CEREBRUM – “Iridium”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Δεκεμβρίου 2018

 

Αν ακούγοντας το όνομα Cerebrum δεν σας έρθει τίποτα στο νου, δεν θα μου φανεί παράξενο. Κρίμα βέβαια, αλλά δεν θα σας παρεξηγήσω. Και το λέω αυτό γιατί το συγκεκριμένο ελληνικό Death Metal συγκρότημα παρόλο που μετράει σχεδόν 17 χρόνια ζωής, δεν έχει την ανάλογη δισκογραφική παρουσία, αφού πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε μόλις τον τρίτο του ολοκληρωμένο δίσκο. Και λέω κρίμα, γιατί οι δύο προηγούμενες κυκλοφορίες, το Spectral Extravagance του 2009 και το Cosmic Enigma του 2013 (στο οποίο συμμετείχε ο Γιώργος Κόλλιας στα τύμπανα),  αποτελούν φοβερά δείγματα δυνατού και τεχνικού Death Metal. Ο τρίτος τους δίσκος έχει τον τίτλο Iridium και κυκλοφόρησε από την ινδική “Transcending Obscurity Records”.

 

 

Στα 8 κομμάτια του δίσκου, οι Αθηναίοι συνεχίζουν να ακολουθούν τη μουσική κατεύθυνση που πήραν με τους πρώτους δύο δίσκους. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει 8 δυνατές και βαριές συνθέσεις, όπου είναι χαραγμένο βαθιά το παλιό καλό Death Metal, το οποίο πλαισιώνεται ταυτόχρονα από ένα ωραίο τεχνικό παίξιμο και μια διαφορετική σκέψη και προσέγγιση, όσον αφορά τη σύνθεση των κομματιών, που δεν ακολουθεί την πεπατημένη που ακολουθείται συνήθως σε τέτοιου είδους δίσκους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι Cerebrum βαδίζουν στα χνάρια του καθαρού Progressive Death Metal, κάνοντας τα τραγούδια τους περίπλοκα και δύσκολα να ακουστούν, ειδικά από εκείνους που το Progressive δεν είναι το φόρτε τους. Αντιθέτως, στις συνθέσεις του Iridium υπάρχει τόση τεχνικότητα όσο χρειάζεται ώστε και να υπάρχει ενδιαφέρον και ο ακροατής να χαίρεται στο έπακρο τα τραγούδια.

 

Παράλληλα με την τεχνικότητα, όμως, υπάρχει και μια μεγάλη δόση βαρύτητας και δύναμης, αλλά και μια μικρή δόση μπρουταλιάς, που προέρχεται κυρίως από τα φωνητικά. Με τα βαριά riffs να δίνουν και να παίρνουν, με το μπάσο να είναι ευδιάκριτο καθόλη τη διάρκεια του δίσκου και να γεμίζει τα τραγούδια, δίνοντάς τους βάθος, και με τα τύμπανα να καταστρέφουν τα πάντα, ειδικά με την κολασμένη δίκαση, το Iridium μας προσκαλεί σε ένα πάρτι όλεθρο, που τίποτα δεν θα μείνει όρθιο. Και όλο αυτό χωρίς να υπάρχει εκτενής χρήση γρήγορων ταχυτήτων και blast-beat, παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία. Οι ταχύτητες του δίσκου παραμένουν κατά κύριο λόγο σε mid-tempo επίπεδα, αλλά η δύναμη που διακατέχει τα τραγούδια είναι τόση που ο ακροατής δεν θα σταματήσει να επιδίδεται σε ένα κολασμένο headbanging. Τέλος, ένα ακόμα στοιχείο που διακρίνει αυτό το άλμπουμ είναι η μελωδία, είτε υπό μορφή πιο αργών μελωδικών σόλο της κιθάρας, είτε υπό μορφή μελωδικών περασμάτων, που χρησιμεύουν ως μια προσωρινή όαση ανάμεσα στα κυρίαρχα βαριά και brutal στοιχεία του δίσκου.

 

 

Μπορεί να χρειάστηκε να περάσουν 5 ολόκληρα χρόνια, όμως με το Iridium οι Cerebrum κατάφεραν και πάλι να μας παρουσιάσουν μια ακόμα συμπαγή κυκλοφορία, με φοβερό ήχο και παραγωγή, που φαίνεται ότι έχει δουλευτεί πολύ και με προσοχή σε όλους τους τομείς. Είναι πλέον σαφές τόσο το γεγονός ότι οι Αθηναίοι έχουν μεγάλη δεινότητα και στη σύνθεση και στην εκτέλεση, όσο και το ότι τους αξίζει μια αρκετά μεγαλύτερη αναγνώριση. Με τον πήχη να είναι συνεχώς ανεβασμένος ψηλά, οι Αθηναίοι μας προσφέρουν μονάχα δυναμικούς και ποιοτικούς δίσκους και είναι βέβαιο πως αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον.


Βαθμολογία: 80/100

 

Για το Rock Overdose,

Μίνως Ντοκόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments