SOILWORK – “Övergivenheten”

Συντάκτης: Μιχάλης Τσολάκος

 

Είναι κάποιες περιπτώσεις συγκροτημάτων που κάθε τους κυκλοφορία έχει ενδιαφέρον. Τέτοιο συγκρότημα είναι και οι Soilwork, με αφετηρία το “A Predator's Portrait” κι εμπορική εκτόξευση, αλλά και παγκόσμια αναγνώριση, στο “Figure Number Five”. Mε μοναδική κηλίδα, σε ένα κατά τα άλλα λευκό δισκογραφικό ποινικό μητρώο, το “Sworn To A Great Divide”, oι Σουηδοί έχουν χτίσει όνομα και φήμη, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν κάτι. Και το “Live In The Heart Of Helsinki” και το “Death Resonance”, μα φυσικά και το εκπληκτικό “A Whisp Of The Atlantic” ΕΡ χαρακτηρίζονται από ποιότητα και μεράκι. Mε ή χωρίς Peter Wichers λοιπόν, οι Σουηδοί τα καταφέρνουν μια χαρά κι ας βρίσκεται ο Björn Strid συχνά-πυκνά τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην πρώτη του μπάντα και τους The Night Flight Orchestra.

 

Η πορεία όμως των Soilwork παραμένει σταθερή στο μελωδικό death metal. Το “Övergivenheten” έχει τις στιγμές του, ίσως να μην είναι καλύτερο του “Verkligheten” αλλά απαρατήρητο δεν περνάει. Με συνθέσεις σαν το ομώνυμο, τα “Electric Again”, “Valleys Of Gloam”, “Is It In Your Darkness”, “Death, I Hear You Calling”, “Dreams of Nowhere” και το επτάλεπτο έπος “On The Wings Of A Goddess Through Flaming Sheets Of Rain”, οι Σουηδοί πετυχαίνουν να κρατάνε σε εγρήγορση τόσο τους Ευρωπαίους οπαδούς, όσο και το αμερικάνικο κοινό τους. Κυριαρχούν τα ρεφρέν με τα καθαρά φωνητικά του "Speed", ωραίος και καθαρός ήχος, κιθαριστικά riffs με ρυθμό και μελωδία, παραγωγή επιπέδου που αφήνει τα όργανα να αναπνεύσουν και ένας Bastian Thusgaard (από τους καλύτερους της γεννιάς του) να ξετινάζει τα ντραμς και να δίνει άλλο τόνο στα κομμάτια. Σαν μια παράλληλη πορεία με τους Ιn Flames, έγινε αντιληπτό πριν πάρα πολλά χρόνια πως ξεκάθαρα κοιτούν (και) την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

 

Πλήρως σεβαστό, ειδικά εφόσον προσφέρουν εμπορικές και ταυτόχρονα ποιοτικές κυκλοφορίες σαν το “Övergivenheten”. Κάποιοι ίσως ξενίσουν, μιας και δεν αλλάζουν ρότα οι Soilwork, αλλά πλέον έτσι είναι και έτσι θα πορεύονται. Nαι, ως ένα σημείο μπορώ να δεχτώ τα σημάδια επανάληψης, άντε και κορεσμού στις συνθέσεις, αλλά μιλάμε για έμπνευση που το δίπολο των Strid και Andersson την έχει αστείρευτη. Μέχρι και banjo, cello και βιολί θα ακούσεις στο νέο αυτό άλμπουμ, πως γίνεται να βαρεθείς τις 12 (+2) συνθέσεις του; Fillers μην περιμένετε, αλλά για να μιλήσουμε και τη γλώσσα του βινυλίου, όντως η πρώτη πλευρά μοιάζει ανώτερη της δεύτερης, η οποία έχει τα σημεία της.

 

Όπως και να ‘χει, με όποια οπτική κι αν το δει κανείς, το “Övergivenheten” και μεγάλους χώρους θα γεμίσει και singles έβγαλε και στο αφρό διατηρεί τη μπάντα και όλο και κάποιο ανυποψίαστο νεούδι ακροατή θα τσιμπήσει. Τα ραδιοφωνικά του κομμάτια θα παίζονται και θα αρέσουν. Στην τελική, οι Soilwork τον σκοπό τους τον πέτυχαν, εμείς συνεχίζουμε να γουστάρουμε, οπότε όλα μέλι γάλα…

 

 

 

Βαθμολογία: 75/100

 

 

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος 

Comments