Συντάκτης: Φώτης Σταυρόπουλος
Οι Nofrenø κυκλοφόρησαν πριν μερικές μέρες τον πρώτο full-length δίσκο τους, με τίτλο “Κάτι Σκοτεινό και Απέραντο”. Το άλμπουμ αποτελείται από δέκα τραγούδια, ενώ έχει συνολική διάρκεια 45 λεπτά.
Η δισκοκριτική αυτή θα είναι τρομακτικά σύντομη νομίζω. Πόσα πράγματα μπορείς να γράψεις άλλωστε, για κάτι που είναι σχεδόν άψογο; Γιατί το “Κάτι Σκοτεινό και Απέραντο” είναι σχεδόν αψόγο. Δέκα τραγούδια, το ένα καλύτερο από το άλλο, το κάθε ένα διαφορετικό, μοναδικό, που όλα μαζί συνθέτουν ένα υπέροχο άλμπουμ. Δε ξέρω αν το γνωρίζουν οι Nofrenø, αλλά κυκλοφόρησαν ένα πραγματικό διαμάντι.
Το “Κάτι Σκοτεινό και Απέραντο” είναι ένα δημιουργικό χάος, το οποίο -ειλικρίνα δεν ξέρω πως το καταφέρανε- έχει συνόχη, συνεκτικότητα και βγάζει απόλυτο νόημα. Οι Nofrenø μπλέκουν στη μουσική τους επιρροές από punk, progressive metal, stoner, heavy rock και metalcore, χωρίς να θυσιάζουν την αρμονία. Οι εναλλαγές ακούγονται τελείως φυσικές και λογικές και ενώ γίνoνται αντιληπτές, δε σε ξενίζουν καθολού. Η συνθετική τους προσέγγιση σε κρατάει προσηλωμένο, σε κάνει να ανυπομονείς για το επόμενο riff, για την επόμενη lead μελωδία, για το επόμενο δευτερόλεπτο, αφού δεν ξέρεις πότε θα αποφασίσουν να το γυρίσουν από το αγνό rock ‘n’ roll και το heavy rock, σε ένα breakdown.
Υπάρχει ένα όμορφα οικείο συναίσθημα στη μουσική του “Kάτι Σκοτεινό και Απέραντο”. Το τραγούδι «Ο κ. Κανείς» θυμίζει κάτι βγαλμένο από τη δισκογραφία των System Of A Down· ακούγοντας το «Μόνος Εντός» μου ήρθε τελείως συνειρμικά η κομματάρα των Gojira, “Born In Winter”, ενώ στο προτελευταίο τραγούδι του δίσκου «Στο Όνομα του Θεού», η επιρροή των Led Zeppelin είναι νομίζω ξεκάθαρη.
Οι Nofrenø έγραψαν στίχους που σου κολλάνε στο μυαλό και τους σιγοτραγούδας, μελωδίες οι οποίες μένουν και σε αναγκάζουν να ακούσεις το άλμπουμ ξανά και ξανά. Το “Κάτι Σκοτεινό και Απέραντο” είναι ένα τρομέρα καλό άλμπουμ, που αξίζει την προσοχή σας και τουλάχιστον μια ακρόαση. Συγχαρητήρια στους Nofrenø, έθεσαν τον πήχη πολύ ψηλά και προσωπικά ανυπομονώ για τις επόμενες δουλειές τους.
Βαθμολογία: 85/100
Για το Rock Overdose,
Φώτης Σταυρόπουλος