THE VINTAGE CARAVAN – “Gateways”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Αυγούστου 2018

 

 

Έχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια τη χώρα της Ισλανδίας και τους 300.000 κάτι κατοίκους της. Τρεις εξ αυτών, λοιπόν, από το 2006 έχουν επιλέξει να ονομάζονται The Vintage Caravan. Τα τρία παιδιά παίζουν το ροκ το παλιό, το σωστό, το ορθόδοξο. Και στα 9 χρόνια που μετράνε ως κανονική μπάντα και όχι απλά ως μια ασχολία για το Π-Σ-Κ τα έχουν πάει πολύ καλά, έχοντας υπερβεί το μέγεθος και τα σύνορα της μικρούλας Ισλανδίας, καθώς αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στη Δανία, αφενός για να απομακρυνθούν από τη (μουσική και όχι μόνο) απομόνωση της κωμόπολης Άλφτανες και αφετέρου για να βρίσκονται εγγύτερα στο Ντόντσντορφ της Γερμανίας, σπίτι της Nuclear Blast που τους φιλοξενεί.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μιλάμε για τους Nightstalker της Ισλανδίας. Και απ’ ότι είδα με τη βοήθεια του εξαίρετου συνεργάτη μου Google Images, ο frontman Όσκαρ Λόγκι Άγκουστσον φαίνεται να κουβαλάει την ίδια rock 'n' roll τρέλα με τον Argy. Αυτό είναι πάντα καλό. Αυτοί που τον πλαισιώνουν είναι ο μπασίστας Αλεξάντερ Ερν Νούμασον και ο ντράμερ Στέφαν Άρι Στέφανσον.

 

 

Το “Gateways” θα αποτελέσει την 4η κατά σειρά κυκλοφορία τους, με το μουσικό στυλ να μην έχει αλλάξει ποτέ. Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, λένε. Και όταν λέω για ομάδα που κερδίζει, αναφέρομαι κυρίως στον προ τριετίας δίσκο της τριπλέτας, “Arrival”. Πραγματικά, οι συνθέσεις των 10 εκείνων τραγουδιών δύσκολα θα ξεπεραστούν στην κλίμακα της επικότητας από τους ίδιους στο μέλλον. Τα κακά νέα: καλόμαθαν πολύ τους ακροατές τους που το έργο της διατήρησης των κεκτημένων ήταν δύσκολο.

 

 

Στα καλά νέα: οι Vintage Caravan δεν απογοητεύουν. Η δυναμική που έχουν αποκτήσει, αν και πέφτει λιγουλάκι εδώ στο “Gateways” έχει τόσο καλά ριζώσει που χρειάζεται πολλή (και κακή) προσπάθεια για να την αποχωριστούν.
Δύο singles μας έδωσε η μπάντα pre release. Το πρώτο είναι το εναρκτήριο του δίσκου, το “Set Your Sights”. Και όποιος πει ότι δε του θυμίζει το “Soma” των Nightstalker δε τον πιστεύω. Μιλάμε για μια δυναμική και ενεργητική ροκ μπλουζιά που ανοίγει μια χαρά το σύνολο των 48 λεπτών. Το δεύτερο ονομάζεται “Reflections” και δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.

 

Θα ήθελα να μιλήσω και για κάποια άλλα κομμάτια. Για αρχή, για το αγαπημένο μου “On the Run”, κατά τη διάρκεια της εξάλεπτης διάρκειάς του η μπάντα λέει να ξεκουραστεί λίγο από τα παθιασμένα ριφ και την ενεργητικότητα των 3 πρώτων κομματιών. Το τελικό αποτέλεσμα εξαιρετικό. Δυναμική power ballad με αξιομνημόνευτο σόλο που επιδεικνύει τις ικανότητες του Άγκουστσον. Catchy ως εκεί που δεν πάει. Το ριφ από το επόμενο κομμάτι “All This Time” σίγουρα έχει προέλθει από μια προσπάθεια του Άγκουστστον να προσομοιάσει το παίξιμο του Αϊόμι, αν και το κομμάτι δε δρομολογείται έτσι όπως θα περίμενα και θα ήθελα. Πολύ δυνατό σόλο μολαταύτα. Πολύ μελωδικό το επόμενο με τίτλο “Hidden Streams”. Ας σταθούμε όμως λίγο στο νούμερο 7, το “Reset”, με τη μπάντα να προστάζει να επανεκκινήσουμε το μυαλό μας. Ισχυρές blues επιρροές και ισορροπημένη σύνθεση. Το στοιχείο όμως που μου φάνηκε από τη μία κουλό από την άλλη όμως τέλειο είναι ο ξεκάθαρος φόρος τιμής στο “21st Century Schizoid Man” των King Crimson. Ακούστε το κομμάτι από το 3ο λεπτό και μετά και θα με καταλάβετε.

 

Και τώρα πάμε στα κρίσιμα ερωτήματα: θα αρέσει στο μέσο ακροατή; Ναι, και δικαιωματικά. Θα του αλλάξει τη (μουσική) ζωή; Σίγουρα όχι. Καλώς η κακώς, αυτό το είδος του παλαιάς κοπής heavy rock συναντάται άπλετο στις μέρες μας που για να ξεχωρίσεις πρέπει να συνδυάσεις παρελθοντικό με μοντέρνο τόσο ομαλά που ο ακροατής θα ενθουσιαστεί από τις πρώτες νότες. Κουράζοντάς με ελάχιστα, ο δίσκος μου έδωσε την εντύπωση ότι πατάει πάνω σε μια δοκιμασμένη και πετυχημένη συνταγή, χωρίς την ανάγκη για περισσότερη ενδοσκόπηση και εξερεύνηση. Όλα τα παραπάνω βέβαια δε συνιστούν λόγους αποφυγής του δίσκου. Θα καταλάβετε γιατί οι Vintage Caravan έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη φήμη για την παθιασμένη παρουσία τους την ώρα του live. Πήγαινα να τους δω άνετα.

 

ΥΓ: Μιας και μιλήσαμε για Ισλανδία, RIP στον ηθοποιό Στέφαν Καρλ Στέφανσον aka Robbie Rotten.
Αγαπημένα κομμάτια: “Set Your Sights”, “On the Run”, “Reset”

 

 

 


Βαθμολογία: 67/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Κυριάκος Μιχαλόπουλος

Comments