A.H.P. – “Against Human Plague”

A.H.P. - Against human cover

 

“Too much ambient”

 

Οι A.H.P. είναι one man project του Gulnar των Νορβηγοπολωνών Illness. Σε αυτό το project έχουμε συνδυασμό παραδοσιακού black metal με ambient, όμως ο συνδυασμός δεν λαμβάνει χώρα στο ίδιο τραγούδι ή ταυτόχρονα. Η ιδιομορφία είναι ότι κάθε τραγούδι εναλλάξ έχει διαφορετικό είδος. Αυτό σημαίνει ότι μετά από ένα κομμάτι παραδοσιακού black metal ακολουθεί ένα κομμάτι ambient. Κι αυτό κάθεται κάπως σαν σκωτσέζικο ντους στην ακρόαση, καθώς έχουμε συνεχείς εναλλαγές ανά τραγούδι σταθερά μέχρι το τέλος. Αν συνοψίσουμε στο γεγονός ότι ο δίσκος περιέχει 10 κομμάτια, χωρίζονται σε 5 το καθένα.

 

Το παραδοσιακό black metal μέρος είναι ξεκάθαρα επηρεασμένο από Gorgoroth, της "Antichrist" περιόδου. Γρήγορο, ωμό, σιδηροδρομικό riffing και drumming, δεν αφήνει στον ακροατή να πάρει ανάσα από τις φρενήρεις ταχύτητες. Μόνη εξαίρεση το προτελευταίο κομμάτι του δίσκου, το "Drowned", το οποίο ξεκινάει με doom ρυθμούς και μία σκοτεινή μελωδία, για να επιταχύνει όλο και περισσότερο όσο προχωράει το κομμάτι. Στο black metal μέρος βρίσκουμε και μια διασκευή στους War, το "Satans millenium". Η θεματολογία δε θα μπορούσε παρά να είναι ανάλογη και ασχολείται γενικότερα με την οργή και την απελπισία. Όχι και η πιο πρωτότυπη, και μάλιστα πολύ απλοϊκά γραμμένη εδώ.

 

Το ambient μέρος τώρα, είναι ξεκάθαρα επηρεασμένο από τους Beherit, γι αυτό και βρίσκουμε μια ambient διασκευή στο "Emotional Ecstasy". Instrumental επί το πλείστον, εκτός από ένα κομμάτι, δένουν στο σκοτεινό αίσθημα του δίσκου αλλά πιθανόν διαρκούν παραπάνω απ' όσο χρειάζεται, διότι ακολουθούν το ίδιο μοτίβο χωρίς εναλλαγές και είναι μεγάλες σε διάρκεια. Αυτά τα σημεία έπρεπε να δουλευτούν περισσότερο για να είναι πιο λειτουργικά γιατί πλατειάζουν αρκετά χωρίς λόγο.

 

Μουσικά πάντως το άλμπουμ στέκεται σε αξιοπρεπή επίπεδα. Δεν είναι κάτι συγκλονιστικό που θα αλλάξει την ιστορία αλλά στέκεται πολύ ψηλότερα από την μεγάλη ποσότητα σαβούρας που υπάρχει σε αυτόν τον ήχο. Με λίγο παραπάνω δούλεμα στο δέσιμο των συνθέσεων μεταξύ του ambient και του black όπως και καλύτερη ανάμειξη στο ηχητικό μείγμα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Επίσης, αν είστε από αυτούς που μισούν τον ήχο του drum machine, εδώ σίγουρα θα έχετε πρόβλημα.


Βαθμολογία: 62/100

 

Για το Rock Overdose,

Σταύρος Πισσάνος

 

 

 

 

Comments