CAPTAIN HAWK – “Ghosts Οf The Sea”

Συντάκτης: Άγγελος Χατζηγιάννης

 

 

Yo Ho Ho and a Bottle of Rum, Captain Hawk’s got your back.

 

 

Εάν υπάρχουν δύο λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν το γούστο μου στη μουσική αυτές είναι metal και opera. Συνεπώς, όταν αυτές οι δύο μεγάλες μου αγάπες συνδυάζονται στις λεγόμενες metal operas, είμαι πάντα εκεί κι έχουν την αμέριστη προσοχή μου. Αν προσθέσουμε στην εξίσωση τα ονόματα Bob Katsionis και Ελίνα Εγγλέζου, τότε έχουμε την απόλυτη ελληνική συνταγή, που εγγυάται σίγουρο αποτέλεσμα.

 

 

Ήδη από το 2020 και το φανταστικό “Goditha”, που πέρασε στα αζήτητα επειδή η Ελλάδα σπανίως δίνει προσοχή σε τέτοιου είδους project, η συνεργασία των δύο μουσικών έδειξε πως μπορεί να παράξει ένα αυθεντικό concept με ενδιαφέρουσα ιστορία και συνθέσεις υψηλού επιπέδου με συμμετοχές της αφρόκρεμας της ελληνικής metal σκηνής. Τέσσερα χρόνια μετά λοιπόν, η δυάδα επιστρέφει με τον πνευματικό διάδοχο του “Goditha”, μόνο που αυτή τη φορά εγκαταλείπουμε το μεσαιωνικό setting για να ταξιδέψουμε στις επτά θάλασσες πάνω σε ένα πειρατικό πλοίο.

 

 

O Captain Sylas Hawk (Γιάννης Παπανικολάου– Diviner/Rock N Roll Children) και το πλήρωμά του ταξιδεύουν στις θάλασσες του βορρά προς αναζήτηση τιμαλφών και πλιάτσικου (“Northern Winds”), μέσα από φουρτουνιασμένες θάλασσες και τα πλάσματα που ζουν σε αυτές (“Into The Storm”). Όμως, μια ερωτική περιπέτεια (“In The Captain’s Quarters”) του καπετάνιου με τη μάγισσα της θάλασσας Nerissa (Φανή Μέλφη) οδηγεί την τελευταία να ρίξει μια αδυσσώπητη κατάρα στο πλοίο και τους επιβαίνοντές του, αφήνοντάς τους να περιπλανιούνται στη θάλασσα για πάντα (“The Crone”).

 

 

Το δυσαρεστημένο πλήρωμα, με πρωτεργάτες τον υποπλοίαρχο Ian Smythe (Στρατής Steele – Endomain) και τον Αρχικελευστή Pete Glynn (Μάριος Καραναστάσης – Silent Wedding) διαπράττουν ανταρσία (“Get Your Pistol”), φυλακίζουν τον συντετριμμένο καπετάνιο και παίρνουν τον έλεγχο του πλοίου. Το ακυβέρνητο πλοίο μάταια αναζητεί ένα λιμάνι, ενώ οι σειρήνες της θάλασσας (Ηλιάννα Τσακιράκη – Enemy Of Reality) τους καλούν στα βάθη του ωκεανού, εκεί όπου θα βρουν την αιώνια γαλήνη του θανάτου.

 

 

Ανήμποροι να πλοηγήσουν το πλοίο στην ασφάλεια, το πλήρωμα ζητά τη συγχώρεση του καπετάνιου και τον παρακαλούν να τους σώσει (“Father”). Ο Captain Hawk αναλαμβάνει ξανά τον έλεγχο του πλοίου και με τη βοήθεια του ικανού πλοηγού του Thomas Knox (Χρήστος Κουνέλης - Disharmony), το πλήρωμα βρίσκει επιτέλους τον πολυπόθητο θησαυρό (“Diamonds, Emeralds & Rubies”). Ύστερα από σκληρή μάχη με τον δαίμονα του βυθού (Mike Livas – Silent Winter) και τις κόρες του ωκεανού (“Daughters Of The Ocean”), το πλήρωμά μας βρίσκει τον δρόμο προς το σπίτι του, μαζί με τον θησαυρό που τόσο πολύ έψαχναν (“Coming Home”).

 

 

Οι ερμηνείες στον δίσκο είναι αξεπέραστες, ο κάθε συντελεστής δίνει το 110% του σε ένα concept που μοιάζει σαν να βγήκε μέσα από τα πιο τρελά όνειρα του Arjen Lucassen των Ayreon. Οι εναλλαγές μεταξύ των power και folk στοιχείων του δίσκου εκτελείται με μαεστρία από την Ελίνα Εγγλέζου. Ο Katsionis επιμελείται της εντυπωσιακής ενορχήστρωσης και σαν multi-instrumentalist βρίσκεται εκεί που πρέπει, χωρίς περιττά στοιχεία και αχρείαστες τεχνικές επιδείξεις. Eιδική μνεία αξίζει επίσης στους υπόλοιπους συντελεστές στα επιπλέον έγχορδα και τις χορωδίες, οι οποίοι προσδίδουν κάτι το ξεχωριστό σε αυτήν την ούτως ή άλλως μαγευτική θαλασσινή περιπέτεια.

 

 

Σαν τελικό πόρισμα, συστήνω ανεπιφύλακτα το “Ghosts Of The Sea” προς κάθε κατεύθυνση. Ο δίσκος αυτός είναι η τρανή απόδειξη πως η Ελλάδα έβγαζε, βγάζει και θα συνεχίσει να βγάζει ικανούς μουσικούς, με ιδέες που μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια χωρίς ντροπή τους καλύτερους του εκάστοτε είδους και -γιατί όχι- να τους ξεπεράσουν. Love him or hate him, ο Bob Katsionis είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικοσυνθέτες στην ελληνική metal σκηνή, και κάθε νέος δίσκος στον οποίο συμμετέχει αξίζει πάντοτε μια ακρόαση.

 

 

 

Βαθμολογία: 86/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Άγγελος Χατζηγιάννης 

Comments