CONDOR – “Sangreal”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Νοεμβρίου

condor-artwork

 

Είστε από τους ακροατές που θεωρούν τις σημερινές παραγωγές ψεύτικες και τον ήχο υπερβολικά καθαρισμένο? Σας αρέσει στο death/doom σας η σαπίλα να είναι φυσική, ξερή και χωρίς ταχύτητες? Σε τελική ανάλυση, θέλετε ο ήχος να είναι όσο πιο cult γίνεται, σε συνδυασμό με τους στίχους να αποδίδονται στη μητρική γλώσσα του συγκροτήματος και όχι στα Αγγλικά? Αν στα παραπάνω ερωτήματα η απάντηση είναι ναι, ακόμα και σε ένα από αυτά, τότε ο νέος (τρίτος) δίσκος των Κολομβιανών Condor απευθύνεται σε εσάς.

 

Προφανώς αυτός ο ήχος και η κατεύθυνση δεν προέκυψαν τώρα, αφού συναντάμε ακριβώς τα ίδια πράγματα και στα δύο προηγούμενα άλμπουμ τους που προηγήθηκαν. Ο ήχος προκύπτει τόσο σάπιος λόγω του γεγονότος ότι η παραγωγή είναι 100% αναλογική, χωρίς καμία επεξεργασία ή εφέ, και μάλιστα θα έβαζα στοίχημα ότι η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε σε μηχάνημα που χρησιμοποιείτο τη δεκαετία του '70, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένας ήχος ξερός, ωμός και ρετρό, αλλά όχι πρωτόγονος.

 

Από εκεί και πέρα, η μουσική κατεύθυνση κλίνει περισσότερο προς το doom με brutal φωνητικά, καθώς τα blastbeat ξεσπάσματα είναι ελάχιστα σε αυτόν το δίσκο, οπότε σε συνδυασμό με τον άνυδρο ήχο προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νοσηρή και πνιγερή ατμόσφαιρα. Προσθέστε και το γεγονός ότι η στίχοι είναι γραμμένη στη μητρική τους (τα Ισπανικά εν προκειμένω) και έχετε μια εικόνα για το τι θα συναντήσετε. Αν δεν παραβλέψετε το γεγονός πως μουσικά δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούργιο, πάντως, θα καταλάβετε ότι το ζουμί του δίσκου είναι η νοσηρή ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο ήχος.

 

Αν υπάρχουν ακόμα λάτρεις του cult και των ξεροκέφαλων old-school συγκροτημάτων, τότε αυτός ο δίσκος θα είναι λατρεία. Οι υπόλοιποι θα έχουν πολλά θέματα να αντιμετωπίσουν πριν καν αποφασίσουν αν τους αρέσει ή όχι. Μουσικά είναι πολύ ενδιαφέρον, με ορισμένα εμπνευσμένα σημεία, και με τον παλαιικό ήχο να δημιουργεί μια ιδιαίτερη και νοσηρή ατμόσφαιρα. Το θέμα όμως είναι πόσο μπορεί ο εκάστοτε ακροατής να αντέξει αυτόν τον συγκεκριμένο ήχο, και ειδικότερα οι νεότεροι ακροατές που δεν έχουν ιδέα από έναν ήχο που προέρχεται από εποχές που οι υπολογιστές υπήρχαν μόνο στην ανθρώπινη φαντασία.


Βαθμολογία: 65/100

 

Για το Rock Overdose,

Σταύρος Πισσάνος

 

 

 

 

 

 


Comments