ARRAYAN PATH – “Thus Always To Tyrants”

Συντάκτης: Παύλος Γιαννακόπουλος

 

Υπάρχουν κάποιες μπάντες που εμένα προσωπικά δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ μα ποτέ σε ότι αφορά στη συχνότητα των κυκλοφοριών τους αλλά και στο επίπεδο των συνθέσεών τους.

 

Μια τέτοια μπάντα είναι οι  Κύπριοι Epic metallers Arrayan Path.

 

Εξηγούμαι για όλα όσα ανέφερα παραπάνω.

 

Η μπάντα μας παρουσιάστηκε με δυο demos στα τέλη των 90ς αλλά και με τον πρώτο full length δίσκο της “Road to Macedonia” το 2004.

 

Από τότε συνεπέστατα μας παρουσιάζει δίσκους υψηλότατου επιπέδου σχεδόν κάθε δυο τρία χρόνια.

 

Το ευτύχημα είναι πως ο Νικόλας Λεπτός (φωνή) αλλά και ο αδερφός του Σωκράτης Λεπτός (κιθάρα), οι μπροστάρηδες και ιδρυτές των Arrayan Path δεν έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους αλλά ούτε και τον συνθετικό τους ίστρο σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά εδώ και τόσα χρόνια.

 

Η μπάντα στις μέχρι τώρα κυκλοφορίες της παρόλο που προσδιορίζεται ως  Lyrical/Epic Metal έχει φλερτάρει και με άλλα παρακλάδια του σκληρού ήχου όπως Power και Doom αλλά και με ηχοχρώματα της Μεσογείου και της Ανατολής.

 

Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε αφού η αγαπημένη Κύπρος, το νησί της Αφροδίτης βρίσκετε επάνω σε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών κάτι το οποίο λογικά συμπαρασύρει και τη μουσική κουλτούρα αυτών.

 

Οι Arrayan Path συχνά καταπιάνονται με ιστορικά γεγονότα στους στίχους των τραγουδιών τους.

 

Ειδικά στα ιστορικά θέματα οι στίχοι τους είναι  εμπεριστατωμένοι και ακριβείς, κάτι το οποίο είναι βασικό για μια μπάντα για να μη καταντήσει όλη η προσπάθεια επιδερμική και αστεία.

 

Βγάζω το καπέλο στον Νικόλα Λεπτό (και λογικά και στον Σωκράτη) για τις γνώσεις του(ς) επάνω σε ιστορικά θέματα και στην ευχέρειά του(ς) να τα αποδίδει (δουν) σε στίχους τραγουδιών.

 

Πάμε τώρα στο καινούργιο ‘μουσικό παιδί’ της μπάντας, στον 9ο δίσκο του συγκροτήματος που θα κυκλοφορήσει στις 9 Δεκεμβρίου 2022 και που θα λέγεται ‘Thus Always To Tyrants’.

 

Λογικά θα μπορούσε κάποιος να το μεταφράσει ‘ Έτσι, πάντα στους τυράννους’.

 

Γιατί αυτός ο τίτλος;

 

Γιατί το συγκρότημα για άλλη μια φορά καταπιάνεται με ένα ιστορικό γεγονός , με μια ιστορική περίοδο καλύτερα, με μια μεγάλη στιγμή της ιστορίας της Κύπρου.

 

Μέσα από τα τραγούδια του καινούργιου δίσκου οι Arrayan Path αφηγούνται την ιστορία του βασιλιά Ευαγόρα, μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της κυπριακής ιστορίας.

 

Ο Ευαγόρας ήταν ο ηγεμόνας του Βασιλείου της Σαλαμίνας (καμία σχέση με το νησί της Σαλαμίνας στην Ελλάδα) και γενναίος πολεμιστής, πολιτικός και θαυμαστής του ελληνιστικού πολιτισμού εκείνη την εποχή (τέλη 5ου αιώνα π.Χ. έως αρχές 4ου αιώνα π.Χ.).

 

Το χρονικό καλύπτει τις απαρχές της ιστορίας, τη ζωή του Βασιλιά, τον θάνατο, τους πολέμους, τα επιτεύγματα του αλλά και τη προσπάθειά του να ενώσει όλες τις κυπριακές ανεξάρτητες πόλεις και να δημιουργήσει ένα έθνος.

 

Μουσικά ο δίσκος όπως καταλαβαίνετε είναι concept -ο πρώτος concept δίσκος του συγκροτήματος- και περιλαμβάνει 11 τραγούδια συν 2 ακόμη στην έκδοση του CD (τα οποία όμως δεν είναι μέρος της ιστορίας).

 

Εάν περιμένετε τρίλεπτα πιασάρικα χιτάκια μάλλον θα σας απογοητεύσω.

 

Τα τραγούδια έχουν διάρκεια όλα πάνω από τεσσεράμισι - πέντε και παραπάνω λεπτά, και η συνολική διάρκεια του δίσκου είναι σχεδόν 60 λεπτά.

 

Η ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος οπότε καλό είναι όποιος ακούσει τον δίσκο να πάρει τα πράγματα από την αρχή τραγούδι με το τραγούδι και να αφεθεί στις υπέροχες μελωδίες του συγκροτήματος αλλά και αφού διαβάσει τους στίχους να γίνει και αυτός μέρος της όλης πλοκής.

 

Οι Arrayan Path συνθετικά αφού κάνουν μια μικρή στάση στον προτελευταίο τους δίσκο τους “Archegonoi” του 2018, κάνουν μια μεγάλη βουτιά στο παρελθόν και γυρνώντας στις Epic Metal ρίζες τους, των πρώτων δίσκων τους (από τις οποίες ουσιαστικά δεν έφυγαν ποτέ), ειδικά στον πρώτο τους “Road To Macedonia” -όπως σας έγραψα και στην αρχή του κειμένου- για να μη σας πάω ακόμη πιο πίσω στα δυο πρώτα τους demos, και μας παραδίδουν έναν Epic Metal δίσκο υψηλότατου επιπέδου.

 

Αυτή τη φορά όμως πολύ πιο ώριμοι, πολύ πιο έμπειροι και πιο κατασταλαγμένοι ως μουσικοί.

 

Δεν λείπουν βέβαια και τα πιο ‘επιδερμικά’ power και ελαφρώς doom, progressive περάσματα, αλλά και τα μεσογειακά ηχοχρώματα για τα οποία σας έγραψα και προηγουμένως αλλά το Epic metal κυριαρχεί σε όλον τον δίσκο.

 

Τα τραγούδια πομπώδη, επικά, τα περισσότερα  mid tempo με καταπληκτικές φωνητικές μελωδίες.

 

Τέλειες ενορχηστρώσεις που παντρεύουν Ανατολή και Δύση.

 

Για τη φωνή του Νικόλα Λεπτού τι να πω;

 

Τα έχω ξαναπεί και τα έχω ξαναγράψει. Καταπληκτικός συνθέτης και ερμηνευτής. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

 

Τα τραγούδια σοφά δομημένα εξυπηρετούν τη συνολική δομή αυτού του concept δίσκου σε μια πεντακάθαρη και κρυστάλλινη παραγωγή.

 

Το album ηχογραφήθηκε στα Take Away Studios στην Κύπρο, η παραγωγή έγινε από τον Slava Selin, ενώ τη μίξη και το mastering ανέλαβε o Simone Mularoni στα στούντιο Domination στο  San Marino. Ο Selin και o Mularoni έχουν συνεισφέρει ο καθένας από ένα βασικό σόλο. Το καταπληκτικό εξώφυλλο είναι  έργο του Γιάννη Νάκου της Remedy Art Design.

 

Το νέο άλμπουμ περιλαμβάνει αρκετές guest εμφανίσεις, όλες συμβάλλοντας σημαντικά σε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα που είναι πάνω απ' όλα επικό! Μεταξύ αυτών είναι οι Gary Wehrkamp (Shadow Gallery), Paolo Viani (Warlord), Enzo Donnaruma (Enzo and the Glory Ensemble), Louis Syrimis (Zivanished, Infected Syren), Harrys Pari (Minus One) και η ταλαντούχα λυράρισα Χριστίνα Πολυκάρπου.

 

Τα εύσημα βεβαίως και στους υπόλοιπους μουσικούς των Arrayan Path, Christoforos Gavriel (κιθάρα), Miguel Trapezaris (μπάσο), Stefan Dittrich (τύμπανα).

 

Ένα συναρπαστικό, ένα αριστοκρατικό album.

 

Η ακρόασή του δεν συνιστάται απλώς αλλά επιβάλλεται.

 

Στο βάθρο των μεταλλίων των καλύτερων δίσκων για το 2022.

 

 

                                                                                                                      Βαθμολογία: 97/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Παύλος Γιαννακόπουλος

 



 

Comments