THE CHRONICLES OF FATHER ROBIN – “The Songs & Tales Of Airoea – Book 3: Magical Chronicle (Ascension)”


Συντάκτης: Άγγελος Χατζηγιάννης

 

 

Η πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση ενός φιλόδοξου project που αναβιώνει με μεγάλη επιτυχία τη μουσική κληρονομιά των Yes και των Jethro Tull.

 

 

“Βίος και πολιτεία του Πατέρα Κοκκινολαίμη, πράξη τρίτη”. Το πιο μεγαλεπίβολο project vintage prog των ημερών μας επιστρέφει με το τελευταίο μέρος της συγκλονιστικής αυτής τριλογίας, ολοκληρώνοντας την ιστορία του ομότιτλου χαρακτήρα με την ίδια θεατρικότητα με την οποία ξεκίνησε.

Από τη βαθύτερη θάλασσα στο πιο ψηλό σύννεφο, ο κεντρικός μας χαρακτήρας ανέρχεται στο ουράνιο βασίλειο της Airoea, εκεί όπου θα φτάσει στο μεγαλειώδες παλάτι των αιθέρων, θα γνωρίσει την αυτοκράτειρα του ήλιου και θα ολοκληρώσει το περιπετειώδες ταξίδι του στους βασιλικούς κήπους της ιπτάμενης πόλης, μακριά από τα βάσανα και τις ανησυχίες του υπόλοιπου κόσμου.

Το τρίτο μέρος εγκαταλείπει την μουντή και ατμοσφαιρική διάθεση του προηγούμενου μέρους δίνοντας χώρο σε αισιόδοξες, ανάλαφρες συνθέσεις που κάνουν τον ακροατή για μια ακόμα φορά μέρος της αφήγησης. Ήδη από το εναρκτήριο “Magical Chronicle” ο πρωταγωνιστής μας ταξιδεύει στους αιθέρες κι εμείς πηγαίνουμε μαζί του, αφήνοντας πίσω μας τους γήινους περισπασμούς.

Το πιο εντυπωσιακό σημείο ωστόσο έρχεται με ένα αργό ατμοσφαιρικό τραγούδι, το οποίο βρίσκεται σε τέλεια αρμονία με το πνεύμα του δίσκου. Ο λόγος για το μαγευτικό “Skyslumber”, ένα κομμάτι που δεν θα μου προκαλούσε καμία έκπληξη αν το συναντούσα σε κάποια ακυκλοφόρητη version του “Close To The Edge” των τεράστιων Yes. Η ατμόσφαιρα, τα φωνητικά, οι μελωδίες, κάθε δευτερόλεπτο αυτής της σύνθεσης μοιάζει βγαλμένη από το μακρινό 1970.

 


The Chronicles of Father Robin -  photo credits: Kai Hansen

 


Η συνέχεια δεν περιέχει highlights στα επίπεδα του “Eleision Forest” του πρώτου μέρους, αντ’ αυτού συνθέσεις όπως το “Empress Of The Sun” συμπληρώνουν την αφήγηση με τον κατάλληλο τρόπο, έτσι ώστε ο επίλογος να φτάσει με φυσικό και τελετουργικό τρόπο.

Στο τεχνικό κομμάτι τώρα, όπως στα δύο προηγούμενα μέρη έτσι κι εδώ δεν υπάρχει κάποιο καταφανές ψεγάδι στην παραγωγή ή την απόδοση των συντελεστών. Η επταμελής κολλεκτίβα από τη Νορβηγία βρίσκεται για άλλη μια φορά σε δαιμονιώδη φόρμα, μεταδίδοντας με επιτυχία τον ενθουσιασμό τους στον ακροατή.

Μια ένσταση που θα υποβάλλω τώρα που έχει ολοκληρωθεί το project και μπορεί να σχηματιστεί μια πλήρης εικόνα, έχει να κάνει με τη διαχείριση του υλικού της τριλογίας: οι 18 συνθέσεις του “Songs & Tales Of Airoea” συμβάλλουν σε κάτι περισσότερο από 90 λεπτά μουσικής, όσο διαρκεί δηλαδή ένας μέσος διπλός δίσκος της mainstream μουσικής βιομηχανίας. Εκ του αποτελέσματος, η απόφαση να χωριστεί η ιστορία στα τρία αφαιρεί πολλή από τη συνοχή του δίσκου, ο οποίος όντας δίσκος του progressive rock απαιτεί αδιάλειπτη προσοχή για να επιτευχθεί το μέγιστο immersion. Χωρίς αυτό να μειώνει την αδιαμφισβήτητη αξία του project, θεωρώ πως μία διπλή κυκλοφορία ενδεχομένως θα βοηθούσε σημαντικά στην εμπορική και την κριτική αποδοχή του δίσκου.

Σε τελική ανάλυση, το τρίτο μέρος του “Songs & Tales Of Airoea” δεν αγγίζει σε κανένα σημείο το συγκλονιστικό και συνταρακτικό πρώτο του μέρος, παρόλα αυτά θέτει έναν ταιριαστό επίλογο στο ξεχωριστό project της παρέας από τη Νορβηγία. Η τριλογία των χρονικών του Πατέρα Κοκκινολαίμη αποτελεί ένα θριαμβευτικό παράδειγμα εύστοχης αναβίωσης της retro prog μουσικής σκηνής, αλλά και ένα τυπικό παράδειγμα μιας front-loaded κυκλοφορίας που έδωσε τα πάντα στην αρχή, και ξέμεινε από δυνάμεις προς το τέλος.

 

 

Τελική Βαθμολογία: 81/100

 

 

Για το Rockoverdose,

Άγγελος Χατζηγιάννης

 


 

THE CHRONICLES OF FATHER ROBIN

“The Songs & Tales Of Airoea - Book 3”

Karisma Records (2023)

Comments