RIVERSIDE ‎– “Lost ‘n’ Found – Live In Tilburg”

Συντάκτης: Μιχάλης Τσολάκος

 

Φέτος ήταν η χρονιά των ζωντανών δίσκων. Οι μεγάλοι του prog, Dream Theater και Devin Townsend, οι Triptykon, αλλά και οι Hammerfall, εκμεταλλευόμενοι τα συνεχή, παγκόσμια lockdown, έπαιξαν έξυπνα το παιχνίδι της αγοράς που σε θέλει ενεργό και προσέφεραν πλήρη πακέτα στους οπαδούς, με CD/ DVD από πρόσφατες περιοδείες τους. Οι Πολωνοί φίλοι μας εδώ, κάνουν κάτι διαφορετικό. Τιμούν τον -άδικα χαμένο εδώ και 4 χρόνια- Piotr Grudziński, κυκλοφορώντας ή -αν προτιμάτε- επανακυκλοφορώντας το "Lost 'n' Found - Live In Tilburg".

 

Οι ψαγμένοι γνώστες ξέρουν ότι το συγκεκριμένο διπλό CD βγήκε αρχικά στις 20/4/2017 από τους ίδιους τους Riverside, ενώ ένα χρόνο μετά τυπώθηκε σε τριπλό βινύλιο μέσω της Vintage Vinyl Records. Από τις 11/12 του έτους που φεύγει, το DVD της συγκεκριμένης συναυλίας έρχεται να συνοδεύσει τα παραπάνω σε ένα ωραιότατο πακέτο. Ήταν 18/10/2015 όταν οι Riverside εμφανίστηκαν στο Poppodium 013, του Tilburg της Ολλανδίας, στα πλαίσια της Love, Fear and the Time Machine Tour. Πρόκειται για την τελευταία περιοδεία της μπάντας με τον εκλιπόντα, ιδρυτικό μέλος και αρχικό κιθαρίστα Piotr Grudzinski. Μιλάμε λοιπόν για μια από τις τελευταίες συναυλίες της μπάντας με τον αρχικό της κιθαρίστα. Αυτή η περιοδεία ήταν πρωτοπόρα, ξεχωριστή, με τη μπάντα να παίζει -μεταξύ άλλων- μια ειδική εκτέλεση του "The Same River", καθώς και μια 20λεπτη εκδοχή του "Escalator Shrine".

 

Η σατανική σύμπτωση είναι ότι η συναυλία των Πολωνών στις 8/3/2020 είναι επίσης μια από τις τελευταίες που έγιναν στη χώρα μας πριν "κατεβάσουμε ρολά". Το "Lost 'n' Found - Live In Tilburg" αποτελείται από 13 συνθέσεις, με το βάρος να πέφτει στο φρέσκο (τότε) "Love, Fear and the Time Machine", καθώς και στο προηγούμενο "Shrine Of New Generation Slaves", όπου ακούμε 4 κομμάτια από το καθένα. Τα υπόλοιπα 5 είναι από παλιότερες δουλειές του συγκροτήματος. Το συγκεκριμένο άλμπουμ καταφέρνει αυτό για το οποίο μαλλιάζει η γλώσσα μου κάθε φορά: κάνει τις συνθέσεις να ακούγονται καλύτερα απ' ότι στους δίσκους. Βοηθάει και ο ήχος, που "δίνει" πολύ, αλλά πραγματικά μερικά κομμάτια φάνηκαν ένα επίπεδο πιο πάνω. "Lost (Why Should I Be Frightened By a Hat?)", "Conceiving You", "Egoist Hedonist", "Saturate Me", "Under The Pillow" και "Found" είναι αδυναμίες που δεν κρύβονται, ειδικά μετά τη ζωντανή τους ακρόαση.

 

Οι Riverside διατηρούν αυτό το χαλαρό μεν, αλλά με ξεσπάσματα δε, προοδευτικό rock ύφος τους, με έντονο συναισθηματικό φορτίο στις ερμηνείες του Mariusz Duda και στο αλάνθαστο παίξιμο του Piotr. Θα τους ακούσεις όμως να βγάζουν και τον metal εαυτό τους στο "02 Panic Room". Γενικά, όπως αναφέρεται και στις σημειώσεις, το υλικό εδώ είναι 100% live, χωρίς καθόλου overdubs. Έχοντας και την πρόσφατη εμπειρία από την αθηναϊκή εμφάνισή τους, μπορώ να πω πως όντως η μπάντα βγάζει άψογο ήχο στο σανίδι, που βοηθάει τα κομμάτια να "αναπνεύσουν" και να "απλωθούν".

 

Δεν ξέρω αν το "Lost 'n' Found - Live In Tilburg" θα μνημονεύεται ως ένα από τα καλύτερα live άλμπουμ των σύγχρονων συγκροτημάτων της σκηνής, αυτό όμως που με ευκολία θα πω, είναι ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο κλείσιμο του μεγαλύτερου κεφαλαίου στην (μέχρι τώρα) ιστορία των Riverside και από τα καλύτερα της χρονιάς. Σφραγίζει την εποχή των έργων του Piotr Grudzinski μέχρι το 2016, καθώς και το κεφάλαιο "Wasteland", μιας και αυτός είναι ο τελευταίος δίσκος των Πολωνών και η περίοδός του κλείνει με το πρώτο υπερπλήρες πακέτο που προσφέρει η μπάντα. Προτείνεται ασφαλώς για τους φίλους του συγκροτήματος, αλλά και για όσους θέλουν ένα ζωντανό best-of από αυτούς, ακόμα κι αν δεν είναι φανατικοί ακροατές τους. Για τον Piotr λοιπόν αφιερωμένο...

 

 

Βαθμολογία: 89/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος 

Comments