THY CATAFALQUE ‎– “Vadak”

Συντάκτης: Μιχάλης Τσολάκος

 

Αυτός ο συνδυασμός του avantgarde σκληρού ήχου, του rock, του black metal, των παραδοσιακών μελωδιών και των Old Man's Child φωνητικών του “The Pagan Prosperity”, αλλά και των Gorgoroth ‎στο “Twilight Of The Idols (In Conspiracy With Satan)” αποτελεί τη συντροφιά μου εδώ και καιρό. Οι Ούγγροι Thy Catafalque με το “Vadak”, κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι τρομερό. Έχοντας εξελίξει προ πολλού αυτό το επικό black metal, με πολλά παραδοσιακά στοιχεία και επιρροές από ηλεκτρονική μουσική, στον νέο τους δίσκο μάς προσφέρουν κάτι τέλειο και ολοκληρωμένο. Πειραματικό πολύ, με άρτια παραγωγή και δυναμικές, το “Vadak” θέτει υποψηφιότητα για άλμπουμ της χρονιάς.

 

Πολλές φορές είναι προτιμότερο να λες πολλά με λίγα λόγια, παρά το αντίστροφο. Για να το πω και λίγο ποδοσφαιρικά, αν κάποιος πει χαρτί και καλαμάρι σε έναν ανυποψίαστο το τι ακριβώς συνέβη στα παιχνίδια Ισπανία-Κροατία και Γαλλία-Ελβετία του φετινού Euro, είναι σα να του στερεί τη μαγεία του αγώνα. Το καλύτερο είναι να παρακολουθήσει κάποιος που δεν είδε τους αγώνες ζωντανά, σε μαγνητοσκόπηση. Έτσι θα ζήσει τις ανατροπές στο σκορ και τη διακύμανση. Αντίστοιχα και μουσικά, έχει νόημα να υπεραναλύει κανείς μνημεία σαν τα “Tommy”, “Operation: Mindcrime” ή “Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory” σε κάποιον που δεν τα έχει ακούσει; Όχι είναι η απάντηση. Χίλιες φορές να τον βάλει σε πρόγραμμα ακρόασης των δίσκων, μέχρι να καταλάβει όλες τις λεπτομέρειες. Το αυτό ισχύει και με τον υπό παρουσίαση δίσκο. Όσο και να γράφω, ό,τι και να λέω, η μαγεία της προσωπικής ακρόασης δε συγκρίνεται με τίποτα. Το πιο ουσιαστικό είναι να δώσουμε απλά μια ιδέα για το τι θα συναντήσει ο ακροατής στο “Vadak”.

 

Ξέχωρα απ’ τα όσα αναφέραμε στην πρώτη παράγραφο, δεν περνάνε απαρατήρητες και οι αναφορές στους Burzum, αλλά ο Tamás Kátai, σαν ηγέτης του προσωπικού του project, οργανώνει άψογα τις ιδέες του με jazz, pop και folk μουσικές, σε ένα δημιούργημα που δεν έχει όρια. Αυτό είναι το “Vadak” και είναι καινοτόμο. Ήδη από το εναρκτήριο “Szarvas” μέχρι και το τελευταίο “Zúzmara”, υπάρχουν ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ που κυριολεκτικά σε ταξιδεύουν στον υπέροχο κόσμο που δείχνει και το τοπίο στο εξώφυλλο. “Köszöntsd A Hajnalt”, “Gömböc”, “Móló”, “Kiscsikó (Irénke Dala)” και “Piros-Sárga” ξεχωρίζουν λίγο παραπάνω από τα υπόλοιπα, οπότε μπορείτε να φανταστείτε για τι ποιότητα μιλάμε.

 

Oδηγούμενο από τις δυνάμεις της φύσης και τη φαντασία του δημιουργού του, το “Vadak” είναι ένα αριστούργημα με όλη τη σημασία της λέξης. Όταν κι αν κάποτε οι ακροατές δίνουν την πρέπουσα σημασία σε δίσκους σαν κι αυτόν, τότε θα χαρακτηρίζονται σαν κορυφαίοι του είδους. Άνετα από τα καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας πάντως και σημείο αναφοράς για το avantgarde. Έπος χωρίς δεύτερη σκέψη.

 

 

 

Βαθμολογία: 91/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος 

Comments