BREATH AFTER COMA- “Woke up in Babel”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Μαρτίου 2019

 

 

 

 

 

Οι Breath After Coma δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 2013 και το 2015 μας συστήθηκαν με το ομώνυμο EP τους. Αμέσως έδειξαν τι είναι αυτό που θέλουν να κάνουν και σίγουρα ήξεραν και τον τρόπο. Που δεν είναι άλλος από τις live εμφανίσεις. Με την πρώτη ευκαιρία ανεβαίνουν πάνω στην σκηνή και διάολε είναι υπέροχοι… Με την φόρα που είχαν πάρει δημιούργησαν το 2017 το “Leaders” που είναι το πρώτο τους full-length, ένα αριστούργημα που δυο χρόνια μετά ακούγεται φρέσκο και προσωπικά μιλώντας πρόκειται για έναν δίσκο που αναζητώ και ακούω αρκετά συχνά.

 

Έχω την τύχη και την τιμή να έχω στα χέρια μου το δεύτερο full-length του συγκροτήματος αρκετά νωρίτερα από την ημερομηνία κυκλοφορίας του (ΤΕΡΑΣΤΙΟ ευχαριστώ στον Θοδωρή!!!!)που πρόκειται να κυκλοφορήσει τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου από την Ikaros Records και θα ονομάζεται “Woke up in Babel”.

 

Οι Breath After Coma είχαν φροντίσει να μας προετοιμάσουν για αυτό που ετοίμαζαν δίνοντας μας από πολύ νωρίς το πρώτο δείγμα με το βίντεο του “Make Amends” 9 μήνες πριν. Ένα τρομερό βίντεο με απίστευτη αισθητική και φοβερή ιδέα που σίγουρα ξεφεύγει από την ελληνική προχειρότητα (και τα υπόλοιπα βίντεο τους είναι το ίδιο προσεγμένα), αμέσως καταλαβαίνει κάποιος το πόσο σοβαρά έχουν πάρει την υπόθεση των Breath After Coma τα μέλη του συγκροτήματος. Φυσικά τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την μουσική που παίζει το συγκρότημα, έχοντας θέσει ψηλά τον πήχη καταφέρνουν κάθε φορά να τον ξεπερνούν με χαρακτηριστική ευκολία.

 

Πατώντας το play για να ακούσω πρώτη φορά το “Woke up in Babel” δεν το κρύβω ότι είχα μεγάλη αγωνία γιατί όπως είπα και πριν το “Leaders” το θεωρώ αριστούργημα. Ευτυχώς αυτή η αγωνία εξαφανίστηκε από τις πρώτες κιόλας νότες του “Toledo” του τραγουδιού δηλαδή που ανοίγει τον δίσκο. Όλα τα στοιχεία που κάνουν γνώριμο τον ήχο των Breath After Coma είναι εδώ. Μόνο που αυτή τη φορά είναι ακόμη καλύτερα. Έχοντας πλέον εμπειρία  από το studio αλλά κυρίως από τις live εμφανίσεις ακούγονται περισσότερο σίγουροι σε αυτό που κάνουν.

 

Έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι η μουσική που παίζουν πρέπει να μπορεί να αποδοθεί 100% πάνω στην σκηνή, δημιουργούν τραγούδια που μπορείς να τα ακούσεις , να χορέψεις ή και να βυθιστείς στις σκέψεις σου ακόμα με οδηγό τους στίχους τους αλλά και τις ερμηνείες του Ορέστη που καταφέρνει να τραγουδάει και να νιώθεις ότι σε κοιτάει στα μάτια και χωρίς να έχει να κρύψει κάτι καταθέτει την ψυχή του.

 

Το “Woke up in Babel” είναι από τους δίσκους που σε κάνουν να καταλάβεις ότι εδώ κάτι καλό υπάρχει από την πρώτη φορά που θα το ακούσεις. Βέβαια χρειάζεται ακροάσεις για να συνειδητοποιήσεις πλήρως με τι έχεις να κάνεις, αλλά θα βάλεις να το ακούσεις και να το ξανακούσεις όχι επειδή πρέπει αλλά επειδή το γουστάρεις . Και θα το γουστάρεις ακόμα περισσότερο όταν θα αρχίζεις να ανακαλύπτεις και τις υπόλοιπες πτυχές του. Έχοντας προσθέσει περισσότερες επιρροές στην μουσική τους χωρίς να χάνεται όμως ούτε η ροή του δίσκου ούτε να σε αποπροσανατολίζουν, όπως για παράδειγμα το “We Are Falling Backwards” που έχει ξεκάθαρα Post-Punk στοιχεία μέσα του (και φανταστικούς στίχους επίσης). Τέλος το “Woke up in Babel” είναι και λίγο πιο up-tempo σε σχέση με το “Leaders” γεγονός που με ευχαριστεί ιδιαίτερα.

 

Πλέον θέλω δυο πράγματα από τους Breath After Coma, πρώτων να κυκλοφορήσει ο δίσκος σε φυσική μορφή για να μπορέσω να τον πιάσω στα χέρια μου και δεύτερον να τους ξαναδώ live γιατί είμαι σίγουρος ότι τα καινούργια τραγούδια θα σκοτώνουν .Δεν χρειάζεται να τους τσεκάρετε μόνο αν είστε φίλος του Heavy Rock ή του Garage, νομίζω ότι έχουν να πουν πολλά σε πολύ περισσότερο κόσμο όπως είμαι σίγουρος ότι το όνομα τους θα αρχίσει να ακούγεται παραπάνω μετά την κυκλοφορία του “Woke up in Babel”.

 

 

 


Βαθμολογία: 90/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Κωνσταντίνος Μπενάς

Comments