SUBFIRE στο Rock Overdose:” Όταν είσαι σε αυτό το χώρο πρέπει πραγματικά να δουλέψεις πολύ, να ξενυχτίσεις και να ματώσεις”

 

Το Rock Overdose είχε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τους SUBFIRE και συγκεκριμένα με τον ντράμερ του συγκροτήματος Συμεών Σανιδά, και τον κιθαρίστα Γιώργο Λαρεντζάκη.

Η μπάντα είναι μια μίξη Heavy με Power Metal.

Με την ευκαιρία του συμβολαίου τους με τη δισκογραφική εταιρία Symmetric Records αλλά και τον επερχόμενο δίσκο τους, τα μέλη των SUBFIRE μας είπαν πολλά και ενδιαφέροντα.

 

 

 

Rock Overdose:  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το νέο σας δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Symmetric Records. Το πρώτο άλμπουμ σας θα κυκλοφορήσει σύντομα! Πώς νιώθετε;

 

Γιώργος:  Γεια χαρά! Μαθαίνουμε τα νέα για τη μουσική που γουστάρουμε χρόνια τώρα από εσάς και είναι τιμή μας που «συναντιόμαστε», ως φιλοξενούμενοί σας πλέον! Ευχαριστούμε λοιπόν για την πρόσκλησή!  Το άλμπουμ αυτό έχει γνωρίσει πραγματικά πολλές παρατάσεις. Τόσες που εν καιρώ στόχος μας δεν ήταν το πότε θα ολοκληρωθεί αλλά να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για εμάς και δεδομένου του αποτελέσματος που φτάνει στα αυτιά μας και σε λίγο διάστημα στα αυτιά σας είναι τεράστια η ηθική ικανοποίηση που αποκομίζουμε πέραν του συγκινησιακού παράγοντα! Θα έλεγα ανακούφιση με την καλύτερη έννοια που μπορεί να έχει!

 

 

Rock Overdose: Φαίνεστε μια ιδιαίτερη περίπτωση μπάντας, αφού αλλάξατε μουσικά στυλ μέχρι την πρώτη σας δουλειά. Σας έχουν βοηθήσει οι σπουδές σας, ώστε να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση σχετικά με αυτό; Μιλήστε μας για την πορεία σας από μικρή ηλικία.

 

Συμεών: Η αλήθεια είναι ότι η μπάντα ξεκίνησε όταν ήμασταν μαθητές λυκείου και το μόνο σίγουρο είναι πως σε τόσο μικρή ηλικία δεν είσαι κατασταλαγμένος στο τι θες να κάνεις γενικότερα στη ζωή σου, εκτός βέβαια από συγκεκριμένες περιπτώσεις. Έτσι και στη μουσική, ξεκινήσαμε να παίζουμε διασκευές, όπως και κάθε νεοφερμένη μπάντα σε τοπικό επίπεδο, χωρίς να έχουμε κάποια συγκεκριμένη μουσική κατεύθυνση, ουσιαστικά βαδίζαμε μόνοι μας.

 

Στη συνέχεια γράψαμε και δική μας μουσική αλλά ήταν ακατέργαστο υλικό και δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ διότι δεν είχαμε όπως προανέφερα τη σωστή κατεύθυνση για τη σωστή προώθηση της μουσικής αυτής. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό διότι στην πράξη συνειδητοποιήσαμε σιγά σιγά τη μουσική μας υπόσταση και καταλήξαμε στο ιδανικό για μας metal.

 

Οι σπουδές και οι στρατιωτικές υποχρεώσεις μας ωρίμασαν σαν προσωπικότητες και μας άνοιξαν τους μουσικούς ορίζοντες. Συναναστραφήκαμε με πολλούς ανθρώπους και με πολλά συγκροτήματα, ανταλλάξαμε απόψεις σε πολλά θέματα και αυτό είχε θετικό αντίκτυπο στη δημιουργία των τωρινών τραγουδιών μας, τόσο σε μουσικό όσο και σε στιχουργικό επίπεδο.

 

Εν τέλη με τον καιρό καταλήξαμε ώριμα σε καλούς μουσικούς με σπουδαία προσωπικότητα ο καθένας και βγάλαμε ένα αποτέλεσμα για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, πιστεύουμε πως η δουλειά μας θα ικανοποιήσει το κοινό. Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως ο Γιώργος κι εγώ είμαστε οι κινητήριοι μοχλοί των SUBFIRE, τρέχουμε όλα τα θέματα της μπάντας και έχουμε τον τελευταίο λόγο. Η μπάντα αποτελείται από εμένα (Συμεών Σανιδάς –  τύμπανα), τον Γιώργο (Γιώργος Λαρεντζάκης – κιθάρες, δεύτερες φωνές), τον Rindra (Rindra Rado – μπάσο) και τον Veandok ο οποίος είναι ο τραγουδιστής μας.

 

 

 

Rock Overdose: Πώς θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε τη μουσική σας;

 

Γιώργος: Όσον αφορά στη σύνθεση προσπαθούμε να κρατήσουμε το ύφος της μουσικής που παίζουμε όσο πιο κλασικό και heavy γίνεται απογειώνοντας τα τραγούδια μας με την μελωδικότητα που παρέχει η power metal μουσική. Οπότε θα έλεγα δυνατή και μελωδική!

 

 

Rock Overdose: Τι μπορούμε να περιμένουμε στο live κομμάτι όταν με το καλό ξεπεράσουμε τα προβλήματα με τον ιό που ταλανίζει τις ζωές όλων μας;

 

Γιώργος:  Τον τελευταίο χρόνο τον περάσαμε μέσα στο στούντιο και αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρωθεί πολύ να βγει πρώτα ο δίσκος. Το ότι επανερχόμαστε στην κανονικότητα είναι κάτι πολύ θετικό, δεν υπάρχουν επίσημα σχέδια ακόμα για live εμφανίσεις αλλά συζητάμε για φθινόπωρο ή χειμώνα. Όταν υπάρχει κάτι official θα το ανακοινώσουμε!

 

 

 

Rock Overdose: Ποια πιστεύετε ότι είναι τα απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία μιας μπάντας;

 

Συμεών: Θεωρώ πως η υπομονή, η επιμονή και το να μένεις σταθερός σε αυτό που πιστεύεις είναι λίγο πολύ τα βασικά συστατικά. Εμείς έχουμε κάνει υπομονή σε αρκετές καταστάσεις, άλλες φορές με αρνητικό και άλλες με θετικό αντίκτυπο αλλά ποτέ δεν αλλάξαμε προσωπικότητα για κανέναν και σε τίποτα και αυτό μας έκανε πολύ καλό. Όταν δουλεύουμε το υλικό μας το μελετάμε τόσο διεξοδικά και δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη.

 

Όλα γίνονται προγραμματισμένα και σωστά, μόνο έτσι θα φτάσεις ψηλά, ο ενθουσιασμός και το ταλέντο, όσο κλισέ και ακούγεται, πραγματικά δεν φτάνει. Πρέπει πραγματικά να το αγαπάς πολύ με σκοπό να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου να το φτάσεις στο ανώτατο επίπεδο που μπορείς. Όταν είσαι σε αυτό το χώρο πρέπει πραγματικά να δουλέψεις, να δουλέψεις πολύ, να ξενυχτίσεις και να ματώσεις δουλεύοντας πάνω σε υλικό που θεωρείς πως αξίζει.

 

Αν το δει κάποιος έστω και 1% ως χάσιμο χρόνου ή να πει ‘εντάξει μωρέ, θα τη δουλέψω αύριο τη μελωδία’ ή ακόμα να πει ‘αφού το παίξαμε το τραγούδι στην πρόβα, δεν χρειάζεται να το ξαναπαίξουμε για να δούμε τη σκηνική παρουσία, θα αυτοσχεδιάσουμε έχει χάσει το παιχνίδι και δεν το ξέρει. Οι λεπτομέρειες μετράνε απίστευτα πολύ σε αυτό το χώρο, πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και να θυσιάσεις από τον προσωπικό σου χρόνο για να το προχωρήσεις.

 

Θα το τονίσω ξανά, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ.

 

Εμείς σαν Subfire, κάνουμε και άλλες δουλειές και έχουμε αφιερώσει πάρα μα πάρα πολύ χρόνο για να υλοποιήσουμε το υλικό μας. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιήσαμε επίσης πως και η ταπεινοφροσύνη, αν και σε πολλές περιπτώσεις είναι παρεξηγημένη στον χώρο της metal μουσικής, μας βοήθησε νοητικά να αντεπεξέλθουμε σε λίγες αλλά δύσκολες καταστάσεις. Πάνω σε αυτά χτίσαμε τη προσωπικότητα μας σαν μπάντα.

 

 

 

 

Rock Overdose: Πείτε μας λίγα λόγια για τους συντελεστές του επερχόμενου άλμπουμ σας. Που ηχογραφήθηκε και ποιοι συμμετείχαν στην ηχογράφηση;

 

Γιώργος:  Το συγκεκριμένο άλμπουμ έχει περάσει πολλά κύματα. Εν τέλη το δουλεύουμε σχεδόν δύο χρόνια με τον Bob Κατσιώνη στο “Sound Symmetry Studio”. Ο λόγος που επικοινωνήσαμε αρχικά ήταν ότι πλησιάζει πολύ το είδος της μουσικής που παίζουμε και θεωρήσαμε ότι ήταν ο πιο κατάλληλος στο να υλοποιήσει αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. Εκτός από την παραγωγή έχει επιμεληθεί όλα τα πλήκτρα του άλμπουμ προσθέτοντας πολύ ωραίες πινελιές που αρμόζουν στο ύφος της μουσικής που παίζουμε με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του σε ένα τραγούδι μας όπου είχα τη χαρά να απαντήσω με την κιθάρα μου σε ένα σόλο πλήκτρα που «σκοτώνει» !

 

 

Rock Overdose: Παρότι η μπάντα σας σίγουρα θέλει να πρεσβεύει κάτι προσωπικό, θα μπορούσατε να μας πείτε κάποιους καλλιτέχνες που επέδρασαν σε αυτό που είστε σήμερα;

 

Γιώργος: Οι Βασικές μας επιρροές είναι πραγματικά πολύ κλασικές! Iced earth, Judas Priest, Helloween, Blind Guardian κ.α. Δε σου κρύβω όμως ότι προσωπικά εμένα με “τραβάει” και το Ιαπωνικό στυλ (Galneryus, X Japan)! Εν καιρώ σκέφτομαι να το ενσωματώσω λίγο περισσότερο όσον αφορά τη μελωδικότητα των συνθέσεων! Το αποτέλεσμα προς το παρόν είναι μοναδικό, οπότε μείνετε συντονισμένοι!

 

 

 

 

Rock Overdose: Τι απολαμβάνετε περισσότερο; Τις ώρες σύνθεσης, τις ώρες ηχογράφησης ή τις ώρες live;

 

Συμεών: Αυτό είναι κάτι προσωπικό για τον καθένα θεωρώ και επιδρά διαφορετικά για τον καθένα ξεχωριστά. Νομίζω πως αυτό πάει σκαλοπάτι σκαλοπάτι. Συνθέτεις, γουστάρεις – ηχογραφείς την ιδέα, γουστάρεις ακόμα περισσότερο – παίζεις live την ιδέα, γουστάρει ο κόσμος και εσύ έχεις φτάσει στο απόλυτο σημείο ευχαρίστησης.

 

Γιώργος: Κατά την προσωπική μας άποψη οι ώρες σύνθεσης είναι μοναδικές γιατί πάντα προσπαθείς να φαντασιωθείς πως θα μετατρέψεις την ιδέα σου σε κάτι το οποίο θα δράσει στο μυαλό του κοινού και θα τους διεγείρει κάνοντας τους να θέλουν να το ακούσουν ξανά και ξανά, όλο το ζουμί πιστεύω πως είναι στη σύνθεση.

 

 

Rock Overdose: Πώς βλέπετε την ελληνική σκηνή σήμερα; Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σχετικά με το παρελθόν, αλλά τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ακόμα; Αν θέλετε, πείτε μας και μπάντες που ξεχωρίζετε!

 

Συμεών: Η ελληνική metal σκηνή είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και μεγαλώνει χρόνια με τα χρόνια. Έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου, τόσο επίσημα όσο και στην underground σκηνή. Βλέπουμε πως οι μπάντες του παρελθόντος (Rotting Christ, Septicflesh, Nightfall, Innerwish) έπειτα από πολύ κόπο και αρκετή επιτυχημένη δουλειά εδραιώθηκαν για τα καλά στη μέταλ κοινωνία ανάμεσα σε μεγάλα συγκροτήματα.

 

Εν συνεχεία μπάντες όπως οι Firewind, Nightrage, Suicidal Angels συνέχισαν το πολύ καλό επίπεδο, βρήκαν τα πατήματα τους γρήγορα και με όπλο το πολύ καλό υλικό τους η μία περιοδεία διαδεχόταν την άλλη κάτι που δείχνει πλέον το επίπεδο των ελληνικών μπαντών. Αν και βελτιώθηκαν τα πράγματα με ενδιαφέρον από γνωστές δισκογραφικές εταιρείες η οικονομική κρίση μας πήγε δυστυχώς πίσω. Βελτιώθηκαν άλλοι τομείς όμως, πολύ καλές παραγωγές, ανάδειξη μπαντών στην underground σκηνή (Warrior Path, Diviner), ενδιαφέρουσες συνεργασίες και το σημαντικότερο το promotion μέσω των social media.

 

Οι πλατφόρμες που υπάρχουν πια βοηθούν στο έπακρο ένα σχήμα να προωθήσει τη δουλειά του σωστά και το αποτέλεσμα πραγματικά θα σας καταπλήξει. Τα social media δεν έχουν την πυγμή και την ισχύ μίας αξιοπρεπούς δισκογραφικής εταιρείας αλλά βοηθάνε, και μάλιστα πολύ, ειδικά στο ξεκίνημα μίας μπάντας σήμερα. Αυτό που θα πρέπει να αλλάξει είναι προφανώς η νοοτροπία που έχουμε σαν λαός απέναντι στην μέταλ μουσική, να ξεφύγουμε λίγο από το καβούκι και τη φούσκα που ζούμε μουσικά και να δώσουμε ευκαιρίες σε μουσικούς που πραγματικά αξίζουν και μπορούν να αναδείξουν τη σπουδαία δουλειά τους.

 

Η λύση είναι πραγματικά απλή, metal festivals. Γίνονται ελάχιστα στην Ελλάδα και δεν αναδεικνύονται φρέσκες μπάντες στο ξεκίνημα τους που έχουν να δείξουν πράγματα, δεν βοηθάνε γενικότερα. Για να αναδείξεις τη δουλειά σου θέλεις ένα μικρό budget και μία αρκετά καλή παραγωγή, εάν δεν έχεις κάτι από αυτά σε πετάνε στα σκουπίδια και παλεύεις μόνος ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα σε ακούσουν και θα σε ‘τσιμπήσουν’ τα ‘σωστά αυτιά’ κάτι που γίνεται μία στις 100.000.

 

Στο εξωτερικό βλέπεις σε festival σαν το Wacken καινούρια συγκροτήματα κάθε χρόνο τα οποία κυριολεκτικά είναι τρομερά, εκεί έξω γίνεται προσπάθεια. Σου λένε πάρε τα χρήματα, δείξε μου τι αξίζεις και αν τα καταφέρεις προχωράμε. Σου δίνουν την αρχική βοήθεια όμως, μετά it’s up to you. Εδώ παλεύεις, είναι σίγουρα καλύτερες οι συνθήκες έξω για νεοφερμένες μπάντες αλλά αυτό που μας χαρακτηρίζει εδώ είναι η επιμονή, εμείς σαν Subfire ακούσαμε πολλά, υποφέραμε πολύ από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες αλλά επιμείναμε, we are still here και  είμαστε ικανοποιημένοι από τη δουλειά μας.

 

 

 

 

Rock Overdose: Ποιο θα ήταν το πιο μεγάλο σας όνειρο για το σχήμα SUBFIRE.; Πραγματοποιήσιμο, είτε όχι;

 

Συμεών: Η αλήθεια είναι πως επειδή έχουμε κοπιάσει πολύ με τη δημιουργία του επερχόμενου άλμπουμ και από πολλές καταστάσεις που μας έχουν τύχει σε όλη την πορεία μας προσπαθούμε να προγραμματίζουμε βραχυπρόθεσμα τα πράγματα που αφορούν την μπάντα, όταν σκέφτεσαι μακριά πολλές φορές την πατάς. Μεθοδικά και σταθερά βήματα και όλοι οι στόχοι θα πραγματοποιηθούν. Βασικό όνειρο μας βέβαια είναι να παίξουμε live δίπλα σε ζωντανούς θρύλους της metal που θαυμάζουμε και αγαπάμε, και γιατί όχι, κάποια στιγμή να βιοποριζόμαστε 100% από τη μουσική μας.

 

 

Rock Overdose: Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας; Συνήθως η μουσική τρώει όλο τον ελεύθερο χρόνο των μουσικών. Ισχύει για εσάς;

 

Γιώργος: Ισχύει με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου κάποιους από εμάς μας μας τραβάνε οι αθλητικές δραστηριότητες ανάλογα με την εποχή και τις αντοχές μας!

 

 

Rock Overdose: Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη. Ο επίλογος είναι δικός σας.

 

Συμεών, Γιώργος:  Εμείς ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δώσατε να πούμε κάποια πράγματα για τους Subfire. Ελπίζουμε οι αναγνώστες να πήραν έστω και ένα μικρό ερέθισμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Stay tuned, stay metal, see you soon!!

 

 

 

Comments