TWILIGHT & FACELESS GOD & TEMPLE OF KATHARSIS – “Triarchy Of Profanation​:​ Under Orion’s Veil”

Συντάκτης: Χρήστος Παπαναστασίου

 

Ο Απρίλιος του 2020 μας βρίσκει με μια ακόμα κυκλοφορία extreme black metal από τρία συγκροτήματα της εγχώριας σκηνής. Πρόκειται για ένα τριπλό split μεταξύ των θρυλικών Twilight από τη Θεσσαλονίκη, των Faceless God από την Πτολεμαΐδα (οι οποίοι πήραν τη θέση των Fullmoon Cult, που ήταν αρχικά να συμμετέχουν στον δίσκο) και των νεότερων Temple Of Katharsis από την Καστοριά. Το split ονομάζεται "Triarchy Of Profanation​:​ Under Orion's Veil", κυκλοφορεί από την Askio Productions και είναι χωρισμένο σε τρία μέρη, με κάθε μπάντα να συνεισφέρει από τρία κομμάτια, αποτυπώνοντας η κάθε μία το δικό της ηχόχρωμα σε αυτόν τον δίσκο.

 

 

Οι τρεις πρώτες συνθέσεις λοιπόν, ανήκουν στους Twilight, οι οποίοι μετά από αρκετό καιρό απουσίας επέστρεψαν με ένα compilation και ένα EP πριν μερικά χρόνια και ουσιαστικά αυτό το split ως τη νεότερή τους κυκλοφορία. Τα κομμάτια ξεκινούν με έναν ήρεμο και μελωδικό τόνο, ωστόσο οι ταχύτητες αυξάνονται, το κλίμα βαραίνει και το αίσθημα του σκότους εισέρχεται γρήγορα στην ατμόσφαιρα. Το old school στοιχείο κυριαρχεί τόσο στον ήχο των οργάνων, αλλά και στην παραγωγή. Η ωμή βία στα τύμπανα με τα υπερηχητικά riff στις κιθάρες κυριαρχούν αμέσως, καθώς τα ακραία φωνητικά συνοδεύουν τα κομμάτια. Είναι έντονα αισθητή η χρήση των πλήκτρων, κάτι που δίνει έναν ακόμα πιο ακραιφνή τόνο στην old school και occult-ιστική πλευρά των συνθέσεων.

 

 

Στη συνέχεια οι Faceless God αναλαμβάνουν τη σκυτάλη με μια πιο διαβολική προσέγγιση. Μια καταιγίδα ξεσπάει, παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Κινούμενοι στα ίδια πλαίσια με τους προαναφερθέντες, οι κιθάρες ηχούν σε υψηλές ταχύτητες και κρουστά χτυπούν δυνατά με διάφορες μελωδίες να ξεσπούν διάσπαρτα. Δεν είναι αισθητή ωστόσο η ύπαρξη πλήκτρων, αλλά οι απόκοσμες και σατανικές κραυγές, που δίνουν τη βαρύτητα και τον τρόμο στα κομμάτια. Η παραγωγή θυμίζει κάποιες δεκαετίες πίσω στην extreme σκηνή αλλά η θεματολογία του occult διατηρείται στο προσκήνιο και φαίνεται πως η μπάντα δεν αστειεύεται: οι διαθέσεις είναι άγριες.

 

 

Το τρίπτυχο κλείνουν οι Temple Of Katharsis, που δεν κάνουν εκπτώσεις ούτε στη ταχύτητα, αλλά ούτε στο σκότος σε σχέση με τα προηγούμενα συγκροτήματα. Διαβολικές συγχορδίες μας καλωσορίζουν στα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα και ακούραστο blast-beating σηματοδοτεί την αρχή ενός πολέμου. Τα φωνητικά σε εξαιρετική εναρμόνιση με τη μουσική προσδίδουν στην αγωνία που δημιουργούν οι συνθέσεις και η ύπαρξη του διαβολικού κλίματος συνεχίζει να αιωρείται σε μια ατμόσφαιρα, η οποία βαίνει σε πόλεμο. Κραυγές, αέρας και πολεμικές ιαχές επιβεβαιώνουν την κατάσταση. Τέλος, ο δίσκος κλείνει με ένα κομμάτι στα ελληνικά, που δίνει ένα επιπλέον ενδιαφέρον στον ακροατή.

 

 

Το "Triarchy Of Profanation​:​ Under Orion's Veil" είναι μια όμορφη συνεργασία τριών συγκροτημάτων από τη βόρεια Ελλάδα, που προθέτουν με αυτή την κυκλοφορία, έναν ακόμη δίσκο στην ιστορία του Hellenic Black Metal. Μπορεί να μην είναι κάτι το οποίο φέρνει τα πάνω κάτω στο είδος, αλλά σίγουρα αποτελεί ενδιαφέρουσα και αξιοσημείωτη προσθήκη για το είδος γενικότερα, με τις μπάντες να το κρατούν ζωντανό. Η παραγωγή και η θεματολογία είναι γνωστά στους λάτρεις του είδους, είναι τα χαρακτηριστικά σημεία αυτής της μουσικής και λογικά θα εκτιμηθεί από τους fans του exteme metal ήχου.

 

 

Για το Rock Overdose,

Χρήστος Παπαναστασίου 

Comments