JORDSJØ – “Salighet”

Συντάκτης: Άγγελος Χατζηγιάννης

 

Πρόσφατα, μέσα από τη σελίδα του rockoverdose.gr πιθανώς να διαβάσατε την κριτική για το ντεμπούτο του χαρισματικού project “The Chronicles Of Father Robin”. Όσοι λοιπόν απολαύσατε εκείνον τον δίσκο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας αρέσει και το νέο πόνημα των Jordsjø, οι οποίοι μάλιστα συμμετέχουν και στο προαναφερθέν project του Πατέρα Κοκκινολαίμη.

 

 

Τιτλοφορούμενο “Salighet”, ελληνιστί “μακαριότητα”, το τέταρτο κατά σειρά πλήρους διάρκειας LP του Νορβηγικού ντουέτου από το Όσλο, με το εξαιρετικά αφηρημένο εξώφυλλο, συνεχίζει το σερί των επιτυχημένων κυκλοφοριών, όντας πιθανότατα το πιο ολοκληρωμένο και ώριμο άλμπουμ της καριέρας τους.

 

 

Η συνταγή γνωστή και δουλεμένη στην εντέλεια: σε ένα ανίερο πάντρεμα της folk αισθητικής της Σκανδιναβικής Χερσονήσου με τη retro-prog νοσταλγία της Αγγλικής μουσικής σκηνής και την jazz υπερβατικότητα των 60’s, το “Salighet” ισορροπεί με δεξιοτεχνία Jethro Tull, πρώιμους Rush και Caravan, με στίχους προσαρμοσμένους κι ερμηνευμένους εξ ολοκλήρου στα Νορβηγικά, θυμίζοντας σε πολλά σημεία τους Σουηδούς ομολόγους τους Hällas.

 

 

Η απόδοση των συντελεστών συνιστά ακόμα ένα από τα δυνατά χαρτιά του δίσκου. O πολυπράγμων Hakon Oftung (Tuskmørke, Black Magic) αναλαμβάνει για άλλη μια φορά τα φωνητικά και ΟΛΑ τα μουσικά όργανα που ακούγονται στον δίσκο πλην των τυμπάνων, στα οποία συναντάμε τον Kristian Froland. Τις περισσότερες φορές, η ιδέα ενός μόνο μουσικού να βρίσκεται πίσω από κάθε όργανο που χρησιμοποιείται στο τελικό αποτέλεσμα φαντάζει μια τιτάνια προσπάθεια που συχνά οδηγεί σε τεχνικές αστοχίες, ιδιαίτερα σε ένα τόσο απαιτητικό είδος μουσικής. Ωστόσο ο Oftung αποφεύγει αυτού του είδους τις αστοχίες παραδίδοντας ένα άρτιο σύνολο επτά συνθέσεων, συνολικής διάρκειας περίπου 45 λεπτών.

 

 

Θα κλείσω με μία διαπίστωση στην οποία καταλήγω όντας οπαδός του είδους και της ευρύτερης έννοιάς του εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η prog μουσική διαθέτει στην ουσία της μία αναχρονιστική αύρα, μία τρόπον τινά επίκληση στη νοσταλγία του ακροατή, το οποίο λειτουργεί σαν δίκοπο μαχαίρι: αφενός λόγω της περίπλοκης φύσης της μουσικής, ο ακροατής πολύ συχνά βρίσκει τον εκάστοτε prog δίσκο αρκετά «δύσπεπτο» για τα γούστα του, με αποτέλεσμα τα άτομα που μπορούν στ’ αλήθεια να τον απολαύσουν να περιορίζονται σε ελάχιστα άτομα, καθιστώντας το είδος «niche» και «underground». Αφετέρου όμως, αυτοί οι ελάχιστοι οπαδοί αποτελούν τους πιο ένθερμους μουσικούς υποστηρικτές, καθώς θα ψάξουν “πολύ βαθιά και πολύ άπληστα” για να βρουν το εκάστοτε prog διαμαντάκι που θα αλλάξει τη ζωή τους και στη συνέχεια θα το προτείνουν στον κύκλο τους ξανά και ξανά και ξανά.

 

 

Το “Salighet” είναι ένα από αυτά τα διαμαντάκια, και όποιος του δώσει μια ευκαιρία θα διαπιστώσει από πρώτο χέρι την αφοσίωση, το μεράκι και την επιμονή που δείχνουν οι μουσικοί της prog για να παραδώσουν το πνευματικό τους δημιούργημα στην καλύτερη δυνατή μορφή και ελπίζω ο δίσκος αυτός να είναι το έναυσμα για την ενασχόλησή σας με αυτό το υπέροχο είδος μουσικής, το οποίο ενώ περιλαμβάνει αμέτρητα διαμαντάκια σαν αυτό, βρίσκεται στα πρόθυρα της εξάλειψης.

 

 

 

Βαθμολογία: 80/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Άγγελος Χατζηγιάννης 

Comments