THE SILENT RAGE – “Nuances Of Life”

Συντάκτης: Άγγελος Χατζηγιάννης

 

Τον περασμένο μήνα ταξίδεψα στην Αθήνα για να παρακολουθήσω τη συναυλία των θρυλικών Kamelot στη χώρα μας για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Μερικές ημέρες πριν το live πληροφορήθηκα ότι οι Αθηναίοι The Silent Rage θα “ανοίξουν” τη βραδιά, κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα διότι αφενός ένα αξιόλογο ελληνικό συγκρότημα θα πλαισίωνε ακόμα ένα μεγαθήριο του μεταλλικού ήχου (είχε προηγηθεί η περσινή εμφάνισή τους στο Release Athens 2022, όπου είχαν μοιραστεί τη σκηνή με Blind Guardian, Epica και Sabaton), κι αφετέρου εγώ προσωπικά θα είχα την ευκαιρία να τους ακούσω για πρώτη φορά ζωντανά.

 

Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, καλούμαι να αξιολογήσω τον δεύτερο δίσκο της καριέρας τους που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με τίτλο “Nuances Of Life”. Με φρέσκια λοιπόν τη ζωντανή εμπειρία κι έχοντας ακούσει στο μεσοδιάστημα τα singles, που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας πριν την επίσημη κυκλοφορία του δίσκου, φόρεσα τα ακουστικά μου με πολλή διάθεση, έτοιμος να ακολουθήσω τη μπάντα στο μουσικό ταξίδι που μας προσφέρει.
Οι πρώτες νότες του εναρκτήριου “The Serpent Lord” δείχνουν αμέσως τις διαθέσεις της πεντάδας: ψυχωμένο, βαρύ και γρήγορο power metal, με στιβαρά κιθαριστικά riffs και τον frontman Μιχάλη Ρινακάκη σε κεντρικό ρόλο με τα ενεργητικά φωνητικά του, να ανεβάζουν ψηλά τον πήχη του άλμπουμ από νωρίς. Η συνέχεια παραμένει στα ίδια επίπεδα, με τα “Code Οf Destruction” και “Carve Your Rage” να κρατούν την ένταση αμείωτη, ενώ το “Crows Fly Back” μας προσφέρει μία δυναμική μπασογραμμή, που δείχνει το δρόμο στο υπόλοιπο κομμάτι.

 

Η επιρροή των Iced Earth, Primal Fear, Lost Horizon, αλλά κυρίως των δικών μας Firewind είναι ξεκάθαρη κατά μήκος της κυκλοφορίας, ωστόσο οι Silent Rage φροντίζουν ώστε οι συνθέσεις να διατηρούν τη δική τους heavy/power ταυτότητα χωρίς να ακούγονται φορτωμένες. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν τα singles “Another Fallen Dreamland” και “Exhaling Fear”, αμφότερα συνθέσεις του ιδρυτή και ιθύνοντα νου της μπάντας Νίκου Σιγλίδη, που συνιστούν κατά τη γνώμη μου τις δύο πιο δυνατές στιγμές του άλμπουμ. Η μπαλάντα “Black Monday (July 23rd, 2018)” με τη ζεστή ερμηνεία του Μιχάλη Ρινακάκη έρχεται να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ το ομότιτλο κομμάτι λειτουργεί ως την ιδανική έξοδο σε έναν δίσκο που κυλάει αβίαστα χωρίς να κουράζει, έχοντας την ιδανική διάρκεια των 48 λεπτών.

 

Συνοψίζοντας, το “Nuances Of Life” παρουσιάζει βελτιώσεις σε σύγκριση με τον προκάτοχό του και φέρνει εις πέρας την αποστολή του χωρίς σημαντικά ατοπήματα, ωστόσο υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση στον ήχο και την παραγωγή. Σε μία χρονιά στην οποία οι ελληνικές κυκλοφορίες δείχνουν να έχουν ανεβάσει τον πήχη αρκετά ψηλά στον χώρο του epic/heavy/power metal, οι Silent Rage παραδίδουν έναν δίσκο, ο οποίος κοιτάζει με αξιώσεις στα μάτια τους συγχρόνους του και θέτει τις βάσεις για την εξέλιξη της μπάντας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

 

 

Βαθμολογία: 72/100

 

 

Για το Rock Overdose,

Άγγελος Χατζηγιάννης 

Comments