ULCERATE – “Cutting the Throat of God”


Συντάκτης: Άγγελος Κατσούρας

 

Ήρθε πάλι η ώρα που φοβόντουσαν όλες οι άλλες μπάντες για το 2024, όπως κάθε φορά που κυκλοφορούν δίσκο οι Ulcerate, και που το ξέραμε πριν καν ακούσουμε το τελικό αποτέλεσμα. Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι, όπως μάλλον καταλάβατε από τα συμφραζόμενα, ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για το κορυφαίο άλμπουμ του 2024, όπως αντίστοιχα έγινε το 2011 με το “The Destroyers Of All”, το 2016 με το “Shrines Of Paralysis” και το 2020 με το “Stare Into Death And Be Still”. Με νωπές ακόμα τις μνήμες από τις εκάστοτε κυκλοφορίες τους και ειδικά τις προαναφερθείσες, οι Ulcerate έχτισαν το όνομα τους μέσα από την υπομονή την οποία τους διέπει σαν συγκρότημα όταν θέλουν να βγάλουν νέο υλικό, δείγμα του πόσο πολύ περισσότερο το δουλεύουν μέσα στα χρόνια. Δεν είναι μόνο ότι έχουν καταφέρει αυτό που αναφέρεται παραπάνω, δηλαδή να βγάζουν δίσκο και να θεωρείται η κυκλοφορία της χρονιάς πριν ακουστεί καν, είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα το επιβεβαιώσουν μέσα από την πρώτη νέα εμπειρία ακρόασης και το πόσο πολύ βελτιώνουν κάθε φορά το αισθητικό αποτέλεσμα κάθε προηγούμενης δουλειάς τους, ενώ αυτό φαινομενικά είναι ανθρωπίνως αδύνατον και ποιοτικά απροσέγγιστο, κι όμως και πάλι βρίσκουν τρόπο να το καταφέρνουν.

 

 

Στο 7ο άλμπουμ τους με τον απειλητικό όσο και πειθήνιο τίτλο “Cutting The Throat Of God”, οι Ulcerate συνεχίζουν εκεί που σταμάτησαν με το “Stare Into Death And Be Still” και ίσως για πρώτη φορά μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες αλλαγές από δίσκο σε δίσκο. Και φυσικά αυτό είναι κάτι που εμένα προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου. Γιατί να αλλάξεις το ήδη τέλειο; Για να πεις ότι απλά το έκανες; Δεν ήταν ποτέ μπάντα που έμεινε στάσιμη, προφανώς υπάρχει κι εδώ εξέλιξη, αλλά ο πυρήνας της σκέψης τους δεν διαφέρει πολύ από τον προκάτοχο του “Cutting The Throat Of God”. Ξέρετε όλοι πάνω κάτω τι θα ακούσετε, με μικρές απολήξεις εδώ κι εκεί που απλά τονώνουν και τονίζουν την ακρόαση. Ο δυσαρμονικός ήχος των Ulcerate έχει γίνει αντικείμενο μελέτης, έχουν αυτό το μαγικό μοτίβο στις συνθέσεις τους όπου σε κάθε δευτερόλεπτο περιμένεις να σκάσει το σημείο που σε τραβάει λίγο πιο βαθιά στην Άβυσσο που δημιουργούν όσο παίζουν. Το θέμα όμως είναι ότι δε μιλάμε για μία Άβυσσο η οποία σε καταστρέφει ολοσχερώς όπως πολλοί θα περίμεναν από μία death metal μπάντα, αντίθετα αυτός ο «πνιγμος» χτίζεται μεθοδικά και με αργά και σταθερά βήματα ως το τέλος.

  

Το ξεκίνημα με το “To Flow Through Ashen Hearts” δείχνει τις προθέσεις των Ulcerate με το καλημέρα. Πιο ατμοσφαιρικοί και ταυτόχρονα εφιαλτικοί από ποτέ, με τρόπο που δεν χρειάζεται να σε κολλήσουν στον τοίχο άμεσα όπως έκαναν παλιά, σε κρατάνε δέσμιο τους και με το ενδιαφέρον για το τι ακολουθεί μέσα στο κομμάτι –όπως και στα υπόλοιπα- αμείωτο. Έχω ακούσει από πάρα πολλούς μία συσχέτιση των Ulcerate με την όλη αισθητική και ατμόσφαιρα των Tool στα πιο κλειστοφοβικά σημεία τους, και παρότι δε μπορώ να πω ότι το διακρίνω, δε θα διαφωνήσω απαραίτητα, όχι απλά γιατί λατρεύω τους Τοοl, αλλά και γιατί θεωρώ ότι ο παραλληλισμός τιμάει και δεν χαντακώνει τους Νεοζηλανδούς. Προσθέστε και τα βίντεο που έχουν ήδη κάνει για το συγκεκριμένο κομμάτι, όπως και τα φοβερά “The Dawn Is Hollow” και “To See Death Just Once” με την συνεργασία με τον «πολύ» Dehn Sora, και μπορείτε να καταλάβετε γιατί το έχουν πάει και εικαστικά στο επόμενο απώτερο επίπεδο. Ο τρόπος με τον οποίο περιμένεις να ανεβάσει ταχύτητα ένα οποιοδήποτε κομμάτι και αυτό να σκάει εκεί που δεν το περιμένεις, είναι κάτι που δίχως άλλο, ικανοποιεί τον δεδομένο σου ψυχαναγκασμό και την ανάγκη να ηττηθείς ξανά κατά κράτος.

 

 

Πιστέψτε με, είναι πανέμορφο το συναίσθημα να περιμένεις κάτι να σου έρθει και τελικά όχι απλά να έρχεται και να αποδεικνύεσαι πολύ λιγότερο προετοιμασμένος απ’όσο νόμιζες ότι ήσουν, αλλά βυθίζεσαι τόσο πολύ περισσότερο σ’αυτό που κάνουν κάθε φορά, που στο τέλος ο εθισμός και εξάρτηση σου από το υλικό τους, ξεπερνάει κάθε προσδοκία και περιγραφή. Στα μόλις 7 κομμάτια του “Cutting The Throat Of God”, αριθμός που συνειρμικά μας πάει πίσω στο “The Destroyers Of All”, απλώνονται σχεδόν 58’ διάρκειας όπου οι Ulcerate επισήμως κι από τον τελευταίο θα χαρακτηριστούν μονάρχες σε αυτό το πιο δυστοπικό και δυσαρμονικό στυλ death metal που έχουν διαλέξει. Εκπληκτικό το γεγονός ότι η διάρκεια των κομματιών όσο περνάει ο δίσκος μεγαλώνει, έτσι ενώ τα πρώτα τρία κομμάτια είναι οριακά κάτω από τα 8’, τα επόμενα 4 είναι άνω των 8’, με το προτελευταίο και άκρως σοκαριστικό “Undying As An Apparition” να πλησιάζει το 10λεπτο. Ακόμα και η σειρά των κομματιών είναι έτσι τοποθετημένη που το τελευταίο ομότιτλο κομμάτι κλείνει το φέρετρο όσων μπαντών έχουν μπει μέσα, μην αντέχοντας τέτοια επίδειξη δύναμης από πλευράς Ulcerate και το καρφώνει μια και καλή πριν τους στείλει όλους στην τελευταία τους κατοικία και τους κάνει παντοτινή ανάμνηση πρότερης ύπαρξης.

 


 


 

Το θέμα με τους Ulcerate είναι πιο απλό απ’όσο φαίνεται, πρώτον γιατί οι ίδιοι το κάνουν και ακούγεται έτσι και δεύτερον επειδή παίζουν αποκλειστικά για την πάρτη τους και δεν θέλουν να ακουστούν καλύτεροι κανενός. Ο Paul Kelland πέραν ότι από δίσκο σε δίσκο βελτιώνει το εκφραστικό του ύφος, προσφέρει φοβερές μπασογραμμές που δεν χάνονται στο κρεσέντο τυμπανικής υπέρβασης από τον μάστορα/καθηγητή Jamie Saint Merat, το παίξιμο του οποίου είναι για μελέτη που ποτέ δε θα βρει αίσιο τέλος. Ο Michael Hoggard υφαίνει τρομερές κιθαριστικές στιγμές, πάντα δυσοίωνες, εφιαλτικές, απαισιόδοξα μαύρες στην απόχρωση και χωρίς αχτίδες φωτός να εισχωρούν, αλλά σωτήριες για την εξέλιξη του ακροατή μέσα από τον ήχο των Ulcerate και πάντα με ματιά στο μέλλον, όχι μόνο των ίδιων αλλά της συνολικής μουσικής που αγαπάει. Μπορεί το “Cutting The Throat Of God” να επιβεβαιώνει απλά τις προβλέψεις ότι είναι ο κορυφαίος δίσκος του 2024, από την άλλη όμως, οι Ulcerate δείχνουν ότι δεν γνωρίζουν εκφραστικά όρια, δεν υπόκεινται σε ταμπέλες και δεν έχουν ανάγκη κανένα διθύραμβο που αντί να τονίσει, θα μειώσει την αξία και το εύρος αυτού που κάνουν. Είτε το θαυμάσετε στην ολότητα του, είτε ψάξετε πόσο ίδιο είναι με τον προκάτοχο του, το αποτέλεσμα δε θα αλλάξει.

 

 

Συνέβη όντως και συμβαίνει τώρα ενώπιον όλων μας. Τιμήστε τους στην επερχόμενη συναυλία του Οκτωβρίου στη χώρα μας για να δείτε πόσο καλύτερα θα ακουστούν αυτά τα κομμάτια επί σκηνής και μόνο κερδισμένοι θα βγείτε.

 

Βαθμολογία: 100+/100

 

Για το Rock Overdose,

Άγγελος Κατσούρας

  

ULCERATE

Cutting the Throat of God

Debemur Morti Productions

14 June 2024

Comments