NIGHTSTALKER – “Great Hallucinations”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Σεπτεμβρίου 2019

 

 

 

 

 

 

I’m getting better, every time…

 

Δεν νομίζω να υπάρχει σημερινό ελληνικό συγκρότημα που χαίρει μεγαλύτερης εκτίμησης από τους Nightstalker. Σίγουρα δεν είναι οι μόνοι, βρίσκονται όμως στο σημείο να κυκλοφορούν τον έναν καλύτερο δίσκο από τον άλλον και να γίνονται bigger από το ένα tour στο επόμενο. Η τελευταία τριετία ήταν γεμάτη με όλα αυτά κι αν μη τι άλλο το “Great Hallucinations” ήρθε και συνεχίζει ακριβώς εκεί που σταμάτησε το “As Above, So Below”, κάπου κοντά στην κορυφή δηλαδή!

 

Το “Black Cloud” αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή. Ριφ και φωνή σαν εναρκτήρια κλωτσιά ότι τίποτα δεν άλλαξε, κανείς δεν χαλάρωσε και συνθετικά θα περάσουμε καλά με αυτά τα 8 τραγούδια τον Οκτώβρη! Η γλυκιά μαχαιριά του “Sweet Knife” δεν κρατάει τους τόνους χαμηλά για πολύ, σύντομα με τις ρυθμικές σχεδόν Sabbathικές αλλαγές του εξελίσσεται σε κολοσσό που θα βρει μια μόνιμη θέση στο setlist τους και σε sing-along καταστάσεις.

 

“Sad Side of the City”, ελληνική ίσως κι ευρωπαϊκή πραγματικότητα, διαφορετική παραγωγή στα φωνητικά, σχεδόν καθαρή, όμως στα επτά αυτά λεπτά είναι σαν να ανακαλείς σε daydreaming όλη τη τριακονταετία των Nightstalker. Και αν σου έρχονται δάκρυα είναι από τη χαρά ότι έζησες αυτά τα χρόνια κι ακόμα σε εκπλήσσει πόσο μάλλον καθόλου δεν σε κουράζει, όχι εύκολη δουλειά! Για όλους μας! Θέλει πίστη και φαντασία μ’ αυτό που κάνεις.

 

Στη μέση του δίσκου τα “Seven Out of Ten” και “Cursed” δίνουν ένα πιο ήπιο τόνο, με κάποιες διαφορετικές χροιές στη φωνή του Argy και έξυπνα μουσικά περάσματα με αρκετές αλλαγές και αργόσυρτα σημεία. Έχουν περάσει 25 λεπτά γεμάτα δύναμη και συναίσθημα, κι ακόμα έχεις ανυπομονησία, τι άλλο σου επιφυλάσσει αυτή η κυκλοφορία;

 

Οι φωνές μέσα στο μυαλό μας δεν σταματούν στο “Half Crazy”, συνθετικά μπορούν να αποκαλεστούν γίγαντες αν έχουν αυτή την ευκολία να γεμίζουν με τέτοια no-nonsense τραγούδια ένα άλμπουμ! Μπορεί συχνά να νομίζεις ότι αυτή η στιγμή έχει επαναληφθεί κάπου στη δισκογραφία τους, όμως οι ιδέες τους και ο τρόπος που τις ντύνουν είναι κάθε φορά διαφορετικός. Ίσως η μαύρη μαγεία του ήχου των δαιμόνων από το “As Above, So Below” να υπάρχει ακόμα και εδώ. Μετά το “Hole in the Mirror” έρχεται το κλείσιμο του δίσκου και με βάση αυτό το ψυχεδελικό εξώφυλλο και την αισθητική της δεκαετίας του ’70 που είναι διάχυτη σ’ όλη τη διάρκεια αναμένουμε για τις “Great Hallucinations”.

 

Ένα επτάλεπτο anthem, συνοψίζει την επιτυχημένη συνταγή, δεμένη rhythm section που δεν χωλαίνει πουθενά, κιθαριστικές rock ‘n’ rollιές με περίσσια ποιότητα και τέχνη, έξυπνη σύνθεση και όλη η ψυχή σ’ αυτή τη φωνή που τόσες φορές μας βούρκωσε… how many times… Μουσική βγαλμένη από την καρδιά της παρέας που μας κρατάει συντροφιά και τους το ανταποδίδουμε τόσες δεκαετίες πια! Θέλω να το ακούσω ζωντανά αυτό το άλμπουμ όλο, γίνεται;

 

Το εξώφυλλο είναι για δεύτερη φορά Grateful-τέλειο! Η παραγωγή τόσο καλή που αναρωτιέσαι τι γινόταν τα παλιά τα χρόνια και το συγκρότημα δεν ακουγόταν όπως ζωντανά; Επίσης πως είναι εφικτό να κρατάει ακόμα η σπίθα της σύνθεσης και η όρεξη για εξέλιξη στην μπάντα; Αυτό το φθινόπωρο έχει μόνο έναν δίσκο για να περάσεις καλά. Δεν είναι παρά η συνέχεια ενός απίθανου ταξιδιού των Nightstalker που όπως λένε I need your love… Σε μας το λένε, αυτό κάνουμε τόσο καιρό, μια αμφίδρομη σχέση γεμάτη ηχητικές παραισθήσεις. Τριάντα χρόνια κι είναι σαν ο πρώτος δίσκος τους!

 


Βαθμολογία: 95/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Τσιρώνης Δημήτρης

 

 

 

Είναι κοινώς αποδεκτό πλέον πως οι Nightstalker είναι μια από τις μεγαλύτερες μπάντες της ελληνικής σκηνής. Με 5 full-length κυκλοφορίες στο δυναμικό τους, δεν απογοήτευσαν ποτέ και έδειξαν τι εστί rock ‘n’ roll. Ήρθε η ώρα όμως, 3 χρόνια μετά το “As Above, So Below”, να εξαπολύσουν το νέο τους άλμπουμ, με τίτλο “Great Hallucinations”, το οποίο κυκλοφορεί στις 4 Οκτωβρίου. Το άλμπουμ αποτελείται από 8 τραγούδια, “Black Cloud”, “Sweet Knife”, “Sad Side of the City”, “Seven Out of Ten”, “Cursed”, “Half Crazy”, “Hole in the Mirror” και “Great Hallucinations” ενώ έχει συνολική διάρκεια 41 λεπτά.

 

Από το ’90, 29 χρόνια πλέον στη σκηνή, οι Nightstalker είναι γνήσιοι εκπρόσωποι του rock ‘n’ roll. Είκοσι εννιά χρόνια γεμάτα με ένταση, θόρυβο και αμέτρητες live εμφανίσεις είναι, κακά τα ψέματα, πολλά και φυσικό είναι να κουράσουν. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος, που στο “Great Hallucinations” βλέπουμε τους ρυθμούς να πέφτουν, την ταχύτητα να μειώνεται και την θέση της να παίρνει μια πιο «ώριμη»-αν μου επιτρέπεται-μελωδία. Ίσως βέβαια, απλά να ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι ελαφρώς διαφορετικό, ποιος ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ένταση και ο ρυθμός των Nightstalker παραμένουν ανεπηρέαστα.

 

Το άλμπουμ σε γενικές γραμμές, κινείται σε πιο μελωδικά μονοπάτια σαν αυτά που είδαμε και στο “As Above, So Below”, με τον ήχο να φλερτάρει πιο πολύ από ποτέ με το stoner ενώ δεν λείπουν και οι bluesy/psychedelic πινελιές. Κατά τα άλλα, έχει όλα τα στοιχεία που αποτελούν έναν δίσκο Nightstalker.Riffs που σου κολλάνε και ως συνέπεια κολλάει το δάχτυλο στο repeat, jaw-dropping-που λένε και στο χωριό μου-μπασογραμμές με μπόνους σόλο (δεν αποκαλύπτω το κομμάτι, έκπληξη) και τα αγαπημένα σε όλους «βραχνιασμένα» φωνητικά του Argy να χαλάνε τον κόσμο. Επίσης, το κόνσεπτ με τα τέλεια εξώφυλλα που ξεκίνησε στο “As Above, So Below”, συνεχίζεται και εδώ, με το εξαιρετικό, ψυχεδελικό και γεμάτο χρώματα artwork του δίσκου.

 

Όσον αφορά το κομμάτι της παραγωγής είναι άψογη σε όλους τους τομείς. Καθαρή και ταυτόχρονα «βρώμικη», ικανή να υποστηρίξει και να ενισχύσει την μουσική φύση του δίσκου. Όλα τα όργανα έχουν τον χώρο τους, χωρίς κάποιο να σκεπάζεται από τα υπόλοιπα και να χάνεται.

 

Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσα να γράφω και να φλυαρώ ώρες για το “Great Hallucinations” και για το πόσο καλό είναι. Αλλά δεν έχει νόημα, μιας και σε λίγες μέρες κυκλοφορεί και θα μπορείτε να κολλήσετε όπως και εμείς. Άλλωστε, νέος δίσκος Nightstalker είναι, πώς να μην κολλήσεις.

 


Βαθμολογία: 95/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Σταυρόπουλος Φώτης

Comments