VREDEHAMMER – “Viperous”

Συντάκτης: Βαγγέλης Κατσής

 

Σκανδιναβία και extreme metal είναι δύο έννοιες ταυτόσημες εδώ και πολλά χρόνια και όχι αδίκως. Έτσι και στην περίπτωση των Νορβηγών Vredehammer, η επιτυχία και η αναγνώριση ήρθε από το πρώτο τους κιόλας άλμπουμ (το “Vinteroffer” του 2014) αφού προτάθηκε για metal άλμπουμ της χρονιάς στα Νορβηγικά βραβεία Grammy και φυσικά έφερε δημοσιότητα και εμφανίσεις στην τηλεόραση. Μαζί με αυτά, αν προστεθούν και οι περιοδείες με Satyricon και Six Feet Under, αλλά και η headline ευρωπαϊκη περιοδεία τους, καταλαβαίνει κανείς ότι οι Vredehammer δεν αστειεύονται. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε αρχικά σαν solo project το 2009 από τον κιθαρίστα και frontman Per Valla και κυκλοφόρησε τρία EP μέχρι το 2013, πρωτού μετατραπεί σε full-band project. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμμετοχή του Valla ως lead session κιθαρίστας στο σχήμα του Abbath για έξι μήνες το 2015. Την ίδια περίοδο, οι Vredehammer δούλευαν πάνω στο δεύτερο άλμπουμ τους (το “Violator” που κυκλοφόρησε το 2016) και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που ο Valla αποχώρησε από το σχήμα του Abbath.

 

Τρία EP και δύο εξαιρετικά άλμπουμ μετά, οι Vredehammer είναι πανέτοιμοι να κυκλοφορήσουν το τρίτο τους full-length άλμπουμ, που θα έχει τίτλο Viperous”. Το extreme metal στα καλύτερά του! Αυτό το εκρηκτικό μίγμα black και death metal των Νορβηγών σε συνδιασμό με τα πρωτοεμφανιζόμενα για τη μπάντα horror 80’s πλήκτρα, δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα, η οποία είναι διάχυτη σε όλη τη διάρκεια του άλμπουμ. Ο Per Valla αναλαμβάνει κιθάρα, φωνητικά, μπάσο, πλήκτρα αλλά και τη συγγραφή των στίχων, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι εμπνευσμένοι κυρίως από κείμενα του Stephen King. Το συγκρότημα συμπληρώνουν ο Kristoffer Hansen στην κιθάρα και ο νεοαφιχθής Kai Speidel στα τύμπανα. Εκτός απο την ιδιαιτερότητα της μουσικής, των πλήκτρων και των στίχων, αξίζει μια αναφορά στα αρκετά σημεία κατά τη διάρκεια του δίσκου που το blackened death metal των Vredehammer ξεφεύγει λίγο και αγγίζει τα όρια του technical death (όπως στο “Winds Οf Dysphoria”), πράγμα που προσωπικά με ευχαρίστησε ιδιαίτερα. Επίσης, τραγούδια όπως τα “Aggressor” και “In Shadows” μπορεί να είναι πιο groove-άτα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα του δίσκου, αλλά τα riff και τύμπανα κλέβουν την παράσταση και σχεδόν αναγκάζουν τον ακροατή σε ακούσιο headbang. Ο δίσκος ξεκινάει και τελειώνει με τέρμα τα γκάζια, εννιά τραγούδια πραγματικά ανελέητου κοπανήματος χωρίς «μα» και «μου». Τέλος, η χρήση των πλήκτρων στο άλμπουμ έχει γίνει με σύνεση και κυρίως χρησιμοποιούνται σε intro-outro ή σε γέφυρες μέσα στα κομμάτια.

 

Εν ολίγοις, το Viperousείναι ένας εξαιρετικός, σχεδόν υποδειγματικός, extreme metal δίσκος. Δεν ξέρω αν είναι ο καλύτερος των Vredehammer και δεν πιστεύω ότι έχει και πολύ σημασία να μπαίνουμε σε τέτοιου είδους συγκρίσεις. Η ευχάριστη έκπληξη των πλήκτρων στη νέα τους δουλειά δείχνει την επιθυμία του Per Valla για πειραματισμό και τη δημιουργία/εξερεύνηση νέων μονοπατιών στο χώρο. Δίσκος που προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους fans του extreme, είτε είναι black, είτε death, είτε technical metal. Σίγουρα θα ακουστεί πολύ ευχάριστα και πιστεύω όχι μόνο μια φορά! Το Viperousκυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου 2020 μέσω της Indie Recordings.

 

 

Βαθμολογία: 80/100

 

 

Για το Rock Overdose,
Βαγγέλης Κατσής 

Comments