MANILLA ROAD – ”To Kill A King”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Ιουλίου 2017

 

Πιστοί στο ραντεβού τους οι γερόλυκοι Epic Heavy metallers Manilla Road, αφού τα τελευταία χρόνια μας παρουσιάζουν ένα δίσκο κάθε δύο χρόνια. Ο Mark Shelton και η παρέα του, έχοντας κυκλοφορήσει δίσκους διαμάντια στο παρελθόν, έρχονται να προσθέσουν μια ακόμη κυκλοφορία στις αποσκευές τους. Η νέα μουσικής τους περιπέτεια φέρει τον τίτλο ‘’To Kill A King’’ και ο αρχηγός υπόσχεται άλλο ένα ταξίδι συναισθημάτων στους οπαδούς του.

 

 

Τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια μπάντα της οποίας ο ήχος έχει συντροφεύσει τόσους και τόσους στο παρελθόν; Προφανώς, έχουμε να κάνουμε με μια κυκλοφορία που έρχεται να συγκινήσει τους οπαδούς που μεγάλωσαν με τους Manilla Road και βιώνουν μέχρι και σήμερα τις νότες της μπάντας με μεγάλη τρυφερότητα.

 

 

Φέτος το συγκρότημα γιορτάζει τα 40 του χρόνια στη Metal Μουσική και τι μπορεί να περιμένει κανείς σε μια δισκογραφική εποχή που τους θεωρεί διαγραμμένους; Σεβασμό; Τον έχουν κερδίσει ήδη. Οπαδούς; Όλοι όσοι έχουν έστω και έναν δίσκο τους, γνωρίζουν την συναισθηματική αξία αυτού.

 

 

Σε μια εποχή που το χρήμα και τα συμφέροντα βρίσκονται πάνω από τη μουσική, οι Manilla Road στέκονται ακάθεκτοι σ’ αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα. Να γράφουν μουσική όπως και τότε. Βέβαια, άμα κυκλοφορούσε ένας τέτοιος δίσκος υπό άλλο όνομα, δύσκολα θα έβρισκε αποδοχή. Όσοι δεν έχουν έρθει σε επαφή με την μπάντα, εύκολα θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τον δίσκο χαμένο σε μια εποχή που φαντάζει τόσο διαφορετική από αυτά που πραγματεύεται μουσικά το ‘’To Kill A King’’. Κι έτσι είναι, οι εποχές έχουν αλλάξει για τη μουσική βιομηχανία ενώ, αντιθέτως, οι Manilla Road καθόλου.

 

 

Κάθε δίσκος τους, κάθε ζωντανή τους εμφάνιση αποτελεί γεγονός επανασύνδεσης με τους οπαδούς, σαν να πρόκειται να ξανασμίξεις με κάποιο παλιό καλό σου φίλο, που έχεις να ακούσεις νέα του για χρόνια. Είναι η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι πόσο σου έχει λείψει ενώ ταυτόχρονα ζωντανεύουν μνήμες από διάφορες εμπειρίες του παρελθόντος που έχετε περάσει μαζί. Αυτό πρεσβεύει ο νέος δίσκος αλλά και κάθε δίσκος που θα βάλετε να ακούσετε σήμερα από τους Manilla Road. Αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο πολύ λείπει από τις νέες κυκλοφορίες αυτός ο παλιός κλασικός ήχος.

 

 

Ποιος ο λόγος, όμως, να πείσει κανείς κάποιον νέο για κάτι που ο ίδιος δεν έχει βιώσει; Ο καθένας έρχεται σε επαφή με κάποιο δίσκο ανάλογα με τους μουσικούς του ερεθισμούς και χτίζει τα δικά του μουσικά μονοπάτια. Μια ολόκληρη εποχή ξαναζωντανεύει στα αφτιά των παλιών μέσω των δίσκων των Manilla Road. Η μουσική είναι αυτή που στο τέλος μένει και οι κυκλοφορίες των παραπάνω επιβεβαιώνουν πως και οι πιο μικροί σε ηλικία έχουν την δυνατότητα να βιώσουν εποχές που μπορεί ωστόσο ποτέ να μην έχουν ζήσει.

 

 

Από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου είναι το εκπληκτικό εναρκτήριο και ομώνυμο ‘’To Kill A King’’ αλλά και τα ‘’In The Wake’’, ‘’Conqueror’’ και ‘’Never Again’’. Με την παραγωγή να ανταμείβει τους οπαδούς, καθώς φαντάζει σαν να μην έχει περάσει μέρα από το μακρινό παρελθόν, οι Manilla Road προσφέρουν για μια ακόμη φορά γνήσιες στιγμές χαράς και συγκίνησης για πολλούς μέσω των συνθέσεων τους. Οι κιθάρες έχουν τον ηγετικό ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια της ακρόασης, κρατώντας το ενδιαφέρον των ακροατών.

 

 

Επιλέξτε ένα ωραίο κρασί της αρεσκείας σας, αφιερώστε ένα απόγευμα στο σπίτι και αφήστε τους Manilla Road να σας κρατήσουν την πιο γλυκιά συντροφιά, με μια μπόλικη δόση νοσταλγίας ταυτόχρονα. Η δισκογραφία των παραπάνω λειτουργεί ως φάρμακο για την ψυχή, δρώντας στον καθένα μας ξεχωριστά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η βαθμολογία δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Οι Manilla Road έχουν κερδίσει το παιχνίδι με τους οπαδούς τους εδώ και πολλά χρόνια.


Βαθμολογία: 68/100

 

Για το Rock Overdose,

Περικλής Σιβρής

 


 

Βλέποντας κάποιος έναν τύπο που υπογράφει τα κείμενά του ως “Manilla Road” να επιχειρεί να γράψει κριτική στην νέα τους φρέσκια κυκλοφορία, ίσως σκεφτεί ότι εξ ορισμού δεν υπάρχει περίπτωση να είναι αντικειμενική η κριτική του.

 

 

Και ως πρώτη σκέψη, σαφώς και είναι δικαιολογημένη. Όμως πρέπει ο καλόπιστος αναγνώστης μας να σκεφτεί και τις άλλες παραμέτρους που καθορίζουν τον τρόπο συμπεριφοράς των ανθρώπων και την εν γένει πολιτεία τους στον βίο τους. Αν λοιπόν αναλογιστούμε τι μας έρχεται στο μυαλό μόλις αναφερθούν οι Manilla Road, στο άκουσμα και μόνο των ηρώων του underground epic metal, πέραν των άλλων, νομίζω ότι αυτό που κυριαρχεί στο μυαλό μας είναι η λέξη τιμιότητα ή αλλιώς συνέπεια.

 

 

Τιμιότητα/συνέπεια που έγκειται στο τι έχουν κυκλοφορήσει, στο τι παίζουν στα live τους, στο πώς αντιμετωπίζουν τους οπαδούς τους, στο πώς έχουν πορευθεί επί σαράντα συναπτά έτη στα στενά δρομάκια της αγνής μουσικής τους και στα αυλάκια που έχουν ανεξίτηλα χαράξει στις καρδίες μας και στις ψυχές μας.

 

 

Με σημαία λοιπόν αυτήν την τιμιότητα/συνέπεια και το σεβασμό που τους αρμόζει αλλά και που οφείλουμε και σε εσάς, να είστε βέβαιοι πως ότι γράφεται εδώ είναι αληθινό.

 

 

Αντικειμενικό ίσως απόλυτα όχι, αληθινό όμως ναι.

 

 

Πρόκειται για μια κυκλοφορία που ενώ πατάει πάνω στις ιερές διδαχές του επικού μετάλλου, πολλές από τις οποίες και οι ίδιοι έθεσαν, ακούγεται ταυτόχρονα σαν σύγχρονη και φρέσκια. Στα περισσότερα κομμάτια οι ταχύτητες είναι ακόμη πιο μειωμένες απ’ ότι έχουμε συνηθίσει, ενώ κυριαρχούν το βάρος και η ατμόσφαιρα πασπαλισμένα με μεταλλικές μελωδίες. Στο δυνατό αποτέλεσμα αυτό πιστεύω ότι μεγάλη είναι η συνεισφορά του νέου ντράμερ τους, Γερμανού Andreas "Neudi" Neuderth, που έχει δώσει και τον σχετικό αέρα ανανέωσης. Ο ήχος είναι πολύ καλός και στο τέλος της ακρόασης τα συναισθήματα πληρότητας από την μουσική που άκουσες κυριαρχούν. Έτσι η επανακρόαση είναι μονόδρομος. Το όχημα του μεγάλου αρχηγού, Mark “The Shark” Shelton είναι σαφές ότι συνεχίζει την πορεία του στην αναζήτηση του αγνού μετάλλου, ευρισκόμενο σε μεγάλη φόρμα και με μπόλικο κέφι και ψυχή. Ο αγαπημένος μου Bryan Patrick ερμηνεύει όμορφα, αργόσυρτα και επιβλητικά βάζοντας τις μελωδίες του όπου χρειάζεται, ενώ ο μπασίστας Phill Ell Ross, από  την ιδιαίτερη πατρίδα του Μαρκ την ηρωική Wichita του Kansas βοηθά τα μάλα στο χτίσιμο της ρυθμικής πανδαισίας που απολαύσαμε.

 

 

Οι φίλοι του συγκροτήματος θεωρώ ότι ήδη έχετε αποκτήσει την συγκεκριμένη κυκλοφορία, οι φίλοι του συγκεκριμένου ήχου ξεκινήστε από εδώ και αποκτήστε άποψη πως ακούγονται σήμερα οι μεγάλοι σε αξία, διάρκεια, ψυχή (και όχι σε ποσότητες πωλήσεων) και ιδανικά Manilla Road και ακολούθως συμπληρώστε τα όποια κενά έχετε από τη δισκογραφία τους. Οι υπόλοιποι αν θέλετε μπορείτε να αποκτήσετε την κυκλοφορία της χρονιάς, να μυηθείτε στο θρύλο τους και καλές σας αναζητήσεις και ακροάσεις.

 

 

May The Lords Of Light Be With You !

Up The Hammers !


Βαθμολογία :  90/100        

                                      

Για το  Rock Overdose,

Σάββας “ Manilla Road” Σαββαόγλου

 

 

 

 

 

 


Comments