BÖLZER – “Hero”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Ιανουαρίου 2017

 

 

Ένα ανερχόμενο συγκρότημα στην κατηγορία της Blackened Death metal σκηνής, είναι οι Ελβετοί Bölzer. Έκαναν την μουσική τους παρουσία μόλις το 2012, με ένα αρκετά καλό demo υπό τον τίτλο “Roman Acupuncture”, και στη συνέχεια μας άφησαν….. άφωνους (για να το πω ευγενικά), με την κυκλοφορία του Aura EP.  Η συνέχεια απεδείχθη ελαφρώς απογοητευτική, καθώς το επόμενο EP ήταν σαφώς κατώτερο του προκατόχου του. Παρ’ όλα αυτά, η πορεία της μπάντας έδειξε πως έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί και να παρουσιάσει κάτι αρκετά μεγάλο! Το επόμενο, και αναμενόμενο φυσικά, βήμα των Bölzer, είναι η δημιουργία ενός full-length δίσκου, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 25 Νοεμβρίου με το όνομα Hero.

 

Όπως προανέφερα, η μπάντα έχει δείξει ότι έχει τη δυναμική να κάνει κάτι μεγάλο και οι οπαδοί τους, θεωρώ, πως περιμένουν κι αυτοί το ίδιο. Είναι, λοιπόν, το Heroο δίσκος που προσδοκούμε; Κατάφεραν να κάνουν αυτό το μεγάλο βήμα;

 

Οι εντυπώσεις μου,  όταν άκουσα για πρώτη φορά τον δίσκο, δεν μπορώ να προσδιορίσω αν ήταν καλές ή κακές. Ανάμεικτες, θεωρώ ότι είναι ο πιο σωστός ορισμός για να περιγράψει αυτό που ένιωσα. Στην πορεία, και κατόπιν πολλών και συνεχόμενων ακροάσεων, τα συναισθήματα μου παρέμειναν, δυστυχώς ή ευτυχώς, τα ίδια. Πιστεύω πως το Heroέχει δημιουργήσει αντικρουόμενες απόψεις και έχει “μπερδέψει” αρκετά το κοινό των Bölzer, μιας και ο νέος δίσκος διαφέρει σε καίρια σημεία από τους προηγούμενους.

 

Σαφώς, για να μην παρεξηγηθούν τα λεγόμενά μου, δεν μιλάω για μια κακή κυκλοφορία, αλλά για μια κυκλοφορία που θα διχάσει. Κάτι το οποίο, φυσικά, δεν είναι απαραίτητα κακό (ή και καλό). Εξαρτάται απ’ τη σκοπιά που το βλέπει ο καθένας μας.

 

Η πρώτη κύρια και καίρια διαφορά που συναντάμε στο νέο άκουσμα, είναι φυσικά η χρήση καθαρών φωνητικών στο μεγαλύτερο μέρος του. Ο KzR κάνει το βήμα που δεν περίμενε κανένας! Μπορεί για κάποιους, σαφώς, αυτή να είναι μια αμελητέα λεπτομέρεια, παρ’ όλα αυτά, λένε ότι οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν και τη διαφορά! Προσωπικά, μιας και δίνω μεγάλη βάση σ’ αυτές, απογοητεύτηκα πανηγυρικά. Αδιαμφισβήτητα, πιστεύω ότι τα πιο βαριά φωνητικά έδιναν μια πιο ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και βαρύτητα στα κομμάτια. Τα καθαρά φωνητικά δεν ταιριάζουν στον KzR, καθώς δεν έχει την κατάλληλη φωνή για να τα υποστηρίξει!

 

Από ‘κει και έπειτα, αν εξαιρέσουμε τελείως αυτό το ατυχές κομμάτι των φωνητικών και απομονώσουμε το άκουσμα δίνοντας βάση αποκλειστικά και μόνο στον ήχο τους, θα ανακαλύψουμε σημαντικά σημάδια βελτίωσης αλλά και εξέλιξης. Βελτίωση όσον αφορά την παραγωγή και εξέλιξη που μπορεί και πάλι να προκαλέσει διχασμό απόψεων. Στο Heroθα παρατηρήσετε την ύπαρξη πολλών post metal στοιχείων, που προσωπικά μου αρέσουν πολύ, αλλά και την σημαντική παράλειψη και έλλειψη της doom ατμόσφαιρας που δέσποζε σε πολλά σημεία σε προηγούμενες δουλειές τους.

 

Η μουσική τους βάση, παρ’ όλα αυτά, παραμένει ευτυχώς η ίδια, και μάλιστα  αυτή τη φορά εμπλουτίζεται με έντονα black metal στοιχεία, που δημιουργούν ένα εκρηκτικό κράμα, συμπαγές στη δομή του και άρτιο. Τα τύμπανα του HzR σφυροκοπούν αδιάκοπα κάθε κομμάτι και έχουν πρωταγωνιστικό θα έλεγα ρόλο σ’ αυτήν την κυκλοφορία, μιας και ακούγονται ελαφρώς πιο δυνατά και παίρνουν αρκετά της κιθαριστικής αίγλης του KzR (not bad!)

 

Κρίνοντας το Hero γενικά και όχι στις λεπτομέρειες, είναι ένα αρκετά καλό άκουσμα, ικανοποιητικό αλλά όχι εξαιρετικό. Θεωρώ πως μέχρι στιγμής, ούτε το Soma αλλά δυστυχώς ούτε και το Hero κατάφεραν να ξεπεράσουν το καταπληκτικό εκείνο άκουσμα που λέγεται Aura! Όχι, δεν είναι ο δίσκος που περίμενα. Ναι, πιστεύω ακράδαντα ότι στο μέλλον θα κάνουν κάτι πολύ καλύτερο. Μέχρι τότε…

 

Βαθμολογία: 70/100

 

Για το Rock Overdose,

Έλενα Δαρζέντα

 

 

 

 

 

 

 


Comments