GRAVE DIGGER – “Symbol Of Eternity”

Συντάκτης: Μιχάλης Τσολάκος

 

Βαριά φανέλα οι Γερμανοί, πλήρως ενεργοί δισκογραφικά από το 1984 και συνεχίζουν. Και θα συνεχίζουν όσο το λέει η περδικούλα τους. Απλά καθίστε και δείτε με πόση συνέπεια ηχογραφούν νέο υλικό. Αποτελούν κεφάλαιο για τη heavy metal σκηνή για πάνω από τέσσερεις δεκαετίες και με τους κλασικούς τους δίσκους έγιναν πλήρως αναγνωρίσιμοι. Η ομάς των Chris Boltendahl, Axel Ritt, Jens Becker και Marcus Kniep, δεν είναι μόνο μια μπάντα που τιμάει το λογότυπο των Grave Digger στο σανίδι, ψυχρά κι επαγγελματικά. Πάνω απ’ όλα, είναι μια παρέα, ένα σύνολο που προσφέρει ποιοτικά άλμπουμ.

 

Και επειδή το “Symbol Of Eternity” τιμάμε εδώ, για τον γράφοντα θεωρείται ίσως η αρτιότερη και περιεκτικότερη κυκλοφορία του γερμανικού άρματος από τον ομώνυμο δίσκο του 2001 κι έπειτα. Αν ακούγεται κάπως υπερβολικό αυτό, μπορώ να πω με ευκολία και το ΕΡ “Pray”, αλλά και το “Ballads Of A Hangman” ως πολύ καλές κυκλοφορίες. Γενικά μιλώντας, πάντα οι Grave Digger ήταν σε ένα επίπεδο καλών συνθέσεων, αλλά όχι κάτι που να σε κάνει να αναφωνήσεις πως «…ναι, αυτό είναι…», αλλά τώρα είναι αλλιώς. Tα αιχμηρά riffs έχουν επιστρέψει, η μελωδία, τα ρεφρέν και τα σόλο, όλα είναι εδώ. Πλούσιες, ρυθμικές ενορχηστρώσεις κι ένας Chris Boltendahl να δένει με όλα τα trademarks του ήχου των Γερμανών. Το Symbol Of Eternity είναι ένα σκληρό heavy/power metal άλμπουμ, αλλά και κάτι ακόμα. Πρόκειται για τη συνέχεια του "Knights Of The Cross" θεματικά, καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο ψηλά ανεβαίνουν οι προσδοκίες.

 

Σταυροφόροι ξανά, οι Grave Digger παίζουν άψογα το χαρτί της θεματολογίας που έστρεψε πάνω τους μαζικά την προσοχή στη δεκαετία του ’90. Και σε οποιαδήποτε μελλοντική περιοδεία για την προώθηση του άλμπουμ, μπορούν άνετα να λένε ότι τα κομμάτια του θα αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του setlist. Το εναρκτήριο headbanger “Battle Cry”, τα “Hell Is My Purgatory” (μελωδικό riff και πολεμικό, κολασμένο ρεφρέν), “Symbol Of Eternity” (ένα σχεδόν doomy κομμάτι) και το mid-tempo “Nights Of Jerusalem” είναι τα καλύτερα του δίσκου, αλλά για να τα λέμε κι όλα, το πρώτο μισό είναι σαφώς ανώτερο. Μαζί με το επικό “King Of The Kings” αποτελούν μια συλλογή τραγουδιών, γεμάτα έμπνευση και μεράκι. Δώρο-έκπληξη στη mediabook έκδοση, πέρα από το live στο Metal Hammer Paradise (το δεύτερο CD), είναι και η διασκευή στο δημοφιλέστατο κομμάτι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το “Hellas Hellas”, όπου Chris και Βασίλης ενώνουν τις φωνές τους σε ένα ιστορικό ντουέτο, ο δε Boltendahl σε άπταιστα Ελληνικά.

 

Επιστροφή-ορόσημο για την τετράδα από το Gladbeck, Nordrhein-Westfalen, με μια πειστική κυκλοφορία, που δείχνει δίψα και όρεξη για αληθινό metal και όχι σύνταξη και ξαναζεσταμένο φαγητό. Ανοίξτε αυτιά και κλείστε μάτια για να μη δείτε χρονολογία. Οι Grave Digger είναι ικανοί να μας μεταφέρουν στη χρυσή τους δεκαετία μέσα από δώδεκα συνθέσεις παθιασμένου, γερμανικού heavy/power. Συγχαρητήρια και στη δική μας Rock Of Angels Records (Mystic Prophecy, Steel Prophet, Ashes Of Ares μεταξύ άλλων) για την όλη επιμέλεια και σημασία που έδωσε σε μια κυκλοφορία σαν αυτή.

 

 

 

Βαθμολογία: 75/100

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης ΤσολάκοςComments