TIDES FROM NEBULA – ”Safehaven”

tides-from-nebula

 

''Safehaven''

 

Οι Tides From Nebula είναι ένα κουαρτέτο από τη Βαρσοβία της Πολωνίας που ενώ ίσως δε χαίρει της δημοτικότητας που του αρμόζει εντός ελληνικών συνόρων, έχει καταθέσει επαρκή διαπιστευτήρια τόσο με τη σταθερή ποιότητα των  κυκλοφοριών του όσο και με δυνατές συνεργασίες σε συναυλιακό επίπεδο. Επανέρχονται δυναμικά με την τέταρτη ολοκληρωμένη τους δουλειά με τίτλο ''Safehaven''.

 

Το γενικότερο υφολογικό πλαίσιο που θα μπορούσε κανένας να τους κατατάξει είναι το post rock-post metal.Το σχήμα παρουσιάζει μία νέα, φιλόδοξη οπτική, επιλέγοντας τον δύσκολο, αλλά και λυτρωτικό ενίοτε δρόμο του self production, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται ευκρινώς στις 8 συνθέσεις του album με διάρκεια περί των 44 λεπτών. Έχουμε λοιπόν επιλογές στην παραγωγή οι οποίες δίνουν στο συνολικό ηχοτοπίο μια μοναδική συνοχή, κάτι το οποίο είναι αμφίβολο εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω ''εξωτερικής παρεμβάσεως''.

 

Όλα τα απαιτούμενα στοιχεία από έναν δίσκο του είδους είναι παρόντα με εμφατικό τρόπο: οι επιμήκεις συνθέσεις, τα μεθοδικά οικοδομημένα crescendos, η παρουσία τόσο ακουστικών ήχων όσο και ογκωδέστατων στηριγμάτων από τα ηλεκτρικά έγχορδα, τα ''ευρύχωρα'' κρουστά. Υπό αυτή την έννοια κάθε θιασώτης του post ήχου μπορεί να αναπαυθεί ήσυχος για την απόσβεση των χρημάτων του.

 

Υπάρχει ωστόσο κάτι βαθύτερο πίσω από όλα αυτά, και είναι αυτό ακριβώς που θα εκτιμηθεί από ελεύθερα, ευήκοα ώτα. Οι Tides From Nebula είναι αριστοτεχνικοί στο να συνθέτουν μεγαλειώδεις ηχητικές δομές με συμβατικά στοιχεία, με πλήρη απουσία φωνητικών, μεθοδικά, δημιουργώντας ένα σχεδόν υποχθόνιο αποτέλεσμα που τρυπώνει στην ψυχή σου με κάθε φορά και περισσότερο. Κάθε λεπτό που θα δαπανηθεί στην ακρόαση είναι προς όφελος της ιδιοποίησης του από τον ακροατή. Μεταχειρίζονται άριστα τα synthesizers ως οργανικά μέρη της σύνθεσης, και όχι απλά ως υποστηριγματικά δεκανίκια. Το shoegaze στοιχείο δεν εκμαιεύεται, αλλά προκύπτει. Η κλιμάκωση και η εξέλιξη είναι σκηνοθετικά δομημένη, με τρόπο που οι κορυφώσεις να λειτουργούν ως καθάρσεις.

 

Αναμφίβολα, το ''Safeheaven'' δικαιολογεί απόλυτα τόσο τον δικό του τίτλο, όσο και την επωνυμία του σχήματος. Και αυτό γιατί  εάν κατανοηθεί πλήρως, είναι ένα ασφαλές καταφύγιο (''Safehaven'') από την καθημερινότητα, στο οποίο διαστρική σκόνη/ αέρια( Nebula) δημιουργούν μία παλίρροια (Tide) γεννήσεως νέων αστέρων. Μέσω και όχημα για τον προορισμό αυτό είναι το ίδιο το κουαρτέτο, λειτουργώντας με τρόπο που απεικονίζεται παραστατικά και απλά στο υπέροχο εξώφυλλο : ως ένα σπιράλ οικοδόμημα που περιστρεφόμενο, οδηγεί στο άπειρο του ουρανού.

 

Συνοψίζοντας, πρόκειται για μία κυκλοφορία που αναμφίβολα θα δώσει στους Πολωνούς το status που τους αρμόζει (απόδειξη και η επικείμενη ζωντανή τους εμφάνιση στη χώρα μας), που θα ικανοποιήσει στο έπακρο τους υπέρμαχους του ιδιώματος, αλλά και που σε κάποιους ''freelancers'' που θα του αφιερώσουν το χρόνο που χρειάζεται, θα χαρίσει μια ''κινηματογραφική'' εμπειρία και θα αποτελέσει σύντροφο ζωής.


 Βαθμολογία: 90/100

 

Για το Rock Overdose,     

Δημήτρης Χρόνης

 

 

 

 


Comments