DEFTONES – “Ohms”

Συντάκτης: Χρήστος Παπαναστασίου

 

Ήδη από το 2017, μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία του “Gore”, είχαμε πληροφορηθεί από τον frontman Chino Moreno, ότι οι Deftones θα αρχίσουν να δουλεύουν πάνω σε νέο δίσκο με αναμενόμενη ημερομηνία κυκλοφορίας το 2019. Ωστόσο, έφτασε το 2020 για να μάθουμε ότι η μπάντα βρίσκεται στο στάδιο μίξης του νέου άλμπουμ, αλλά καμία πληροφορία για το πότε θα κυκλοφορήσει τελικά. Φυσικά η αναμονή που δημιουργήθηκε ήταν τεράστια, καθώς οι Deftones δήλωναν ότι το νέο τους πόνημα θα είναι αν μη τι άλλο βαρύτερο από τον προηγούμενο δίσκο και με μια διαφορετική προσέγγιση, περισσότερο back to the roots. Και καθώς οι μήνες οι περνoύν και έχουμε μείνει μόνο στα λόγια, προς το τέλος του καλοκαιριού έρχεται η ανακοίνωση για το Ohms, τον ένατο δίσκο των Καλιφορνέζων alternative metallers, που μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου μας είχαν κάνει γνωστές όλες τις πληροφορίες γύρω από αυτόν.

 

Δημοσιοποιώντας τον τίτλο, το εξώφυλλο, δύο νέα singles και εν τέλει ολόκληρο τον δίσκο μέσω ενός οπτικού παιχνιδιού με κάρτες και visualizer στο YouTube, πώρωσαν τους fans σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντας υλικό για ατελείωτες ώρες μουσικής εξάρτησης. Πριν προχωρήσουμε στα του δίσκου, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Ohms συνδυάστηκε με τη συγκέντρωση χρημάτων για καλό σκοπό, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βοηθήσει και επιπλέον να γίνει μέρος του διαδραστικού εξώφυλλου του δίσκου.

 

Οι Deftones διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα επιρροών στη μουσική τους, που τους κατατάσσει σε διάφορα υποείδη, με αποτέλεσμα όμως να προσελκύουν και μια εξίσου μεγάλη ποικιλία fans. Η ακρόαση του Ohms προκαλεί μια θύελλα συναισθημάτων και εσωτερική αναταραχή. Αυτός ο δίσκος είναι τόσο άγριος, καθαρτικός και βάναυσα μελαγχολικός όσο ο,τιδήποτε άλλο έχει κυκλοφορήσει το συγκρότημα στο παρελθόν. Όπως και με τα προηγούμενα άλμπουμ τους, το Ohms θα απαιτήσει χρόνο για να εκτιμηθούν πλήρως οι μουσικές εκφάνσεις του, αλλά ακόμη και από την πρώτη ακρόαση, είναι σαφές ότι το συγκρότημα έχει επιτύχει για μια ακόμη φορά. Ο δίσκος ανοίγει με το “Genesis”, που διαθέτει πληθώρα ήχων με ατμοσφαιρικά πλήκτρα, μελωδικά riffs και τα ιδιαίτερα φωνητικά του Chino που εμπνέουν τηνβαθύτερη συγκέντρωση του ακροατή από την αρχή κιόλας.

 

Φυσικά όλα τα μέλη συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, σχηματίζοντας τη ραχοκοκαλιά του ήχου των Deftones με ώριμα riffs, όπως αυτά που υπάρχουν στα “Urantia”, “The Spell Of Mathematics”, “This Link Is Dead”, “Radiant City” και “Headless”. Τα φωνητικά είναι σε εξαιρετική φόρμα, αφού ο Chino αξιοποιεί όλες τις δυνατότητές του κατά τη διάρκεια ολόκληρου του άλμπουμ. Ωστόσο, κομμάτια όπως το “Pompeji” σε αφήνουν με το στόμα ορθάνοιχτο, τα “Ceremony” και “Error” αποτελούν τις πιο χαμηλές νότες του δίσκου και μαζί με όλα τα προαναφερθέντα κομμάτια, προσδίδουν βάρος και επιπλέον ισορροπία στο άλμπουμ στο σύνολό του, καθιστώντας το ολοκληρωμένο και συνεκτικό. Αρκετοί ambient ήχοι κάνουν ομαλές τις μεταβάσεις από τη μία σύνθεση στην άλλη και το ίδιο το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου, έρχεται τελευταίο και κλείνει το Ohms, προσθέτοντας μια πινελιά αινιγματικής ρομαντικότητας κι επιβεβαιώνοντας ότι η μουσική των Deftones είναι -μεταξύ άλλων- sexy.

 

Το συγκρότημα φαίνεται να βρίσκεται στα καλύτερά του για άλλη μια φορά, με αναζωογονημένο ήχο και ατμοσφαιρικότητα. Οι αρκετά ώριμες συνθέσεις φορτίζονται συναισθηματικά και το Ohms καταλήγει να είναι από τα αριστουργήματα των Deftones και ένας από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς.

 

 

Βαθμολογία: 90/100

 

 

Για το Rock Overdose,

Χρήστος Παπαναστασίου 

Comments