RAW IN SECT στο Rock Overdose: “Η καλύτερη τακτική είναι να κάνεις όσα περισσότερα μπορείς μόνος σου”

Με αφορμή την κυκλοφορία του "Kitro", ένα άλμπουμ που έχει προκαλέσει ήδη από τα single διφορούμενες αντιδράσεις, οι Raw in Sect μιλούν στο Rock Overdose σχολιάζοντας την ως τώρα πορεία τους, την ραγδαία αλλαγή του ήχου τους αλλά και την επερχόμενή τους συναυλία στο Temple στις 11 Μαϊου. Απολαύστε τους:

 

 

 

Rock Overdose: Καλωσήρθατε παιδιά. Έρχεται λοιπόν η μέρα της κυκλοφορίας του “Kitro” και δεν μπορώ παρά να αναρρωτηθώ αυτή τη φορά. Ξεκινήσατε ως μία αμιγώς groove / thrash / death metal μπάντα επηρεασμένη από τον ήχο των 00’s, συνεχίσατε με το post metal του “Blue Haze” που έφερνε στο μυαλό σχήματα τύπου Baroness ή Mastodon και τώρα έχουμε μια απόλυτη στροφή στην παράδοση –με ελληνικό στίχο μάλιστα- στο “Kitro”. Τρία albums, τρεις ηχητικές κατευθύνσεις. Τείνω να πιστεύω πως σε συνδυασμό με την αφοσίωση στο χρωματικό κομμάτι του πράγματος (Κόκκινο – Μπλε – Κίτρινο μέχρι στιγμής) αυτό το “κάθε φορά – πρώτη φορά” concept θα είναι αυτό που θα βλέπουμε από εσάς ες αεί. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

 

Raw in Sect: Καλώς σας βρήκαμε! Και αυτό που λες δε θα μπορούσες να το περιγράψεις καλύτερα. Έτσι ακριβώς είναι. Δε μας αρέσει να κάνουμε το ίδιο πράγμα δύο φορές. Πρώτον γιατί είναι βαρετή η διαδικασία και δεύτερον γιατί δε θα βγει τόσο καλό όσο την πρώτη φορά οπότε ουσιαστικά ο κάθε δίσκος είναι σα να κάνουμε πρώτη φορά δίσκο. Αυτό με τα χρώματα μας βοηθάει να προσανατολιζόμαστε κάπως γιατί όταν έχεις στο μυαλό σου ότι μπορείς να κάνεις το οτιδήποτε χάνεται η μπάλα και δε βρίσκεται εύκολα...

 

Γενικώς το πιο δύσκολο κομμάτι σε ένα δίσκο είναι η αρχή και το τέλος. Η αρχή είναι δύσκολη γιατί είσαι χαωμένος και δε μπορείς να καταλάβεις τι θέλεις να κάνεις, το τέλος είναι δύσκολο γιατί είναι η ώρα που πρέπει να το αποχωριστείς. Σαν παιδί που μεγαλώνει και παίρνει το δρόμο του μακριά από τους γονείς του.

 

 

Rock Overdose: Αυτές οι διαρκείς αλλαγές δεν καθιστούν πιο δύσκολο να χτίσετε ένα σταθερό κοινό; Ιντριγκάρονται οι φίλοι σας ανά την υφήλιο με αυτή την αστάθεια ή θέλει κάθε φορά και από μία νέα προσπάθεια για να κερδίσεις νέους και να πείσεις τους παλιούς;

 

Raw in Sect: Η αλήθεια είναι ότι δε σκεφτόμαστε καθόλου το κοινό όταν δουλεύουμε πάνω σε νέα τραγούδια. Το μόνο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι να ακούγεται όπως πρέπει στα αυτιά μας και αυτό το «πρέπει» ορίζεται κατά πόσο είναι αντιπροσωπευτικό κάτι ή όχι. Ακούγεται εγωιστικό αλλά είναι η αλήθεια. Σίγουρα θα ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα αν μέναμε στο στυλ του “Red Flows” μιας και είχαμε έτοιμο το κοινό αλλά το καθήκον μας είναι να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό που κάνουμε.

 

 

 

Rock Overdose: Είστε μια μπάντα που από την πρώτη στιγμή κοίταξε έντονα προς τα έξω. Περιόδευσε και μάλιστα σε περιπτώσεις πολύ εκτενώς και με περιοδείες βασισμένες σε headline shows. Πώς δουλεύει κάτι τέτοιο τελικά; Άλλοι λένε πως πρέπει να κάνεις ένα buy on σε μια μεγαλύτερη μπάντα για να πετύχεις και άλλοι πως κάτι ποιοτικό μπορεί να χτιστεί ακόμη και βήμα-βήμα με μια DIY στρατηγική σαν τη δική σας. Τι ισχύει κατά τη γνώμη σας;

 

Raw in Sect: Είναι λυπηρό αλλά τα buy on μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύεις δε σε παίρνουν στα σοβαρά και απλά θέλουν αυτό που θέλουν όλοι: Χρήματα. Είναι εξίσου λυπηρό γνωστά ξένα συγκροτήματα που πλέον δε βγαίνουν οικονομικά, να καλύπτουν τα σπασμένα τους από τα χρήματα νέων ανθρώπων που συχνά προέρχονται από χαμηλόμισθες χώρες. Τώρα το κάθε συγκρότημα έχει διαφορετικές ανάγκες και με διαφορετικό τρόπο πρέπει να χτιστεί η πορεία του.

 

Εν ολίγοις, σε κάποιους ταιριάζει καλύτερα το buy on εφόσον είναι στοχευμένο, σε άλλους πάλι διώχνει λίγο από την αίγλη τους οπότε καλό θα ήταν να μην το κάνουν. Βέβαια, το να κάνεις απανωτά 2μηνα tour σε στυλ DIY όπως κάναμε εμείς, σε ισοπεδώνει και σωματικά και ψυχικά.

 

 

Rock Overdose: Εν τέλει υπάρχει βιομηχανία εκεί έξω; Βρίσκετε εσέις την ανάγκη να ανακαλύπτετε συνεργάτες σε κάθε επίπεδο, ατζέντηδες, promoters, PRs και άλλους, προκειμένου να σας βοηθήσουν να πιάσετε τους στόχους σας,ή η αλήθεια βρίσκεται στη διάρκεια, στη προσωπική προσπάθεια και στην επιμονή και υπομονή στις δύσκολες συνθήκες και τον στόχο;

 

Raw in Sect: Εννοείται ότι υπάρχει βιομηχανία εκεί έξω και πάρα πολύ μεγάλη μάλιστα. Η καλύτερη στάση είναι να έχεις ανάγκη ανθρώπους που εκτιμούν αυτό που κάνεις και υπάρχουν τρόποι να το τσεκάρεις αυτό. Στη δική μας περίπτωση αναγνωρίστηκε από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι είναι χρόνια στο χώρο ότι οι Raw In Sect είναι μία μπάντα ανερχόμενη και σε αυτό βοήθησαν πάρα πολύ οι περιοδείες που κάναμε.

 

Η καλύτερη τακτική είναι να κάνεις όσα περισσότερα μπορείς μόνος σου ούτως ώστε να μπορείς να διαπραγματεύεσαι το καθετί. Το αν κάποιος έχει ανάγκη τώρα τους ανθρώπους του χώρου εξαρτάται από το τι θέλει. Μπορείς να φανταστείς τους Metallica χωρίς στρατό από PR’s κτλ; Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, όλα έχουν να κάνουν με το τι θέλει ο καθένας. Η αλήθεια είναι πάντως ότι το DIY πάει πολύ πιο μακριά απ’ όσο μπορεί να φανταστεί κάποιος και πλέον δεν είναι πολύ ξεκάθαρα τα όρια του τι είναι το DIY και τι όχι.

 

 

Rock Overdose: Είχατε και κάποιες αλλαγές μελών τα τελευταία χρόνια. Τι συνέβη εκεί; Είναι δύσκολο εν τέλει να βρεις ανθρώπους που να μοιραστούν κοινούς στόχους και να έχουν την υπομονή που απαιτείται μέχρι αυτοί να εκπληρωθούν;

 

Raw in Sect: Είναι πολύ δύσκολο να βάλεις προτεραιότητα τη μουσική στη ζωή σου. Αυτό από μόνο του αναγκάζει τα μέλη να εγκαταλείψουν καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με ασυνήθιστη πίεση σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και είναι απολύτως κατανοητό αυτό.

 

Το να είσαι σε μία μπάντα και να τη δουλεύεις μονίμως και εντατικά είναι προϋπόθεση για να υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη στο αντικείμενο, έτσι οι άνθρωποι που δε χρειάζονται κάτι τέτοιο στη ζωή τους εγκαταλείπουν για να βρουν το δικό τους δρόμο κατανοώντας ότι και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τον δικό μας. Κρατάμε επαφές σχεδόν με όλους και συχνά ζητάμε τη γνώμη τους ή ακόμα και να συμμετέχουν με τρόπο που δε θα τους φέρει σε δύσκολη θέση.

 

 

Rock Overdose: Δώσε μου ένα guideline στην ακρόαση του “Kitro”. Τι θα συναντήσουμε εκεί μέσα; Από που αντλήθηκαν εν τέλει όλα αυτά τα παραδοσιακά στοιχεία; Είστε οπαδοί της παραδοσιακής μουσικής και αποφασίσατε να κάνετε ένα tribute σε αυτήν και τις ρίζες σας ή ιντριγκαριστήκατε από την ιδέα του να πειραματιστείτε με κάτι άγνωστο για εσάς;

 

Raw in Sect: Και τα δύο! Δε νομίζω ότι είναι επηρεασμένος ο δίσκος τόσο από την παραδοσιακή μουσική όσο είναι από την Ελληνική μουσική γενικότερα, παραδοσιακή και μή. Είμαστε οπαδοί των ωραίων και καλών τραγουδιών τα οποία πραγματικά μπορούν να προέρχοναι από οπουδήποτε και από τον οποιονδήποτε. Στην Ελληνική μουσική υπάρχουν παραδοσιακά τραγούδια π ου είναι απίστευτα και άλλα πάλι που είναι βαρετά.

 

Γενικώς ζούμε μια περίοδο που αποδομούνται τα είδη οπότε μπορείς να ακούσεις πολλά διαφορετικά πράγματα. Σίγουρα έπαιξαν ρόλο Ελληνικά τραγούδια στη δημιουργία του δίσκου και σίγουρα η αίσθηση του να βγάλεις ένα Ελληνόφωνο δίσκο συνεχίζοντας κανονικά τις Ευρωπαϊκές περιοδείες ήταν κάτι που μας εξίταρε.

 

 

Rock Overdose: Στις συναυλίες θα ακούσουμε και παλαιότερο υλικό; Αν παιχτούν τραγούδια και από τα τρία albums, θα μιλάμε για ένα πολυπολιτισμικό μανιφέστο νομίζω!

 

Raw in Sect: Είμαστε σε μία φάση που δε μας πάει να παίξουμε υλικό από το Red Flows. Το αν αλλάξει αυτό είναι άγνωστο αλλά σκέψου ότι παίζουμε το “Red Flows” πολλά χρόνια και είναι η ώρα του να ξεκουραστεί. Το “Blue Haze” θα είναι παρόν στο live με το δικό του τρόπο. Γενικώς όσο περνάει ο καιρός εστιάζουμε στο τι είναι πιο καινούριο και φρέσκο για εμάς. Αυτή η μπάντα φτιάχτηκε για να κάνουμε κάθε φορά ό,τι μας κατέβει και θα συνεχίσει να είναι έτσι.

 

 

Rock Overdose: Οπότε ποιο είναι το συναυλιακό πρόγραμμα σε αυτή τη φάση;

 

Raw in Sect: Παρασκευή 11 Μαΐου στο Temple στην Αθήνα και μετά από μία βδομάδα ακριβώς στο Principal στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του Volume Sessions της Eρτ3. Από εκεί και πέρα λογικά θα συνεχιστούν οι συναυλίες στην Ελλάδα και μετά το καλοκαίρι ξεκινάμε tour σε Ευρώπη. Είναι λίγο ρευστό προς το παρόν το πότε θα γίνει το καθετί οπότε εν καιρώ θα ανακοινώνεται ότι είναι έτοιμο.

 

Rock Overdose: Στη συναυλία παρουσίασης του νέου σας δίσκου, τη Παρασκευή 11 Μαϊου στο Temple, τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε;

 

Raw in Sect: Όπως ο προηγούμενος δίσκος έτσι και αυτός: Τύμπανα, Μπάσσο, Ρυθμικές κιθάρες είναι γραμμένα live οπότε ανυπομονούμε να μεταφέρουμε αυτή την ενέργεια στον κόσμο. Θα παρουσιάσουμε το «Kitro» που είναι ο νέος μας δίσκος. Είμαστε σε φοβερή φόρμα οπότε είναι ευκαιρία για τον κόσμο που τον ενδιαφέρουν τέτοιου είδους events να δει κάτι που θα το θυμάται και ενδεχομένως να αλλάξει κάτι μέσα του.

 

 

Rock Overdose: Μαζί σας θα έχετε και τους Order of the Black Jacket, μια μπάντα που –όπως έχω δει- σας έχει συνοδεύσει σε ουκ ολίγες ζωντανές εμφανίσεις. Υπάρχει κάποιο... love story εδώ; Πείτε μας περισσότερα και για αυτούς.

 

Raw in Sect: Σαφώς και υπάρχει love story, δεν είναι κρυφό! Η κύρια σύνδεση που έχουμε με τους Order of the Black Jacket είναι ότι μέλη τους ήταν κάποτε μέλη των Raw In Sect και αντίστροφα. Επίσης συμμεριζόμαστε την προσπάθεια που έχουμε δημιουργήσει εν ονόματι «Σέχτα», η οποία βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο για να πούμε περισσότερα αλλά μπορεί να το ψάξει όποιος θέλει. Είναι ένα συγκρότημα που συνδέει την πνευματικότητα με ροκ ήχους και παρουσιάζουν το ντεμπούτο τους το οποίο κυκλοφορεί και αυτό αυτές τις μέρες. Μην τους χάσετε για κανένα λόγο!

 

 

Rock Overdose: Ψοφάω να σας δω με τα outfits του video “Therio” επί σκηνής. Έχω ελπίδες;

 

Raw in Sect: Το συζητάμε να γίνει κάτι τέτοιο αλλά δύσκολο για τώρα καθώς προϋποθέτει τεράστια προετοιμασία για να γίνει σωστά. Παρόλα αυτά θα το δεις κάποια στιγμή στο μέλλον!

 

 

Rock Overdose: Περί video ο λόγος, κάνατε δύο πολύ δυνατές προσπάθειες και σε αυτό το κομμάτι, με το “Therio” και το “Arena”. Πείτε μας λίγα λόγια σχετικά με το ποιοι τα επιμελήθηκαν. Τι πιστεύετε για τη δύναμη της εικόνας σε σχέση με τη μουσική; Είναι εν τέλει μια αναγκαιότητα ένα μουσικό video; Τι γίνεται αν δεν έχεις όμως την πολυτέλεια να το κάνεις; Μένεις απλά στη σκιά;

 

Raw in Sect: Το “Therion” το σκηνοθέτησε ο Peter Lee Scott και το “Arena” εμείς μαζί με τον Joseph Ollman. Και οι δύο αυτοί σκηνοθέτες ανήκουν σε μία εταιρεία παραγωγής εν ονόματι  Odelay Films και συνδυασμό με τη Σέχτα Films η οποία είναι κλιμάκιο της Σέχτας.

 

Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα βίντεο κλιπ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής προώθησης χωρίς να σημαίνει ότι είναι αναγκαίο. Εμείς το βλέπουμε ότι πέρα της προώθησης, έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε μία επιπλέον διάσταση στη μουσική μας. Το αν πρέπει να γίνεται αυτό είναι υποκειμενικό. Είναι σαν κάποια βιβλία που έγιναν ταινίες, σε κάποια δε χρειαζόταν ενώ σε άλλα πάλι έπρεπε.

 

Είναι δύσκολο να απαντήσει κάποιος για το αν είναι αναγκαίο ή όχι, εξαρτάται από το τι θέλει ο καθένας. Υπάρχουν σχήματα σαν τους Die Antwoord που κυρίως γύρω από το βίντεο εκφράζεται αυτό που θέλουν να πουν παρά από τη μουσική. Δεν είναι πολυτέλεια να φτιάξει κάποιος ένα βίντεο, όλα γίνονται εφόσον είναι διατεθειμένος κανείς να βάλει τις εργατοώρες που χρειάζονται για να βγει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

 

 

Rock Overdose: Τι φιλοδοξίες έχετε λοιπόν για τη προώθηση του “Kitro”; Πόσο μακριά θέλετε και πιστεύετε πως μπορείτε να το φτάσετε;

 

Raw in Sect: Το γεγονός ότι είναι στα Ελληνικά σα να μας πιέζει κατά κάποιο τρόπο να το πάμε όσο πιο μακριά γίνεται. Αν όλα πάνε καλά μετά τις Ευρωπαϊκές περιοδείες θα πάμε Αμερική και Ιαπωνία. Από εκεί και πέρα θέλουμε να το πάμε ακόμα και σε άλλους πλανήτες αν γίνεται!

 

 

Rock Overdose: Τα τελευταία λόγια δικά σας παιδιά. Μοιραστείτε ότι θέλετε με το αναγνωστικό κοινό.

 

Raw in Sect: Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη και την ευκαιρία να μάθει κόσμος περισσότερα πράγματα για τους Raw In Sect. Σας περιμένουμε όλους στο Temple Athens στις 11 Μαΐου και στο Principal στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαΐου. 4 Μαΐου κυκλοφορεί το Κίτρο στα ψηφιακά μέσα ενώ μπορεί να το παραγγείλει από την ιστοσελίδα μας: www.rawinsect.com

 

 

Τη Παρασκευή 11 Μαϊου, οι Raw in Sect θα παρουσιάσουν το "Kitro", αλλά και παλαιότερο υλικό τους, ζωντανά στο Temple, επιστρέφοντας σε Αθηναϊκή σκηνή μετά από καιρό απουσίας και έχοντας στο πλευρό τους το ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο σχήμα των Order of the Black Jacket που θα ανοίξει τη βραδιά.

www.facebook.com/events/159418338215564

 

 

Για το Rock Overdose

 

Κωνσταντίνος Σωτηρέλης

 

 

Comments