DARK TRANQUILLITY – “Moment”

Συντάκτης: Γεωργία Λαδοπούλου

Υπάρχει μία φράση στα Αγγλικά που λέει “desperate times call for desperate measures”. Οι καιροί που διανύουμε μπορεί να είναι όντως απεγνωσμένοι, οι Dark Tranquillity από την άλλη, όχι. Μπορεί μόλις πριν λίγες ημέρες να μάθαμε για την επικείμενη κυκλοφορία του 12ου δίσκου τους, αλλά η μπάντα διοργάνωσε ένα live streaming για την προακρόαση του επόμενου βήματός τους και μας δόθηκε η ευκαιρία να το ακούσουμε αρκετό καιρό πριν και να μας μεταφέρουν οι ίδιοι όλα αυτά που συντέλεσαν στη γέννηση του “Moment”.

 

To “Moment” δεν είναι προϊόν του lockdown, αλλά οι Dark Tranquillity είχαν δρομολογήσει την κυκλοφορία του σχεδόν 3 χρόνια πριν, όταν ξεκίνησε να προκύπτει και το νέο υλικό προς ηχογράφηση. Με έναν χρόνο μόνο να έχει περάσει από το “Atoma”, οι καινούργιες συνθέσεις δεν απέκλιναν πολύ από αυτό, κάτι που γίνεται εμφανές εξ αρχής στο “Moment”. Την ίδια στιγμή όμως, το φρέσκο εγχείρημα του συγκροτήματος θέτει τις βάσεις του αλλού και αποβλέπει σε ένα πιο “κιθαροκεντρικό” χαρακτήρα, που εντείνει παράλληλα την πιο μελωδική φυση του ήχου τους.

 

Κομμάτια σαν το “Transient” και “Identical to None” συνεχίζουν από εκεί που τελείωσε το “Atoma”, λίγο πριν ξεκινήσει η ομαλή μετάβαση σε αυτή τη νέα και αναζωογονημένη εκδοχή των Dark Tranquillity. Στο “The Dark Unbroken” ακούμε και την εξοικείωση με τον ηλεκτρονικό ήχο, ενώ ταυτόχρονα το κλίμα γίνεται πιο σκοτεινό, υπό το solo του Johan Reinholdz, το οποίο ισορροπεί πολύ περίτεχνα με τα καθαρά φωνητικά του Mikael Stanne. Τα δύο επόμενα, πολύ πιο αρμονικά κομμάτια, κατεβάζουν ακόμα περισσότερο τους τόνους διατηρώντας όμως μία ιδιαίτερη ευθύτητα που απαγορεύει την οποιαδήποτε θεωρία περί απαλότερου ήχου. Από τις ελάχιστες φορές που κάτι πιο ήρεμο, ακούγεται εξίσου σκληρό, γεγονός που οφείλεται στα riffs και την τονικότητα στα drums.

 

Το δεύτερο μισό του “Moment” ξεκινάει πιο κοφτά και άμεσα και συνεχίζει στο ίδιο στιλ, γνέφοντας στον ήχο του συγκροτήματος την εποχή του “Character” και του “Fiction”, με χαρακτηριστικά της “Atoma” εποχής και εκεί είναι πλέον που η μετάβαση από τον προηγούμενο στον επόμενο δίσκο στέφεται με επιτυχία. Είτε είναι αυτό, είτε το επόμενο “A Drawn Out Exit”, με την ιδιαίτερη, αργή αλλά βλοσυρή έναρξή του, είμαστε πλέον στη νέα εποχή των Dark Tranquillity και μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κανένα μειονέκτημα, καθώς όλα φαίνονται να δένουν αρμονικά. Λιγα βήματα πριν το τέλος, συνεχίζουμε με το μελωδικό “Eyes Of The World”, ενώ η κορύφωση ίσως φτάνει στο “Failstate”. Εδώ έχουμε κάτι που ακούγεται σαν το χαμένο αδερφάκι του “Atoma” αλλά πολύ πιο βαρύ και ασήκωτο και με ένα solo που θα μας μείνει και ελπίζουμε να το ακούσουμε live σύντομα.  Στο ίδιο μοτίβο και επίσης με ένα πολύ αξιομνημόνευτο solo να το συνοδεύει, ακολουθεί το “Empires Lost To Time”. Εδώ, η μπάντα παίρνει το χρόνο της και αποτίει φόρο τιμής σε όλης της την μέχρι τώρα πορεία, παραθέτοντας και τη νέα πορεία που θα ακολουθήσει. Το κλείσιμο θα γίνει με το “In Truth Divided” στο οποίο θα ακούσουμε αποκλειστικά τα καθαρά φωνητικά του Mikael Stanne σε ένα slow burner κομμάτι που σβήνει σιγά σιγά το δίσκο, ο οποίος αφήνει μία εξαιρετικά γλυκιά γεύση μετά το πέρας του.

 

Όλοι έχουν βάλει το λιθαράκι τους στη σύνθεση του δίσκου αυτού και υπήρξε καιρός από την τελευταία φορά που με την πρώτη φορά ένιωσα μία τόσο δυνατή ισορροπία σε όλον τον δίσκο με την πρώτη ακρόαση. Όπως είπε και ο Stanne, αν και η διαδικασία δημιουργίας ενός δίσκου δε διαφέρει και πολύ από τον εγκλεισμό που ζήσαμε παγκοσμίως την περασμένη άνοιξη, αυτό που εκμεταλλεύτηκαν από την κατάσταση στην οποία μας έφερε η πανδημία, είναι σίγουρα ότι είχαν λίγο περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν ώστε να είναι όλα στην εντέλεια. Παράλληλα, το “Moment” είναι ένας δίσκος που ακριβώς επειδή τον έγραψαν πολύ καιρό πριν, ανυπομονούσαν να τον κυκλοφορήσουν. Τόσο μάλιστα, που ανακουφίστηκαν που επιτέλους πλησιάζει η κυκλοφορία του. Γι’ αυτό κιόλας δε δίστασαν να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο βήμα σε τόσο αβέβαιους καιρούς για τη μουσική βιομηχανία, ούτε θέλησαν να περιμένουν κι άλλο, όπως πολλά άλλα συγκροτήματα έκαναν.

 

Αυτός ο ενθουσιασμός είναι και που κατά έναν μεγάλο βαθμό, συντελεί στην επιτυχία του “Moment”, όπως επίσης και η διαρκής αναζήτηση για τον ήχο τους που θα αποτελέσει σήμα κατατεθέν τους, πράγμα που ενδεχομένως να μη γίνει ποτέ και μακάρι, εάν πρόκειται να επιφέρει τέτοιους ευχάριστους πειραματισμούς. Οι Dark Tranquillity ήταν και θα είναι μία από τις σημαντικότερες μπάντες των τελευταίων δεκαετιών και η μαεστρία και η ευκολία με την οποία κυλάει το “Moment” το επαληθεύει.

 

Κυκλοφορεί 20 Νοεμβρίου από τη Century Media Records.

 

 

Βαθμολογία: 87/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Γεωργία ΛαδοπούλουComments