STEEL SHOCK – “For Metal To Battle”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Σεπτεμβρίου 2017

 

Γενικά, είμαι περισσότερο από διατεθειμένος στο να ακούσω και να γράψω μια κριτική σε μια από τις κυκλοφορίες που βγαίνουν από τη δικιά μας Alone Records, καθώς έχει αποδειχτεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των άλμπουμ που αναλαμβάνει να κυκλοφορήσει η συγκεκριμένη εταιρία είναι από καλά, έως και φοβερά. Οπότε όταν μας στάλθηκε το promo που αφορούσε το ντεμπούτο άλμπουμ των heavy metalερς Steel Shock, έσπευσα να το αναλάβω. Οι Steel Shock δημιουργήθηκαν πέρσι από τους Ολλανδούς Martjo Brongers (των θρυλικών Vortex) και Nima Sadeghi, όταν ανακάλυψαν το κοινό τους πάθος για την παλιά καλή Heavy Metal. Η πρώτη κυκλοφορία ήρθε τον περασμένο Απρίλιο, με το demo First Strike”, ενώ τώρα μας παρουσιάζουν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά, ονόματι For Metal To Battle”.

 

 

Καταρχάς, το πρώτο πράγμα που είναι εμφανές μετά από μια/δυο ακροάσεις είναι η αγάπη τους για το παραδοσιακό και αληθινό Heavy Metal, το οποίο αναμειγνύεται με το Epic Metal, ενώ αναφορές γίνονται στο Speed Metal και στο NWOBHM, γεγονός που δεν είναι και περίεργο, αφού οι Vortex, όπου ο Brongers παίζει κιθάρα από την αρχή, ιδρύθηκαν το μακρινό 1979. Οι ταχύτητες κυμαίνονται στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου σε mid-tempo ρυθμούς, αλλά τα τραγούδια βγάζουν μια τέτοια ένταση και ένα τέτοιο πάθος, που κάνουν τον ακροατή να γουστάρει τρελά και να παρασύρεται συνεχώς σε headbanging, τραγουδώντας ταυτόχρονα δυνατά τους στίχους. Και αυτό γιατί οι συνθέσεις σε πάνε κατευθείαν στις περασμένες δεκαετίες, όπου το Heavy Metal μεσουρανούσε, με τους ανεβαστικούς ρυθμούς, τη βαριά μουσική, τις πιασάρικες μελωδίες κυρίως στα ρεφραίν, όπου όλα τα μέλη της μπάντας τραγουδάνε δυνατά μαζί, τα γρήγορα solo, αλλά και τις επικές στιγμές που σε ξεσηκώνουν συνεχώς. Το μόνο αμιγώς γρήγορο κομμάτι είναι και το εναρκτήριο, το εκρηκτικό “Shockwave of Steel”, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό άνοιγμα για το δίσκο και βάζει γρήγορα τον ακροατή στο παιχνίδι.

 

 

Αν έπρεπε να αναφέρω κάποιες επιρροές, που είναι και οι πιο προφανείς, αυτές είναι σίγουρα οι Accept, οι Saxon, οι Judas Priest, οι Raven και λίγο οι Iron Maiden, όσον αφορά το μέρος του παλιού Heavy Metal, αλλά και του NWOBHM, ενώ στο epic μέρος του άλμπουμ έχουμε τους Manowar (όχι με προφανή, αλλά με πιο διακριτικό τρόπο) και τους Wizard. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στον Nima Sadeghi και στην εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στα φωνητικά, αφού η δυνατή φωνή του ταιριάζει απόλυτα με το ύφος του δίσκου και ξεσηκώνει χωρίς κόπο τον ακροατή.

 

 

Το For Metal to Battle” είναι σίγουρα ένας δίσκος που θα κατακτήσει με άνεση όλους τους λάτρεις του κλασικού Heavy Metal και του Epic Metal. 10 δυνατές συνθέσεις που σε βάζουν κατευθείαν στο κλίμα των παλαιοτέρων δεκαετιών και σε κάνουν να σηκώνεσαι επάνω να χτυπιέσαι με πάθος και να ξελαρυγγιάζεσαι. Και δεν πρόκειται για συνθέσεις που απλά αναπαράγουν δίχως νόημα και βαριεστημένα την ατμόσφαιρα που επικρατούσε εκείνη την εποχή. Όχι. Πρόκειται για 10 τραγούδια που είναι γραμμένα με πάθος, με φρέσκια πνοή και με αγάπη για το συγκεκριμένο είδος, και αυτό περνάει στον ακροατή, ο οποίος αγκαλιάζει αμέσως το δίσκο με στοργή. Αν γουστάρετε το παραδοσιακό Heavy Metal τότε πρέπει να αποκτήσετε αυτό το For Metal to Battle”. Τόσο απλά.


Βαθμολογία: 85/100

 

Για το Rock Overdose,

Μίνως Ντοκόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments