IRON MAIDEN – “Nights Of The Dead, Legacy Of The Beast: Live In Mexico City”

Συντάκτης: Τζοβάνα Σπήλιου

 

20 Ιουλίου 2018: Λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ έμελλε να διαδραματιστεί μπροστά στα μάτια μου και στα μάτια πάνω από 40.000 ατόμων ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα, μια εμπειρία ζωής, μία από τις καλύτερες στιγμές που ζήσαμε και ευχόμαστε να ξαναζήσουμε στο μέλλον. Όσοι ήμασταν εκεί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, όσοι δεν ήταν μάλλον θα ευχήθηκαν να είχαν έρθει.

 

Αναφέρομαι φυσικά στην τελευταία συναυλιακή εμφάνιση των Iron Maiden επί ελληνικού εδάφους, πίσω στα χρόνια που οι συναυλίες ήταν κάτι δεδομένο. Και αν αναρωτιέστε γιατί αποφάσισα τώρα να αναπολήσω την τότε συναυλία, σε αυτό στάθηκε αφορμή η τελευταία live κυκλοφορία της Σιδηράς Παρθένου “Nights Of The Dead, Legacy Of The Beast: Live In Mexico City” η οποία αποτυπώνει τις τρεις sold out συναυλίες της μπάντας που έλαβαν χώρα τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Μεξικό. Ουσιαστικά με αυτή την κυκλοφορία οι Iron Maiden «γιορτάζουν» την παγκόσμια περιοδεία τους "Legacy Of The Beast", η οποία ξεκίνησε το 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021.

 

Όσο άκουγα τον δίσκο ομολογώ πως τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα και δεν ξέρω αν έχει και πολύ νόημα να αναλύσουμε τη χρησιμότητα της εν λόγω κυκλοφορίας. Προφανώς και έχουμε να κάνουμε καθαρά με έναν δίσκο που έρχεται να παίξει τον ρόλο του «αναμνηστικού», θυμίζοντας στους οπαδούς των Iron Maiden πως η μπάντα είναι ακόμα εδώ, εν μέσω πανδημίας. Το setlist του δίσκου είναι από τα πλέον χορταστικά και άκρως ικανοποιητικά αφού στην εν λόγω (best of ουσιαστικά) περιοδεία έχουν βρει τον δρόμο τους κομμάτια που είχαν πάρα πολλά χρόνια να παιχτούν live ("Where Eagles Dare", "Flight Of Icarus"), κάποια ακούγονται για πρώτη φορά σε live κυκλοφορία της μπάντας ("For The Greater Good Of God"), ενώ ανάμεσα στα κλασικά συμπεριλαμβάνονται πλέον και οι υπερ-κομματάρες "The Clansman" και "Sign Of The Cross", επί εποχής Blaze Bayley.

 

Αυτό που με προβλημάτισε από την πρώτη στιγμή είναι το πως ακούγεται το κοινό. Δυστυχώς είναι αρκετά χαμηλωμένο με αποτέλεσμα να χάνεται το «ζωντανό» συναίσθημα και η ένταση που θα έπρεπε να διακατέχει μια live κυκλοφορία. Ειδικά όταν έχουμε ζήσει από κοντά το "Legacy Of The Beast" tour και ξέρουμε την εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε, θα θέλαμε αυτό να αποτυπωθεί ηχητικά και στον δίσκο.

 

Ακόμα και στις sing-along στιγμές το κοινό ίσα που ακούγεται, γεγονός που λειτουργεί εντελώς αντίθετα από αυτό που προσδοκούσα να ακούσω. Επίσης σίγουρα θα προτιμούσα το “Nights Of The Dead, Legacy Of The Beast: Live In Mexico City” να κυκλοφορεί και σε DVD ώστε να μπορεί να αποτυπώσει όλο το υπερθέαμα που βιώσαμε τότε. Αν μη τι άλλο η συγκεκριμένη περιοδεία είναι από τις πιο εντυπωσιακές της μπάντας, με μία μεγαλειώδη παραγωγή και είναι κρίμα όλη αυτή η ατμόσφαιρα να αποδίδεται μόνο ηχητικά. Ίσως αν το θέαμα ήταν οπτικοακουστικό να μπορούσε να αντισταθμίσει και τον περιορισμένο ρόλο του κοινού.

 

Δεν χρειάζεται νομίζω να αναφερθούμε ή να απαντήσουμε σε σχόλια που ήδη έχουν ειπωθεί σχετικά με την απόδοση του Bruce Dickinson στο “Nights Of The Dead, Legacy Of The Beast: Live In Mexico City”. Στην ηλικία του, έχοντας επιβιώσει από καρκίνο, το γεγονός πως βρίσκεται επί σκηνής και αλωνίζει σαν εικοσάρης νομίζω πως είναι η καλύτερη απάντηση προς πάσα κατεύθυνση. Δεν ξέρω πολλούς να αποδίδουν έτσι ζωντανά και δεν νομίζω πως θα υπάρξουν και στο μέλλον πολλοί που θα καταφέρουν να αγγίξουν έστω και ένα μικρό ποσοστό της απόδοσης του Dickinson.

 

Συνοψίζοντας, το “Nights Of The Dead, Legacy Of The Beast: Live In Mexico City” απευθύνεται καθαρά σε οπαδούς των Iron Maiden. Επιτελεί εξαιρετικά τον ρόλο της καλοδιατηρημένης ανάμνησης μιας ξεχωριστής στιγμής για τον καθένα μας και όσοι ήταν εκεί εκείνη τη νύχτα του Ιουλίου ή σε οποιονδήποτε σταθμό της περιοδείας θα νιώσουν να τους πλημμυρίζουν και πάλι συναισθήματα συγκίνησης, αναφωνώντας για άλλη μία φορά: Up the Irons!

 

 

Για το Rock Overdose,

Τζοβάνα Σπήλιου 

Comments