THE BLACKWALL – “The Blackwall” EP

Συντάκτης: Δάφνη Γεωργαδάκη

 

Είμαι ξεκάθαρα sucker για ατμοσφαιρικά κομμάτια και concept albums, η ιστορία μιλάει από μόνη της. Γι’ αυτό και δε λέω ποτέ όχι σε μια ευκαιρία να ακούσω κάτι που ανήκει σε αυτή τη συνομοταξία. Κάπως έτσι έφτασε στα χέρια μου το πρώτο EP των The Blackwall, με τίτλο “The Blackwall”. Το EP, που κυκλοφορεί ήδη από τον Απρίλιο, περιλαμβάνει τρία κομμάτια, τα “Spooky Stories”, “Old Vinyl” και “Python”, μια ωδή σε web developers και data analysts. Αλλά ας μην προτρέχω.

 

Οι Blackwall είναι ένα project που ξεκίνησε το Halloween του 2019 στο Λονδίνο από τους George Lyberis (Κιθάρες, φωνητικά, προγραμματισμός) και Alex Lagogiannis (Μπάσο, φωνητικά, προγραμματισμός). First order of business: Να συνθέσουν τραγούδια με spooky vibe (Halloween δημιουργήθηκαν αφού) σε rock/metal αισθητική. Ήδη αυτή η ιδέα ακούγεται ιδιαιτέρως ελκυστική για μένα, άλλωστε ένας από τους αγαπημένους μου δίσκους για το 2021 ήταν βασισμένος σε ιστορίες του Lovecraft. Δεν έχω κανένα λόγο να πιστέψω ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά.

 

Και ξεκινάμε με το “Spooky Stories”, με τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα και το ρυθμό που σε κάνει… να κουνιέσαι. Έχει ωραίο groove, πώς να το κάνουμε; Δεν εξιστορεί κάποιο συγκεκριμένο “παραμύθι”, όμως είναι σαν να σου κάνει την εισαγωγή, για να σε προετοιμάσει για τις ιστορίες που θα ακολουθήσουν. Catchy ρεφρέν, riffάκι που σου μένει στο μυαλό… Πιστεύω πως θα έκανε εξαιρετικό άνοιγμα για full length δίσκο. Αυτό ακριβώς σκέφτομαι και λίγο με χαλάει που ξέρω πως θα ακολουθήσουν μόνο δύο κομμάτια.

 

Ακολουθεί το “Old Vinyl” σε ελαφρώς χαμηλότερους τόνους, λίγο πιο ρετρό ύφος, με ωραίες μπασογραμμές, όπου νομίζω πως ακούω επιρροές από Opeth; Ίσως Porcupine Tree; Πάντως υπάρχουν κάποια διακριτικά prog στοιχεία, που εμένα προσωπικά μου φαίνονται άκρως καλοδεχούμενα. Θεματικά, ούτε αυτό το κομμάτι εξιστορεί κάτι συγκεκριμένο, έχει αρκετά αφηρημένους στίχους, που μπορεί ο καθένας να ερμηνεύσει με τον τρόπο του.

 

Και τέλος, το “Python”. Βλέποντας τον τίτλο, το μυαλό μου δεν πάει αμέσως σε αυτό που εννοεί ο ποιητής. Το κομμάτι ξεκινά και ο πρώτος στίχος, “Hello World” φτάνει στα αυτιά μου. Έλα, τυχαίο γεγονός είναι, δεν είναι δυνατόν. Και συνεχίζει, που λέτε, το κομμάτι και τελικά είναι αυτό ακριβώς που νομίζετε. Ένα τραγούδι 4 λεπτά, γεμάτο αναφορές σε προγραμματισμό και data analysis. Δεν πιστεύατε ποτέ ότι θα δείτε πίνακες SQL σε στίχους rock κομματιού; Οι Blackwall είναι εδώ για εσάς!

 

Ξέρω πως το όλο concept του EP είναι spooky ιστορίες, αλλά στο σημείο αυτό δεν άντεξα να μη βάλω τα γέλια. Είναι κάτι που σε πιάνει εντελώς απροετοίμαστο! Αλλά και πάλι, έχω μόνο καλά λόγια για το ρυθμό, τις κιθάρες, το ρεφρέν… είναι ένα δυναμικό rock κομμάτι, που σε διασκεδάζει κι ας μην ξέρεις προγραμματισμό, δεν πειράζει. Αλλά σαφώς, μπορείς να εκτιμήσεις περισσότερο την αλληγορία πίσω από στίχους όπως “they are accessing our lives with various APIs”, αν έχεις μια ιδέα περί τίνος πρόκειται. Θα πω ότι είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα! Κάτι που δεν το περιμένεις, αλλά σε εκπλήσσει ευχάριστα.

 

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, θεωρώ ότι το “The Blackwall” είναι μια πολλά υποσχόμενη πρώτη προσπάθεια, με ενδιαφέρουσες ιδέες που σου τραβούν την προσοχή, αλλά σε αφήνουν να ζητάς περισσότερα. Νιώθω ότι μου υποσχέθηκαν τρομακτικές ιστορίες, αλλά παρά την όλη ατμόσφαιρα που καλλιεργεί η μουσική στο EP, δεν πήρα τις ιστορίες που περίμενα.

 

Ειλικρινά θα ήθελα οι Blackwall να εξερευνήσουν αυτή την αρχική ιδέα σε ένα full length album, έτσι ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο να πουν την ιστορία τους κι ο ακροατής με τη σειρά του να λάβει μέρος σε μια πιο immersive ακουστική εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που ακούω σε αυτό το πρώτο EP με πείθουν να τους κρατήσω στο ραντάρ μου. Πιστεύω πως στο μέλλον θα ανταμειφθώ για αυτό με μια δυνατή δουλειά!

 

 

 

Βαθμολογία: 70/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Δάφνη Γεωργαδάκη 

Comments