ORPHANED LAND – “A Heaven You May Create” (Live)

Συντάκτης: Άγγελος Χατζηγιάννης

 

Ένα βροχερό απόγευμα που καθόμουν στο γραφείο μου και διάβαζα τις επερχόμενες metal κυκλοφορίες, σκάει σαν βόμβα μπροστά στα μάτια μου: νέος δίσκος Orphaned Land. Σχεδόν δάκρυσα. Ελάχιστα συγκροτήματα εκεί έξω μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν την αμέριστη προσοχή μου, πρώτα σαν άνθρωπο κι έπειτα σαν δισκοκριτικό, και το πνευματικό παιδί του Kobi Farhi είναι ένα από αυτά. Με αφορμή λοιπόν τα τριάντα χρόνια από την ίδρυσή του, το ΤΕΡΑΣΤΙΟ σχήμα από το Ισραήλ ηχογραφεί το επετειακό του live στο Heichal HaTarbut του Τελ Αβίβ το 2021 και το κυκλοφορεί -επιτέλους- δύο χρόνια μετά, σε μία περίοδο που μοιάζει πιο αναγκαίο από ποτέ.

 

Ο πρωταρχικός σκοπός αυτού του project ανέκαθεν ήταν να κηρύξει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για την παγκόσμια ειρήνη, την ενότητα και την ισότητα μεταξύ ανθρώπων κάθε φύλου, ράτσας, θρησκείας και ιδεολογίας. Οι πάντοτε επίκαιροι και “καυστικοί” στίχοι τους καταδικάζουν τον πόλεμο, τις ανθρώπινες κτηνωδίες, τον ρατσισμό και κάθε είδους κοινωνική και πολιτική μάστιγα στις μέρες. Ωστόσο, αυτή η προοδευτικά φιλελεύθερη κοσμοθεωρία θα τους δημιουργήσει αμέτρητα εμπόδια κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, με αποτέλεσμα κάθε επερχόμενη κυκλοφορία τους να αποτελεί άθλο.

 

Ας μεταφερθούμε λοιπόν σε εκείνη τη μαγική νύχτα του 2021, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν το προνόμιο να παρακολουθήσουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Orphaned Land σε ζωντανή εκτέλεση με τη συνοδεία εξηνταμελούς συμφωνικής ορχήστρας. Ο ήχος είναι -όπως θα περίμενε κανείς- αψεγάδιαστος, οι ερμηνείες συγκλονιστικές, η ενορχήστρωση μικρό θαύμα. Το setlist είναι εντυπωσιακό, με τα δύο αριστουργήματα “Mabool” και “Unsung Prophets And Dead Messiahs” να εκπροσωπούνται από πέντε και τέσσερα τραγούδια αντίστοιχα, με εύστοχες προσθήκες από τα εξίσου σημαντικά “Never Ending Way Of ORWarrior” και “All Is One” να συμπληρώνουν τα 90 λεπτά μιας υπερπαραγωγής που όλοι μας θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε.

 

Το “A Heaven You May Create” είναι ο live δίσκος της χρονιάς, αλλά θα δείτε ελάχιστους να μιλούν για αυτόν. Κάθε δισκογραφική επιστροφή των Orphaned Land ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι ανάμεσα στις πιο αναμενόμενες κυκλοφορίες της χρονιάς. Μουσικά έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην καθιέρωση του είδους που πολλοί αποκαλούν oriental metal, δείχνοντας τον δρόμο σε μπάντες όπως οι Myrath, οι Melechesh και οι Aeternam, οι οποίες μεγαλουργούν σήμερα. Η πιο σημαντική προσφορά τους όμως δεν είναι μουσική, αλλά ηθική: ΚΑΝΕΝΑ συγκρότημα εκεί έξω δεν έχει το σθένος και το θάρρος της γνώμης που διαθέτουν οι Orphaned Land. Σε μια κοινωνία που καθημερινά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο (και εν μέσω της ένοπλης σύρραξης από την ίδια τη χώρα του Ισραήλ), τα κομμάτια του Kobi Farhi και της επίλεκτης ομάδας των μουσικών του αποτελούν το τελευταίο οχυρό που μάχεται για εκείνους που ελπίζουν σε ένα μέλλον δίχως πολέμους, διακρίσεις και διχόνοια. Εκείνη η μαγική βραδιά στο Τελ Αβίβ ήταν πράγματι η μέρα στην οποία επετεύχθη -έστω και προσωρινά- η παγκόσμια ειρήνη.

 

 

 

Βαθμολογία: 93/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Άγγελος Χατζηγιάννης 

Comments