TELMA – “Eternal”

Συντάκτης: Ζήσης Πετκανάς

 

Σε μια τόσο δυστοπική εποχή, όπου η μουσική έχει περάσει δυστυχώς σε δεύτερη μοίρα, ελπίδα δίνει το γεγονός πως οι παραγωγές συνεχίζουν ακάθεκτες, σε όλο το φάσμα του rock και του metal και ας μη μπορούν τα συγκροτήματα να βγάλουν ακόμα την ενέργεια τους στα live όπως ήξεραν να κάνουν όλα τα πολλά προηγούμενα χρόνια.

Ακόμα όμως πιο ελπιδοφόρο γεγονός, αποτελεί το να βλέπεις μια μπάντα να στήνεται σε χρόνο μηδέν (μέσα στο 2021) και όχι μόνο να συμβαίνει αυτό, αλλά να βρίσκεται λίγες μόλις μέρες πριν κυκλοφορήσει το ντεμπούτο άλμπουμ της!

Ο λόγος για το συγκρότημα που φέρει το ελληνικότατο όνομα Telma και για το άλμπουμ "Eternal", που θα κυκλοφορήσει σύντομα από το ίδιο το συγκρότημα και σε ψηφιακή και σε φυσική μορφή.

Με μια πρώτη “αυτιά” αυτό που διακρίνεις εύκολα στο "Eternal" είναι η διάθεση του συγκροτήματος από την Λάρισα να γκρουβάρει ανελέητα στον δρόμο που χάραξαν κορυφαίες μπάντες όπως οι Pantera και οι Slipknot, ονόματα που άλλωστε αναφέρουν στις επιρροές τους οι Telma, μεταξύ αρκετών άλλων που έχουν να κάνουν με την αμερικανική σκηνή κυρίως και σε ένα ευρύτερο μουσικό φάσμα, που δε συνηθίζουμε να ακούμε πολύ από ελληνικά συγκροτήματα.

Οι Telma όμως δεν είναι μόνο αυτό. Διαθέτουν μπόλικη μελωδία στο υλικό τους και έναν σπουδαίο ερμηνευτή πίσω από το μικρόφωνο, ο οποίος όσο τσαμπουκαλεμένος ακούγεται την μία στιγμή, τόσο “σπαρακτικός” μπορεί να γίνει την άλλη (τσέκαρε το “Bipolar Distress” και θα καταλάβεις).

Κατά τα άλλα το rhythm section είναι σπουδαίο και δίνει ρέστα προσφέροντας την απαραίτητη στιβαρότητα, που απαιτούν οι συνθέσεις της μπάντας.
Οι κιθάρες σε καθαρά χαμηλό κούρδισμα ερμηνεύουν καλοδουλεμένα riffs χωρίς να λείπουν και οι πιο παραδοσιακές και όμορφες σολιστικές απόπειρες, ενώ γενικότερα το συγκρότημα αφήνει την αίσθηση πως όσο το ενδιαφέρει το groove, άλλο τόσο το ενδιαφέρει να καταθέσει συνθέσεις που μένουν στο αυτί.

 

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια κομμάτια αυτά θα ήταν σίγουρα το “Perfect Storm” (με το ανάλογο βίντεο να κυκλοφορεί ήδη) και με το υπέροχο ρεφρέν του, το ομώνυμο “Eternal” με την όμορφη – και ολίγον – ανατολίτικη εισαγωγή του και το εξίσου εξαιρετικό ρεφρέν του, το δυναμικό αλλά και με εμπνευσμένα τοποθετημένες αντιθέσεις “Bipolar Distress”, αλλά και το εισαγωγικό “Dare” που διαθέτει μέσα στα λεπτά που διαρκεί όλο τον καμβά των Telma και σε βάζει στην ατμόσφαιρα τους με το καλημέρα.

Ωστόσο, όλες οι συνθέσεις του άλμπουμ βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και το Eternal” κυλάει αβίαστα χωρίς να κουράζει πουθενά ούτε ένα δευτερόλεπτο.
Τέλος, η παραγωγή είναι αρκετά στιβαρή και καθαρή και αναδεικνύει σωστά τις συνθέσεις χωρίς υπερβολές στα layers, αλλά με έναν πιο live χαρακτήρα θα λέγαμε.

Εν κατακλείδι, ένα πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο από το συγκρότημα από την Λάρισα, ένα άλμπουμ καλοδουλεμένο, με συνθέσεις που σου μένουν και που πολύ θα ήθελες να απολαύσεις περισσότερο ακόμα σε μια ζωντανή εμφάνιση.

Ειδικά αν αγαπάτε τον αμερικανικό ήχο, αλλά με μπόλικες ενέσεις μελωδίας, τότε θα βρείτε στους Telma ένα νέο σχήμα που θα αγαπήσετε και αξίζει να παρακολουθείτε στενά από εδώ και πέρα.

 

 

 

Βαθμολογία: 75/100

 

 

Για το Rock Overdose,

Ζήσης Πετκανάς 

Comments