KEMEROV – “FMKD”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Φεβρουαρίου 2017

 

Τόπος: Αθήνα

 

Ημερομηνία: Φεβρουάριος 2017

 

Ώρα: 20:35

 

-Τι λες να κάνουμε σήμερα μωρό μου; Θα βγούμε;

 

-Ναι, γιατί όχι; Και ξέρεις που θα ήθελα να πάμε;

 

-Για πες.

 

-Έχει ένα event απόψε στο κέντρο που θα χορέψουνε swing. Θα πάμε;

 

-Swing; Πλάκα κάνεις; Που ξέρω ‘γω να χορεύω swing;

 

-Έλα, αφού ξέρω εγώ. Θα ακολουθάς τις οδηγίες μου.

 

-Μωρό μου, αν ήθελα να κουνηθώ θα έβαζα να ακούσω ξανά το νέο δίσκο των Kemerov, τον FMKD.

 

-Των ποιων;

 

-Kemerov! Death Metal συγκρότημα που ιδρύθηκε το 2015 στις Σέρρες. Το ίδιο έτος κυκλοφόρησαν το πρώτο τους και ομώνυμο ΕΡ και έχουν ήδη μοιραστεί τη σκηνή με μπάντες όπως οι Rotting Christ και οι Septicflesh. Τούμπανο.

 

-Τι σχέση έχει ο χορός και το swing με ένα συγκρότημα που παίζει αυτά τα κλαπατσίμπαλα;

 

-Τι λες καλέ; Καταρχήν να σου πω ότι αυτό, που συγκεκριμένα παίζουν οι Kemerov, είναι death ’n’ roll, ένα είδος που εφόσον περιέχει τον όρο roll, εξ ορισμού θα κάνει τον ακροατή να κουνηθεί, θέλει δεν θέλει. Και στην περίπτωση του συγκεκριμένου δίσκου, μπορώ να σου πω ότι κουνήθηκα αρκετά όταν τον άκουσα. Και αυτό γιατί στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου οι Σερραίοι χρησιμοποιούν εκτεταμένως στοιχεία groove, που δίνει έτσι ένα πιο… πώς να το πω… χαρούμενο τόνο στο Death Metal τους. Επίσης, το παίξιμό τους έχει πολλές φορές μία πολύ ωραία punk διάθεση, που δίνει μία επιθετικότητα στη μουσική τους, η οποία εκφράζεται κυρίως από τις κιθάρες, αλλά και από το μπάσο, που είναι ευδιάκριτο και συχνά παίρνει και ένα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

-Πολύ ωραία. Θα πάμε τώρα;

 

-Βέβαια…

 

-Πωωω, συνεχίζει…

 

-Βέβαια, λέω, αυτό το είδος φλερτάρει αρκετά με την επαναληψιμότητα, κάτι που και σε αυτό το δίσκο άρχισε σε κάποια στιγμή να διαφαίνεται, αλλά οι Kemerov το απέφυγαν, αλλάζοντας εντελώς τα πράγματα σε δύο τραγούδια. Στο “Gargoyle Keep” και στο “Sane” οι ρυθμοί πέφτουν απότομα, και οι ταχύτητες γίνονται πιο αργές και η μουσική πιο υπνωτιστική, δίνοντας μία πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα στη μουσική τους. Ειδικά στο “Sane” η μουσική φλερτάρει με το Doom, εφόσον το παίξιμο είναι πολύ αργό. Πάντως, η γενικότερη διάθεση του δίσκου είναι ανεβαστική με πολύ groove και αρκετό punk και κάποια πιο hard rock touches εδώ κι εκεί. Και με τη μουσική αυτή ταιριάζει αρκετά η λιγότερο καθαρή παραγωγή, αλλά και τα τραχιά φωνητικά. Δεν είναι κάτι που θα αλλάξει για πάντα τον κόσμο του ακροατή, αλλά είναι σίγουρα κάτι που θα κάνει εκείνον που θα πάρει το δίσκο να τον ευχαριστηθεί. Άσε με τώρα να τον ξανακούσω και πάνε εσύ χόρεψε swing.

 

-Μα…

 

-Έλα, έλα. Καλά να περάσεις και καλά κουνήματα.

 

Βαθμολογία: 73/100

 

Για το Rock Overdose,

 Μίνως Ντοκόπουλος

 

 

 

 

 

 

 


Comments