για να προσελκύσει ακόμα και όσους δεν έχουν καμία επαφή με το είδος.

 

Αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες της  χρονιάς.


Βαθμολογία: 90/100

 

Για το Rock Overdose,

Γιώργος Νάνος

 

 

 

 

 


Comments