INSOMNIUM – “Winter’s Gate”

insomnium

 

Η ευτυχία είναι κάπως ρηχή και επιφανειακή. Η μελαγχολία όμως ή η στενοχώρια που μπορεί να προκληθεί από ένα ατυχές γεγονός στη ζωή μας, μάς βάζει σε μια άλλη νοητικά και συναισθηματικά κατάσταση. Μια κατάσταση που έχει βάθος μέσα της. Είναι αυτές οι περίοδοι της ζωής μας που βλέπουμε με άλλο μάτι τις διάφορες εμπειρίες που βιώνουμε. Είναι τότε που αρχίζουμε και ασχολούμαστε με αυτά που έχουν ουσία. Είναι εκείνες οι φορές που μπορεί να νιώθουμε μοναξιά αλλά και συνάμα ευτυχία, γιατί συνειδητοποιούμε πως η πιο ουσιαστική παρέα εκείνη τη στιγμή είναι μονάχα η μοναξιά μας. Ο εαυτός μας.

 

Ένα από τα πρωτοπόρα συγκροτήματα που έχουν υμνήσει την υπέροχη μελαγχολία του «Είναι» μας, την απώλεια, το πένθος αλλά και τον πόνο, είναι φυσικά, οι Φινλανδοί melodic death metallers Insomnium. Η μπάντα επιστρέφει έπειτα από δύο χρόνια δισκογραφικής απουσίας, άκρως ανανεωμένη και έχοντας αφήσει στο παρελθόν τα διάφορα προβλήματα, φέρνοντας μια εντελώς νέα προσέγγιση στις μέχρι τώρα κυκλοφορίες της. Ο λόγος για ένα 40λεπτο κομμάτι, το οποίο έχει σφυρηλατηθεί γύρω από τη βραβευμένη μίνι-ιστορία του τραγουδιστή και μπασίστα του συγκροτήματος Niilo Sevänen. Ο τίτλος αυτού Winters Gate”, όπου πρόκειται για την ιστορία μιας ομάδας Βίκινγκ οι οποίοι έχουν ξεκινήσει να βρουν ένα μυθικό νησί κάπου στα Βορειοδυτικά της Ιρλανδίας παρόλο που ο χειμώνας έχει ήδη ξεκινήσει.. Κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου από την σταθερή πλέον δισκογραφική τους στέγη, Century Media.

 

Οι Insomnium, είναι μια ιδιαιτέρως αγαπητή μπάντα που έχει καταφέρει να προσελκύσει στους κύκλους της οπαδούς που μπορεί προηγουμένως να μην είχαν καμία επαφή με την melodic death. Το συγκρότημα έχει κάνει γιγαντιαία εξελικτικά βήματα όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας τους, και έτσι δίσκο το δίσκο, τραγούδι με το τραγούδι, στίχο με το στίχο έχουν καταφέρει να πλησιάσουν και να μαγέψουν κάθε μοναχική και μελαγχολική καρδιά. Η σύνδεση που υπάρχει λοιπόν με το κοινό τους είναι ένα ισχυρό χαρακτηριστικό τους, όπως επίσης και η μοναδικότητα του ήχου τους.

 

Οι Insomnium, όντας φοιτητές ακόμα όταν ξεκίνησαν, έπαιρναν έμπνευση κυρίως απ’ την melodic/death metal σκηνή των 90’s, κρατώντας όμως πάντα το δικό τους μοναδικό ύφος που σιγά σιγά, τους έφτασε πλέον στις ψηλές τάξεις του είδους. Η νέα τους κυκλοφορία παρ’ όλα αυτά, έρχεται να αλλάξει αρκετά τα δεδομένα, όσον αφορά την γνώριμη φύση της μουσικής τους. Το Winters Gateείναι το πιο ριζοσπαστικό και καινοτόμο άλμπουμ ολόκληρης της δισκογραφίας τους! Ξεφεύγει φανερά απ’ τα γνώριμα μονοπάτια της μελαγχολικής τους μουσικής, και τολμάει να βαδίσει βαθειά μέσα στα realms της doom, progressive αλλά και black metal μουσικής!

 

Πρόκειται για ένα επικό 40λεπτο κομμάτι που συνδυάζει άκρως αριστοτεχνικά όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, συνυφασμένα μέσα στο πλέγμα της μοναδικής μουσικής του συγκροτήματος. Είναι ένα άλμπουμ πλούσιο σε διαφορετικές ατμόσφαιρες και συναισθήματα που θα σας συνεπάρει!

 

Το άλμπουμ πλαισιώνουν για ακόμα μια φορά εξαιρετικά ονόματα του χώρου, βάζοντας ο καθένας την δική του πινελιά σε αυτό το έργο τέχνης! Μαγευτικά πλήκτρα απ’ τον Aleksi Munter των Swallow The Sun, mixing και mastering απ’ τον τραγουδιστή των Nightingale, Witherscape, Edge of Sanity αλλά και ιδιοκτήτη της Unisound, Dan Swanö.

 

Το Winters Gateείναι αναμφίβολα το πιο περίλαμπρο κατόρθωμα του συγκροτήματος. Ένα συγκρότημα που δεν σταματάει να μας εκπλήσσει και να μας συγκινεί σε κάθε κυκλοφορία του! Αδιαμφισβήτητα απ’ τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς και όχι μόνο! Οπότε, ετοιμαστείτε και ντυθείτε καλά γιατί μόλις ανοίξουν οι πύλες, το παγερό κρύο θα εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά. Winter is coming..!


Βαθμολογία: 98/100

 

Για το Rock Overdose,

Έλενα Δαρζέντα

 

 

 

 

 

 


Comments