PATTERN-SEEKING ANIMALS – “Spooky Action At A Distance”

Συντάκτης: Άγγελος Χατζηγιάννης

 

Φίλοι του prog μαζευτείτε γύρω από τη φλόγα, το Halloween πλησιάζει και μαζί του έφτασε η ώρα να σας διηγηθώ μία -όχι και τόσο- τρομακτική ιστορία. Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα σκοτεινό σοκάκι του Los Angeles, ιδρύονται οι Spock’s Beard. Για 30 χρόνια, οι χαρισματικοί αυτοί μουσικοί θα αποτελέσουν μια prog σταθερά, κυκλοφορώντας μερικά από τα πιο σημαντικά άλμπουμ της σκηνής (The Light, V, Feel Euphoria).

 

Φτάνοντας στο σήμερα κι ενώ οι Spock’s Beard βρίσκονται σε ένα είδος hiatus, τα μέλη τους συνεχίζουν να προκαλούν δέος στη μουσική κοινότητα με το side-project/supergroup των Pattern-Seeking Animals. Έχοντας μία τρομακτική δισκογραφική συνέπεια με τέσσερα άλμπουμ σε πέντε χρόνια, οι Pattern-Seeking Animals επιστρέφουν φέτος με το “Spooky Action At A Distance” και μας αφήνουν ξανά άφωνους με την ποιότητα του υλικού τους.

 

Ξεκινώντας από το απόλυτα ταιριαστό εξώφυλλο, το οποίο μας προιδεάζει πλήρως για το καταιγιστικό prog που ακολουθεί, συνεχίζουμε με μία ώρα μαγευτικών ερμηνειών, υπνωτιστικών πλήκτρων, grooveάτου μπάσου και βιρτουόζικων κιθαριστικών σόλο. Η τετράδα των Ted Leonard (κιθάρα, φωνητικά), Dave Meros (μπάσο), John Boegehold (πλήκτρα) και Jimmy Keagan (τύμπανα) βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα, δείχνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του δίσκου την εμπειρία και τη μαεστρία τους στο να συνθέτουν διασκεδαστικά αλλά και ταυτόχρονα μεγαλοπρεπή κομμάτια, δίνοντας το 100% σε κάθε δευτερόλεπτο.

 

Θα μπορούσα να σχολιάσω ένα-ένα τα κομμάτια για να σας δώσω μια εικόνα του τι να περιμένετε, αντ’ αυτού όμως θα σταθώ μόνο σε δύο πλήρως ενδεικτικά παραδείγματα του δίσκου στην ολότητά του. Το πρώτο είναι το “Bulletproof”, μία σύνθεση που οι Pattern-Seeking Animals “δανείστηκαν” από το Bonus CD της τελευταίας κυκλοφορίας των Spock’s Beard και επανηχογράφησαν δίνοντάς του την τελική μορφή που ακούμε εδώ, μία radio-friendly σύνθεση που ταιριάζει υπέροχα με τη ροή και το πνέυμα του δίσκου.

 

Το δεύτερο είναι το “He Once Was”, το οποίο είναι το πιο συγκλονιστικό, το πιο γεμάτο, το πιο πλήρες μουσικό κομμάτι που άκουσα φέτος -κι έχω ακούσει πολλά, πιστέψτε με. Οι Pattern-Seeking Animals εγκλωβίζουν το απάυγασμα της συνθετικής τους δεινότητας, αφηγούμενοι μια φανταστική ιστορία για το ταξίδι ενός ανθρώπου, όχι και πολύ διαφορετικού από τον καθένα μας (he once was like you and me), σε μία δωδεκάλεπτη σύνθεση που περιέχει τα πάντα: αρχικά μία γλυκιά μελωδία πλήκτρων που επαναλαμβάνεται σε όλο το κομμάτι, στη συνέχεια ένα δεξιοτεχνικό prog ξέσπασμα που δίνει τη θέση του σε μια πλήρη παύση των οργάνων, αφήνοντας τη μελίρρυτη φωνή του Ted Leonard να συνεχίσει μόνη της την αφήγηση, και τέλος ένα σόλο από σαξόφωνο που φέρνει τη σύνθεση σε πλήρη κύκλο και το πομπώδες τέλος της, το τραγούδι αυτό αποτελεί έναν φόρο τιμής στο ένδοξο prog των 70’s και ταυτόχρονα μια ωδή στην τελειότητα, ένα σύγχρονο μουσικό αριστούργημα.

 

Οι γραμμές που έχω γράψει στην παρούσα κριτική δεν μπορούν να περιγράψουν ούτε στο ελάχιστο το πόσο αναγκαίο είναι να ακούσετε το “Spooky Action At A Distance”. Αν είστε φίλοι της καλής μουσικής αφιερώστε τον χρόνο σας και θα ανταμειφθείτε και με το παραπάνω. Για τους φίλους της prog είναι must-listen, απλά πατήστε το play στο στερεοφωνικό σας και αφεθείτε στη μαγεία.

 

 

 

Βαθμολογία: 91/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Άγγελος Χατζηγιάννης 

Comments