SYNTHETIC – “Here Lies The Truth”

Synthetic - Here Lies The Truth cover2

 

Πρώτη δισκογραφική δουλειά για τους Synthetic, ο πυρήνας των οποίων μας έρχεται από την Θεσσαλονίκη. Ιδρυμένοι ουσιαστικά το 2014, από τους Simon και Sterge B στις κιθάρες και φωνή αντίστοιχα, μας παρουσιάζουν έντεκα melodic metal κομμάτια ή modern metal όπως το αποκαλούν μερικοί.

 

Το Here Lies The Truth πραγματικά ανταποκρίνεται πολύ σωστά στο παραπάνω αναφερθέν στυλ και καταφέρνει παράλληλα να κρατήσει και την όποια επιθετικότητα. Δομημένα κομμάτια, ενδιαφέρον γεμίσματα στο backround, με ωραία περάσματα και στιγμές, αλλά με ένα μεγάλο μείον. Έχοντας τελειώσει την ακρόαση προσπαθείς να φέρεις στο μυαλό σου κάποιο σημείο ή κάποια φωνητική γραμμή και δυστυχώς δεν σου έρχεται τίποτα. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν μιλάμε για έναν άσχημο δίσκο. Σε γενικές γραμμές το μεγαλύτερο μέρος του το album είναι άρτιο. Αλλά δυστυχώς μόνο αυτό. Ναι οκ, υπάρχουν ωραία solos, καλές ρυθμικές κιθάρες και riff αλλά δεν ξεχωρίζει κάτι μέσα από το σύνολο ή το ίδιο το σύνολο.

 

Προσωπικά, το όποιο θέμα δημιουργείται σε μεγάλο βαθμό από τα φωνητικά. Καλή χροιά μεν, αδιάφορες γραμμές δε. Σαν αποτέλεσμα, τα σημεία που θα μπορούσαν να αναδείξουν τις συνθέσεις “θάβονται” ή περνούν απλά απαρατήρητα. Τρανό παράδειγμα αυτού το κατά τα άλλα ενδιαφέρον “Walk This Line”. Αρκετά διαφορετικό από τα υπόλοιπα κομμάτια, με περίσσια groov-α, παραγκωνίζεται. Με λίγο περισσότερη δουλειά και προσοχή στο θέμα των φωνητικών γραμμών τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Λίγο πολύ αυτό συμβαίνει σε όλο το album. Και πραγματικά είναι κρίμα. Παρότι δεν μιλάμε για πρωτοτυπία ηχητικά και συνθετικά, το “Here Lies The Truth παρουσιάζει ένα σύνολο μουσικών που κατέχουν αυτό που κάνουν και με λίγο ακόμα πειραματισμό, αν καταφέρουν να βρούνε την ταυτότητά τους, είμαι σίγουρος ότι θα μας δώσουν κάτι πραγματικά καλό στο μέλλον.

 

Και πιάνοντας το θέμα των μουσικών, νομίζω πως είναι αξιοσημείωτη η συνεισφορά του  Thanasis Lightbridge (Dol Ammad, Dol Theta, Dol Kruug) στα τύμπανα όπως και το guest του Dirk Verbeuren των Soilwork στο “Hollow”. Αξιοσημείωτη επίσης και η παραγωγή δια χειρός Ettore Rigotti (Disarmonia Mundi).

 

Έχοντας πει τα παραπάνω, ελπίζω να μην ληφθούν σαν “θάψιμο”, γιατί πραγματικά δεν είναι. Περισσότερο παράπονο είναι για εμένα, καθώς κατά κάποιο τρόπο, σίγουρα άθελα, η μπάντα έβαλε “τρικλοποδιά” στον εαυτό της. Μιλάμε πάντα όμως για ντεμπούτο και συνήθως σχεδόν όλα (σχεδόν όμως, γιατί υπάρχουν και τραγικές περιπτώσεις εκεί έξω)  “συγχωρούνται”. Το σίγουρο είναι ότι το πρώτο βήμα των Synthetic είναι ενθαρρυντικό παρόλο που υπάρχει κάποιος χώρος για βελτίωση. Είμαι επίσης σίγουρος πως τα παιδιά από την συμπρωτεύουσα θα βρουν τον δρόμο τους.


Βαθμολογία: 70/100

 

Για το Rock Overdose

Κωνσταντίνος Μάρης

 

 


Comments