1/2 SOUTHERN NORTH – Παρουσίαση Δισκογραφίας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Σεπτεμβρίου 2017

 

Είναι αλήθεια ότι παλιά, κυρίως στο χώρο του Black Metal, το να υπάρχει ένα συγκρότημα το οποίο είχε μονάχα ένα μέλος που χειριζόταν όλα τα όργανα, το επονομαζόμενο one-man-band, δεν ήταν κάτι το συνηθισμένο και προκαλούσε το θαυμασμό, αφού εκείνο το άτομο έπρεπε να έχει γνώση όλων των οργάνων και όχι μονάχα της κιθάρας ή του μπάσου ή των τυμπάνων. Με τα χρόνια ολοένα και περισσότερες one-man-bands ξεφύτρωσαν ώσπου πλέον δεν είναι κάτι το αξιοπερίεργο. Παρόλα αυτά, ο όρος one-female-band δεν είναι κάτι το συνηθισμένο και δεν είναι κάτι που έχει ακουστεί πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό και δεν θα μπορούσα να αφήσω μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη και να μην κάνω μια αναφορά σε μια τέτοια μπάντα.

 

 

Ο λόγος για τους ½ Southern North (Half Southern North), στους οποίους όλα τα όργανα χειρίζεται η IDVex. Στο συγκεκριμένο κείμενο δεν θα γίνει αναφορά σε έναν συγκεκριμένο δίσκο, αλλά σε όλη τη μέχρι τώρα πορεία του συγκροτήματος, από το 2013 έως και σήμερα. Η IDVex είχε αποπειραθεί να σχηματίσει ένα συγκρότημα το 2008 στη Φλώρινα, τους Lothron, αναγκάστηκε όμως να τους διαλύσει λόγω έλλειψης μελών. Έτσι το 2013 δημιούργησε τους ½ Southern North στην Καλαμάτα και μέσα στο 2014 κυκλοφόρησε τα 3 πρώτα demo. Εδώ να πω, πως αποφάσισα να αναφερθώ σε όλες τις κυκλοφορίες της μέχρι τώρα, γιατί σε αυτές υπάρχει μία διαρκής εξέλιξη, μια διαρκής διάθεση πειραματισμού και ενασχόλησης με διάφορα μουσικά είδη.

 

 

Στο πρώτο της demo, το d.1”, το κύριο χαρακτηριστικό της μουσικής της IDVex είναι dark ambient, με πολλά ηλεκτρονικά εφέ, που δημιουργούν μία αρκετά σκοτεινή και λίγο space ατμόσφαιρα, που περιέχει και πολλά Doom στοιχεία. Οι αργές ταχύτητες σε συνδυασμό με τη διαρκή εναλλαγή στην ένταση των σχεδόν αφηγηματικών φωνητικών της, φέρνουν στο νου την Diamanda Galas, ενώ οι μελωδίες του κομματιού “The Child of the Last Blue Sky” θυμίζουν και Dead Can Dance.

 

 

Δυόμισι μήνες μετά ακολούθησε το Noise the Ether John, το οποίο περιείχε και αυτό 4 κομμάτια. Στο συγκεκριμένο demo, η IDVex κράτησε τις αργές και σκοτεινές ambient ταχύτητες κάνοντας όμως τα ηλεκτρονικά στοιχεία να έχουν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, δίνοντας έτσι στη μουσική της έναν πιο ξεκάθαρο πειραματικό χαρακτήρα. Ακόμα, θα συναντήσουμε εδώ και πιο noise στοιχεία, ενώ ο τρόπος που παίζει το πιάνο δίνει και ένα πιο χαοτικό/ψυχεδελικό τόνο, κάτι που το καταφέρνει και με τα διάφορα εφέ που χρησιμοποιεί.

 

 

Τον επόμενο μήνα θα βγει το 3ο demo, το Lothron, το οποίο αποτελεί και την πιο καθαρόαιμη Rock/Metal κυκλοφορία. Και αυτό γιατί στην ουσία πρόκειται για τα δυο τραγούδια που είχε συνθέσει με τους Lothron στη Φλώρινα το 2008, πριν αυτοί διαλυθούν. Το πρώτο κομμάτι ξεκινάει αργά και μελωδικά και μετά ανεβάζει λίγο ταχύτητα, σε πιο Hard Rock/Gothic Rock ρυθμούς, ενώ το δεύτερο είναι η πιο ξεκάθαρη metal σύνθεση που θα συναντήσουμε στους μέχρι τώρα δίσκους των ½ Southern North, με γρήγορες κιθάρες και τύμπανα, αργά και μελωδικά σπασίματα, βαριά riffs και solo.

 

 

Κατά το 2015 δεν υπήρξαν κυκλοφορίες, αλλά το 2016 οι ½ Southern North επανήλθαν με 2 split albums, ένα με το noise project E.A.R.S. κι ένα με τον L.Ghost των Πολωνών S.I.R.S. κι ένα δικό της EP, το “Cantabile of Hades (Rivers of the Underworld)”. Στα τραγούδια του split με τους E.A.R.S. η IDVex επανέρχεται στους dark ambient ρυθμούς, που είχε στα πρώτα της demo, αλλά αυτή τη φορά ακολουθάει σαφώς πιο ευδιάκριτα Doom μονοπάτια, βάζοντας αρκετή παραμόρφωση στις κιθάρες και μαζί με τα αργά φωνητικά της και τα διάφορα εφέ, δημιουργεί μια αρκετά σκοτεινή, απειλητική και πολλές φορές horror ατμόσφαιρα.

 

Στο EP Cantabile of Hades (Rivers of the Underworld)” διατηρούνται οι αργές ταχύτητες, όμως η μουσική κατεύθυνση αλλάζει και πάλι. Η ατμόσφαιρα είναι μεν και εδώ σκοτεινή, όμως η φωνή της είναι πιο μελωδική, ενώ και οι μελωδίες της φωνής και οι μελωδίες της μουσικής είναι θα έλεγα πιο στενάχωρες και δίνουν μια λυρικότητα στη μουσική, η οποία στο σύνολό της έχει μια πιο μινιμαλιστική προσέγγιση που συνοδεύει τα φωνητικά, που έχουν ξεκάθαρα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

 

Το Σεπτέμβρη του 2016 βγήκε η τελευταία μέχρι τώρα κυκλοφορία των ½ Southern North, που είναι το split άλμπουμ με τους S.I.R.S. Η IDVex συμμετέχει με 3 κομμάτια, ενώ 2 από αυτά γράφτηκαν μαζί με τον Πολωνό. Σε αυτή την κυκλοφορία επιστρέφουμε μουσικά πριν το Cantabile of Hades (Rivers of the Underworld)”, καθώς η μουσική γίνεται και πάλι περισσότερο dark ambient, με μια ατμόσφαιρα που είναι εντελώς σκοτεινή και ζοφερή, μέχρι και θανατερή θα έλεγα, με Doom και ηλεκτρονικά στοιχεία, ενώ τα φωνητικά είναι άλλοτε αργά, άλλοτε βαθιά και άλλοτε ανεβάζουν ένταση και πάθος, θυμίζοντας και πάλι την Diamanda Galas. Πολύ ωραίο είναι το πρώτο κομμάτι, το “The Chant of the Dead”, όπου τα έντονα αφηγηματικά φωνητικά της IDVex συνοδεύονται από παραμορφωμένες κιθάρες, σκοτεινές μελωδίες, αλλά και οπερατικά φωνητικά που ακούγονται από το βάθος και που ταιριάζουν υπέροχα με τη γενικότερη σκοτεινή ατμόσφαιρα.

 

 

Όπως θα καταλάβετε, η IDVex είναι μια μουσικός που της αρέσει να ψάχνεται, να πειραματίζεται και να εμβαθύνει σε διαφορετικά είδη, και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που θεώρησα σωστό να γίνει αυτή η παρουσίαση εδώ των δουλειών της. Δουλειές που απευθύνονται κυρίως σε αυτούς που αρέσκονται στους πειραματισμούς, αλλά και στις αργές, ζοφερές, μελωδίες και ατμόσφαιρες που δημιουργούνται από την avant-garde διάθεση. Αν έχετε χρόνο ρίξτε μια αυτιά στις κυκλοφορίες της. Θα δείτε πως αξίζει.


Για το Rock Overdose,

Μίνως Ντοκόπουλος

 

https://12southernnorth.bandcamp.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments