SECRET ILLUSION στο Rock Overdose:” Ο νέος μας δίσκος “Awake Before the Dawn” είναι μεν power metal, αλλά πιο πολυδιάστατος”.

Το Rock Overdose και ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχαν τη χαρά να έχουν μια εγκάρδια συνομιλία με τα ιδρυτικά μέλη των Αθηναίων power metallers SECRET ILLUSION Φίλιππο Παπακυριακού (κιθάρες), και τον Χρήστο Στρατηγό (τύμπανα), οι οποίοι μας είπαν πολλά και διάφορα για το παρελθόν της μπάντας τους, για τον πολύ πρόσφατο τρίτο δίσκο τους “Awake Before the Dawn”, αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

 

 

 

Rock Overdose: Γεια σου Φίλιππε και Χρήστο, καλώς ήρθατε στο RockOverdose

 

Φίλιππος: Γεια σου Παύλο, ευχαριστούμε για την φιλοξενία.

 

Χρήστος: Καλησπέρα Παύλο.

 

 

Rock Overdose: Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα για την ιστορία των Secret Illusion; Πως γνωριστήκατε και ποιος ήταν ο λόγος που σας ένωσε ώστε να παίξετε μουσική;

 

Χρήστος: Η πρώτη μας συνάντηση με τον Φίλιππο μέσα από την συμμετοχή μας σε άλλο project. Σύντομα άρχισε να δημιουργείται φιλία μεταξύ μας και καταλάβαμε ότι έχουμε κοινά ακούσματα και ότι θα θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι νέο, κάτι δικό μας. Ο Φίλιππος είχε κάποια κομμάτια έτοιμα ήδη και το πρώτο που άκουσα ήταν το ‘Silent Voices. Μετά από αυτό δεν είχα κανέναν ενδoιασμό για το αν έπρεπε να φτιάξουμε την δική μας μπάντα. Οπότε η σπίθα άναψε και τα υπόλοιπα πήραν τον δρόμο τους.

 

Φίλιππος: Πριν γνωρίσω τον Χρήστο, ενώ έγραφα κομμάτια και πειραματιζόμουν συνθετικά, δεν είχα επιχειρήσει ποτέ μέχρι τότε να ψάξω για μέλη...για κάποιο άγνωστο λόγο, απλά το αμελούσα ή ίσως το φοβόμουν και λίγο. Ωστόσο έκανα τουλάχιστον το βήμα να απαντήσω σε μια αγγελία για κιθαρίστα, γιατί ήθελα να παίξω με άλλους μουσικούς και τελικά αποδείχθηκε ότι αυτή ήταν η κίνηση θα τα άλλαζε όλα.

 

 

Rock Overdose:  Μπορείτε να μας παρουσιάσετε τα μέλη των Secret Illusion;

 

Φίλιππος: Στα φωνητικά είναι ο Βασίλης Αξιώτης, στην κιθάρα ο Φίλιππος Παπακυριακού, στα πλήκτρα ο Ευμένιος Πούλιας και στα ντραμς ο Χρήστος Στρατηγός, που επέστρεψε και πάλι πρόσφατα. Το μπάσο, για τις ηχογραφήσεις του “Awake…”, ανέλαβε ο Ηλίας Παντολέων, ωστόσο είμαστε σε αναζήτηση μόνιμου μέλους για αυτή τη θέση και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο

secretillusionband@yahoo.gr.

 

 

Rock Overdose:  Τρείς full length δίσκοι, τρείς διαφορετικοί τραγουδιστές για τη μπάντα σας. Μπορείτε να μας πείτε για ποιο λόγο συνέβη αυτό;

 

Χρήστος: Έχω ένα γνωμικό...οι μπάντες είναι σαν τις σχέσεις, με κάποιες ταιριάζεις και προχωράς, ακόμα και αν χρειαστεί να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις. Με κάποιες άλλες πάλι, είναι καλύτερα να χωρίσουν οι δρόμοι, όταν δεν υπάρχει συνεννόηση, ίδια θέλω και γενικότερα η συνύπαρξη κάνει κακό και στις δύο πλευρές. Απλά και όμορφα.

 

Φίλιππος: «Ότι δεν λύνεται, κόβεται»...απλή φράση αλλά τόσο σοφή. Όταν όσο και να προσπαθείς, βλέπεις πως κάποια πράγματα δεν αλλάζουν, είναι καλό για όλους, να βάζεις ένα τέλος και να το κάνεις στην ώρα που πρέπει, πριν γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Όλες οι αλλαγές στην θέση του τραγουδιστή, για πολλούς και διάφορους λόγους, ήταν αναγκαίες. Απο΄κει και πέρα, δεν νομίζω ότι έχει πλέον νόημα να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Είναι και οι δύο ικανοί τραγουδιστές και είμαι βέβαιος ότι αυτό που κάνουν τώρα τους ταιριάζει περισσότερο και το αγαπάνε πιο πολύ.

 

 

Rock Overdose:  Τωρινός τραγουδιστής σας είναι ο Βασίλης Αξιώτης. Ποια είναι η ιστορία πίσω από την ένταξη του στους Secret Illusion;

 

Φίλιππος: Τον Βασίλη σαφώς τον ήξερα, όπως όλοι, και είχε τύχει να τον συναντήσω και 1-2 φορές στο παρελθόν. Μετά τα προβλήματα που αναφέραμε πριν, αποφάσισα ότι μετά από 8 χρόνια, κάτι πρέπει να αλλάξει ριζικά στον τρόπο λειτουργίας του συγκροτήματος. Προσωπικά δεν είχα πλέον καμιά διάθεση να αφήσω την μπάντα να συνεχίσει να ταλαιπωρείται από εντάσεις, διαφωνίες και παρεξηγήσεις, όταν στην τελική αυτό που πήγαινε πίσω ήταν η ίδια η μπάντα, ενώ δεν υπήρχε και πρόσφορο έδαφος για μουσική δημιουργία.

 

Ήμουν ανεκτικός από την αρχή σε πολλά θέματα, με πολλά άτομα στο παρελθόν και αυτό ίσως ήταν και λάθος μου σε κάποιες περιπτώσεις. Παράλληλα συνέβαιναν και άλλες αρνητικές καταστάσεις στην ζωή μου σε διάφορους τομείς, οπότε μια μέρα αποφάσισα να βάλω ένα ταυτόχρονο τέλος σε όλα (μέσα στην διάρκεια ενός χρόνου περίπου) και να κάνω μια νέα αρχή. Συζητήσαμε με τον Μένιο και συμφωνήσαμε στα στοιχεία που είναι σημαντικά και απαραίτητα και για τους δυο μας για να μπορούμε να κάνουμε ευχάριστα αυτό που αγαπάμε. Επαγγελματισμός, ηρεμία, γρήγορη ανταπόκριση και ποιοτικό αποτέλεσμα ταυτοχρόνως αλλά και συνεννόηση και συγκεκριμένο πλάνο στο εσωτερικό της μπάντας.

 

 

Επικοινώνησα με τον Βασίλη, μιλήσαμε και μέσα σε 2-3 μέρες είχε κιόλας ηχογραφήσει το “Winds of Tomorrow”, ερμηνεύοντας το καλύτερα και απ’ότι το είχαμε σχεδιάσει στο μυαλό μας εξ’αρχής. Ο Βασίλης εκτός από καλό παιδί και σωστός σε αυτό που κάνει, τυχαίνει (κατά την ταπεινή μου γνώμη) να είναι και η καλύτερη φωνή του χώρου στην Ελλάδα, οπότε όταν μπορείς να έχεις ένα τέτοιο πλεονέκτημα στο συγκρότημα σου, απλά το κάνεις.

 

 

 

Rock Overdose:  Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές σαν μπάντα;

 

Χρήστος: Αρχικά οι μουσικές επιρροές και εμένα και του Φίλιππου κινούνταν στον χώρο της power metal μουσικής. Τα ακούσματα του Φίλιππου ήταν τα κλασικά ακούσματα της εποχής, Stratovarius, Kamelot, Edguy, Εvergrey κτλ και αυτά μας επηρέασαν στην αρχική σύνθεση των κομματιών. Με τον καιρό ωστόσο οι επιρροές άλλαξαν, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει και μεγάλη αλλαγή στο ύφος της μπάντας.

 

Φίλιππος: Νομίζω ότι στο “Illusion” οι επιρροές είναι ξεκάθαρες και αρκετά φανερές, αλλά αυτό είναι κάτι φυσιολογικό για κάθε καινούργια μπάντα. Πλέον όμως πιστεύω ότι οι Secret Illusion έχουν δημιουργήσει τον δικό τους ήχο, έχοντας πάντα ως βάση το power metal. Αυτό το είδος το αγαπάμε και μέσα από την μουσική μας, προσπαθούμε και εμείς να το κρατήσουμε ζωντανό στο πέρασμα του χρόνου.

 

 

Rock Overdose:  Πως εμπνευστήκατε το όνομα Secret Illusion και ποιος είναι ο νονός αυτού του ονόματος;

 

Φίλιππος: Η αρχική ιδέα ήταν Illusion και θέλαμε μια μονή ονομασία. Όταν όμως ψάξαμε στο ίντερνετ, είδαμε ότι αυτό το όνομα χρησιμοποιείται από αρκετά συγκροτήματα, σε διάφορα είδη μουσικής (αν θυμάμαι είχαμε βρει μέχρι και ραπ συγκρότημα στο myspace τότε!). Οπότε αρχίσαμε να σκεφτόμαστε εναλλακτικές που όμως καμία δεν μας άρεσε ιδιαίτερα. Μια μέρα λοιπόν, που ήμουν για καφέ με ένα πολύ καλό φίλο από Καλλιθέα, τον Πάνο, ξαφνικά μου λέει «...και γιατί δεν βάζετε ένα Secret μπροστά...Secret Illusion; Ακούγεται πολύ ωραίο και power metal». Και πράγματι ήταν ωραία ιδέα, εύηχο σαν ονομασία, το είπα και στα υπόλοιπα παιδιά, μας άρεσε και έτσι το κρατήσαμε.

 

 

Rock Overdose:  Ποιος είναι ο βασικός συνθέτης της μπάντας και ποιος ο στιχουργός;

 

Φίλιππος: Στους δύο πρώτους δίσκους του συγκροτήματος, οι συνθέσεις είναι κυρίως δικές μου, εκτός από δύο τραγούδια. Στον νέο δίσκο, αν και κάποια κομμάτια είναι και πάλι δικές μου συνθέσεις, γράψαμε πολύ υλικό μαζί με τον Μένιο (πλήκτρα). Από την πρώτη προσπάθεια που κάναμε να συνθέσουμε κάτι παρέα, καταλάβαμε πως είναι κάτι που μας βγαίνει πολύ άνετα. Το πρώτο κομμάτι που γράψαμε μαζί ήταν το ‘Winds of Tomorrow’, το οποίο, έχοντας μόνο την αρχική ιδέα του Μένιου στα πλήκτρα σαν βάση, βγήκε μέσα σε ένα πρωί!  Βασικός παράγοντας  σε αυτό είναι ότι ταιριάζουμε σαν χαρακτήρες κατ’αρχήν, συνεννοούμαστε σαν ώριμοι άνθρωποι, και κατά μία έννοια συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον, ο Μένιος με τις γενικότερες γνώσεις του πάνω στο θέμα της μουσικής και ειδικότερα σε τομείς που εγώ δεν τους γνωρίζω και τόσο καλά, και από την άλλη οι δικές μου πιο κλασσικές επιρροές  και η μουσική μου αντίληψη γύρω από το power metal συγκεκριμένα, το οποίο σαν είδος είναι τρόπος έκφρασης για μένα και πιστεύω ότι το γνωρίζω αρκετά καλά.

 

Όσον αφορά το στιχουργικό κομμάτι, υπεύθυνος είμαι κυρίως εγώ, αν και στο “Awake…” έγραψε ένα κομμάτι και ο Μένιος (Falling). Για μένα οι στίχοι, είναι πολύ σημαντικό μέρος της δομής ενός τραγουδιού και με το άκουσμα κάθε καινούργιου κομματιού που έχουμε, αυτόματα γεννιέται και στο μυαλό μου και μια ιστορία/θεματολογία που νιώθω πως του ταιριάζει.

 

Χρήστος: Θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι εγώ ο συνθέτης της μπάντας, αλλά καλά τα καταφέρνει και ο Φίλιππος αλλά και ο Μένιος πλέον! Στον επόμενο δίσκο βέβαια το ξανασυζητάμε αυτό, ίσως αλλάξει (γέλια)!

 

 

Rock Overdose:  Πως πηγαίνουν τα πράγματα για τους Secret Illusion μέσα στο 2018;

 

Χρήστος: Μετά την κυκλοφορία του νέου δίσκου, στόχος μας είναι η προώθηση του δίσκου αρχικά ίσως με ένα βίντεο κλιπ για ακόμα ένα κομμάτι, πολύ δουλειά στο στούντιο και πολλές πρόβες για να είμαστε έτοιμοι για τα live που θα έρθουν. Η ανυπομονησία είναι πολύ μεγάλη και για μένα προσωπικά, καθώς 4 χρόνια διαλείμματος από την μπάντα για προσωπικούς λόγους, ήταν πάρα πολλά!

 

 

Rock Overdose:  Πριν από λίγο καιρό κυκλοφορήσατε τον τρίτο σας full length δίσκο με τίτλο “ Awake Before the Dawn”. Δώστε μας κάποιες πληροφορίες για αυτόν. Τι μουσικά μονοπάτια ακολουθήσατε  σε αυτόν, και από πού αντλήσατε τη θεματολογία των στίχων σας;

 

Φίλιππος: Ο νέος δίσκος, λόγω και της συμμετοχής του Μένιου στην σύνθεση, έχει κάποια νέα στοιχεία τα όποια ενσωματώθηκαν στην μουσική των Secret Illusion, έτσι όπως είναι γνωστή από το 2008. Σε σχέση με το “Change of Time”, το “Awake…” είναι λίγο πιο πολυδιάστατο, με κάποια κομμάτια που ακολουθούν λίγο διαφορετικά μονοπάτια, πιο σκοτεινά και ατμοσφαιρικά σε κάποια σημεία, πιο prog σε κάποια άλλα. Αλλά ο κορμός της μουσικής των Secret Illusion παραμένει (και θα εξακολουθήσει στο μέλλον) το power metal, έτσι όπως το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε μέσα στις δεκαετίες του 90’ - 00’.

 

Στιχουργικά, τα θέματα που μας απασχολούν δεν αλλάζουν. Όπως πάντα, έχουν να κάνουν με εσωτερικές αναζητήσεις και ανησυχίες, με το πως βλέπουμε τον κόσμο από την δική μας οπτική γωνία, τις σχέσεις με τους γύρω μας και τα κοντινά μας πρόσωπα κτλ. Προσωπικά, τις περισσότερες φορές, όταν θέλω να γράψω στίχους για ένα κομμάτι, θα ανατρέξω σε προσωπικές εμπειρίες, αναμνήσεις, εικόνες και παρατηρήσεις. Είναι τόσα τα καθημερινά ερεθίσματα, που νομίζω τα θέματα με τα οποία μπορείς να καταπιαστείς είναι ανεξάντλητα!

 

 

Rock Overdose: Που έγιναν οι ηχογραφήσεις του “Awake Before the Dawn” και μέσω ποιας εταιρίας κυκλοφορεί;

 

Φίλιππος: Το “Awake Before the Dawn” κυκλοφόρησε σε digital μορφή από την Lion Music (Φινλανδία) και την φυσική μορφή σε CD αποφασίσαμε να την διαχειριστούμε εμείς και πάλι, όπως και με τον προηγούμενο δίσκο μας, το “Change of Time”. Το “Awake…” ηχογραφήθηκε κατά κύριο λόγο στο προσωπικό μας στούντιο και κάποια ορχηστρικά και χορωδιακά μέρη στο στούντιο του Nigel Foxxe. Το ακορντεόν για το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου ηχογραφήθηκε στο προσωπικό στούντιο του Σταύρου Λάντσια. H μίξη και το mastering έγινε στα NRQ Studios στην Ουκρανία από τον Nikolas Roy Quemtri, ο οποίος αποδείχθηκε εξαιρετικά ταλαντούχος αλλά και πολύ συνεργάσιμος.

 

Xρήστος: Για όσους ενδιαφέρονται, ο δίσκος είναι διαθέσιμος μέσω της επίσημης ιστοσελίδας μας www.secret-illusion.com, σε κάποια κεντρικά metal δισκοπωλεία της Αθήνας και σε digital μορφή σε όλες τις γνωστές (και άγνωστες) πλατφόρμες παγκοσμίως.

 

 

Rock Overdose:  Ποιος είναι ο υπεύθυνος για το artwork του δίσκου και εξήγηστε μας τι ακριβώς μας παρουσιάζετε στο εξώφυλλο;

 

Φίλιππος: Εδώ και 10 χρόνια συνεργαζόμαστε με τον Thass Jillion σε αυτόν τον τομέα, όχι μόνο στα artwork αλλά και σε οτιδήποτε αφορά την μπάντα από γραφιστικής άποψης. Το ίδιο κάναμε και στον νέο δίσκο και είμαστε σαφώς ικανοποιημένοι. Στα δικά μου τουλάχιστον μάτια το εξώφυλλο παρουσιάζει έναν κόσμο στο χείλος της καταστροφής από την ίδια την φύση που τον περιβάλλει, με μια ανώτερη οντότητα να επιβλέπει τα πάντα και να φροντίζει να αποκαθιστά τις ισορροπίες όταν πρέπει. Ο πλανήτης είναι ζωντανό ον, κάνουμε τεράστιο κακό σε αυτόν ώς ανθρώπινο είδος καθημερινά και έχουμε την ψευδαίσθηση ότι τον εξουσιάζουμε κιόλας, ότι τον ελέγχουμε!

 

Αυτή την άγνοια ήδη την πληρώνουμε και κάποια στιγμή είμαι βέβαιος ότι η φύση θα φροντίσει από μόνη της να επιβάλλει την αρμονία με τον δικό της τρόπο, μια και καλή και άλλος ένας μεγάλος κύκλος θα κλείσει, για να αρχίσει ένας νέος. Έτσι λειτουργεί το σύμπαν και κάποια στιγμή πρέπει όλοι μας να αναθεωρήσουμε την θέση μας και τον ρόλο μας σε αυτό.

 

 

Rock Overdose:  Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη χρονικά, είχατε κάποιο feedback από φίλους και οπαδούς από αυτή σας τη κυκλοφορία;

 

Χρήστος: Μέχρι στιγμής το feedback είναι θετικότατο, ο δίσκος έχει πάρει πολλά καλά reviews, αρέσει στους παλιότερους fans της μπάντας αλλά με χαρά βλέπουμε ότι έχει προσελκύσει και πολλούς νέους.

 

Φίλιππος: Πριν ο δίσκος κυκλοφορήσει, είχαμε την πεποίθηση, σε όλη την πορεία της δημιουργίας του, ότι αυτός είναι ο καλύτερος δίσκος των Secret Illusion μέχρι σήμερα και χαίρομαι γιατί βλέπω ότι τελικά δεν κάναμε λάθος. Σε καμιά περίπτωση βέβαια, δεν υποβιβάζω τους δύο προηγούμενους και ιδιαίτερα το “Change of Time” που είναι ένας πολύ αγαπημένος μου δίσκος, με κομμάτια που έχουν μεγάλη σημασία για μένα προσωπικά.

 

 

Rock Overdose:  Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική metal σκηνή; Την παρακολουθείτε καθόλου;

 

Χρήστος: Μπάντες πολλές, γεμάτες ταλέντο, πολύ καλές παραγωγές. Γενικά οι ελληνικές μπάντες θυσιάζουν πάρα πολλά και είναι άξιες συγχαρητηρίων για αυτό, αλλά όλοι μας έχουμε ένα βασικό μειονέκτημα...μένουμε στην Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον συγκεκριμένο χώρο έτσι ώστε να μπορέσει κάποιος να ασχοληθεί με την μουσική που αγαπάει σε επαγγελματικό επίπεδο. Νο money, no honey (γέλια)!

 

 

Φίλιππος: Είναι τόσα πολλά τα θέματα που μπορείς να αναλύσεις για αυτό το ζήτημα, που θα χρειαζόταν μια ολόκληρη συνέντευξη μόνο για αυτό. Θα συμφωνήσω με τον Χρήστο, τα χρήματα είναι ένα μεγάλο ζήτημα, όπως και άλλοι παράγοντες, όπως γνωριμίες, δημόσιες σχέσεις, τύχη, ταλέντο, διάθεση, σκληρή δουλειά κτλ.

 

Προσωπικά βλέπω την ελληνική σκηνή, όπως και τον κόσμο γύρω μας, σαν μια πίτα χωρισμένη σε κομμάτια...όσοι έχουν μερίδιο σε αυτή την πίτα, είτε με την αξία τους είτε όχι, λαμβάνουν την αναγνώριση (όση σημασία έχει αυτή σαν έννοια) και ένα μεγαλύτερο κέρδος απ’όσα έχει να προσφέρει η μουσική βιομηχανία σε μια ελληνική μπάντα εν έτη 2018. Τα κομμάτια όμως της πίτας είναι μετρημένα και οι αξιόλογες μπάντες πολλές. Κάποιος πρέπει να χάσει λοιπόν, ακόμα και αν δεν το αξίζει.

 

 

Rock Overdose:  Ετοιμάζετε κάποιες ζωντανές εμφανίσεις μέσα στο 2018;

 

Χρήστος: Όπως είπαμε και πριν, θέλουμε να προωθήσουμε τον δίσκο όσο πιο πολύ γίνεται και μιας και η μπάντα έχει καιρό να εμφανιστεί ζωντανά, είναι στους πρωταρχικούς μας στόχους.

 

Φίλιππος: Έχουμε σίγουρα σκοπό να κάνουμε σύντομα ένα πολύ καλό live στην Αθήνα και σίγουρα είμαστε ανοιχτοί και σε οποιαδήποτε άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση.

 

 

Rock Overdose:  Φίλιππε και Χρήστο, σας ευχαριστώ για αυτή εδώ τη συνέντευξη. Οι τελευταίες λέξεις είναι δικές σας.

 

Χρήστος: Ευχαριστούμε και πάλι για τον χρόνο και την συνέντευξη. Να στηρίζετε την ελληνική σκηνή, είναι σημαντικό για όλες τις μπάντες, όπως κάνετε μέχρι σήμερα. Τα λέμε σύντομα από την σκηνή.

 

Φίλιππος: Καλή συνέχεια σε όλους και καλή καρδιά...όλα τα υπόλοιπα δεν βοηθάνε, πρώτα απ’όλα εμάς τους ίδιους.

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Παύλος Γιαννακόπουλος

 

Comments