Valgran (GENTIHAA) στο Rock Overdose:” Oι κριτικές για τον δίσκο μας ‘Reverse Entropy’ είναι διθυραμβικές”.

Το Rock Overdose και ο Χρήστος Μπριντζίκης είχαν μια διαφέρουσα κουβέντα με τον Valgran, ιδρυτή της νεοσύστατης metal μπάντας GENTIHAA, ο οποίος είπε πολλά και ενδιαφέροντα για τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος με τίτλο “Revenge Entropy”, για την εμπειρία τους ως support band στους DIMMU BORGIR αλλά και για το  Live Presentation του ‘’Reverse Entropy’’ στο Temple στις 8 Νοεμβρίου.

 

 

 

Rock Overdose: Καλώς ήρθατε στο Rock Overdose! Πριν ξεκινήσουμε, να σας πω ένα μεγάλο μπράβο για το ντεμπούτο σας “Reverse Entropy”! Πραγματικά εξαιρετική δουλειά!

 

Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή. Πότε και πως δημιουργήθηκαν οι Gentihaa;

 

Valgran: Καλώς σας βρήκαμε και ευχαριστούμε για την πρόσκληση.

Την μπάντα αυτήν την δημιούργησα εγώ το 2015 όταν ήδη έγραφα κιόλας τα κομμάτια του Reverse Entropy.’Ετσι λοιπόν, ξεκίνησα να αναζητώ μέλη από την ελληνική σκήνη που πρώτον θα ήταν συνεννοήσιμα και σωστά άτομα σε θέμα χαρακτήρα και δεύτερον άτομα μουσικά κατηρτισμένα ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν μουσικά στις απαιτήσεις των κομματιών που συνέθετα.

 

Το πρώτο και το αρχαιότερο μέλος των GENTIHAA είναι ο μπασίστας Beheaal (Μπάμπης Καπαγερίδης) αμέσως μετά προστέθηκε στο roaster ο τραγουδιστής Andre Boutos(Ανδρέας Μπούτος), o κιθαρίστας Ros Dracul (Σπύρος Ροδίτης) και κλείνουμε με το πιο πρόσφατο μέλος τον Drummer Merenhor (‘Αγγελος Σαμαράς).

 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι σε αρκετά site έχω παρατηρήσει ότι οι GENTIHAA παρουσιάζονται ως συνέχεια-εξέλιξη κάποιον παλαιότερων συγκροτημάτων που είχα. Κάτι τέτοιο είναι πλήρως εσφαλμένο, διότι το συγκεκριμένο σχήμα δεν έχει ουδεμία σχέση με προηγούμενες δουλειές μου καθώς είναι κάτι εντελώς καινούργιο και φρέσκο.

 

Valgran

 

 

Rock Overdose: Το όνομα της μπάντας πως προέκυψε;

 

Valgran:  Η κύριά μας επιθυμία, όταν είχαμε ξεκινήσει να σκεφτόμαστε ονόματα για την μπάντα, ήταν να βρούμε ένα όνομα που να μην έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ και πουθενά και να είναι εύηχο.

 

Τελείως κατά τύχη λοιπόν, κάποια στιγμή που διάβαζα ένα άρθρο σε μια σελίδα ιστορικού και θρησκευτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, παρατήρησα ένα σύμβολο το οποίο είχε το όνομα ενός δαίμονα πάνω σε κυκλική μορφή. Κοιτάζοντας την εικόνα αυτή λοιπόν, διάβασα το όνομα αυτό ανάποδα, που δεν θα σας πω πιο είναι! (γέλια)

 

‘Έτσι λοιπόν προέκυψαν οι GENTIHAA

 

Rös Dracùl

 

 

Rock Overdose: Ποιες είναι οι βασικές επιρροές σας σαν συγκρότημα;

 

Valgran: Έχουμε γενικά σαν μπάντα αρκετές και διαφορετικές επιρροές και αυτό νομίζω αντικατοπτρίζεται στο τελικό αποτέλεσμα που είναι το ‘’Reverse Entropy’’.

 

Σίγουρα τα ακούσματα μας κυμαίνονται από κλασσικό Heavy/Thrash Metal όπως Metallica,Megadeath,Judas Priest,Slayer,Nevermore κλτπ μέχρι ένα ευρή φάσμα του ακραίου αλλά και progressive ήχου όπως Opeth,Dimmu Borgir,Behemoth,Arch Enemy,Meshuggah,Scar Symmetry,Children of Bodom κτλπ.

 

 

Rock Overdose: Λογικά οι μουσικές επιρροές σας έχουν επηρεάσει και τις συνθέσεις των τραγουδιών σας, τραγούδια που έχουν στοιχεία από αρκετά μουσικά είδη του σκληρού ήχου. Εσείς πως θα χαρακτηρίζατε το είδος της μουσικής που παίζετε;  

 

Valgran: This is the tricky part! Ακόμα και εμείς οι ίδιοι δυσκολευόμαστε να διευκρινίσουμε στο τι είναι αυτό που παίζουμε! (γέλια)

 

Το πιο πετυχημένο που έχω ακούσει είναι από τον Bob Katsionis που μου έχει πει ότι ‘’Εσείς παίζεται Black Metal με Riffs Judas Priest’’ (γέλια)

 

Πιστεύω πάντως στο συγκεκριμένο θέμα ότι ο κόσμος πρέπει να μας βοηθήσει με το να μας πει τι νομίζει ότι είναι αυτή η μουσική που ακούει.Είναι ένα πολύ καλό ερώτημα αυτό.

 

Béheaal

 

 

Rock Overdose: Ενδυματολογικά έχετε επιλέξει να ακολουθήσετε το δρόμο που χάραξαν μπάντες όπως οι Dimmu Borgir και οι Behemoth. Το image αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη μουσική σας; Είναι μέρος κάποιου concept;

 

Valgran: Όπως και με το όνομα, ήθελα η μπάντα μου να έχει και ένα ιδιαίτερο image.

 

Βασιζόμενος σε αυτό το σκεπτικό και όντας μεγάλος φαν των Dimmu Borgir,Behemoth κτλπ. ήθελα να έχουν και οι GENTIHAA έναν απόκοσμο χαρακτήρα και εμφάνιση.Σε αυτό το σκεπτικό βοήθησε και το concept του album καθώς και με τις συνθέσεις,αφού κινούμαστε στον ακραίο ήχο.

 

Βρέθηκα λοιπόν και συζήτησα με την ταλαντούχο σχεδιάστρια τέτοιων εμφανίσεων-στολών Νάταλι Χρηστάκη,της εξήγησα πως το είχα φανταστεί και το αποτέλεσμα τελικώς μας δικαίωσε ,με το feedback το κόσμου να είναι ιδιαιτέρως θερμό!

 

Merenhor

 

 

Rock Overdose: Πάμε και στο “Reverse Entropy”, την πρώτη σας δισκογραφική δουλειά. Τι είδους κριτικές έχετε λάβει μέχρι τώρα από τον Τύπο αλλά και πως αισθάνεστε με τη μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου για τη  μουσική σας;

 

Valgran: Καθώς περνά ο καιρός από τότε που κυκλοφόρησε το “Reverse Entropy” από την Symmetric Records παρατηρούμε και από τον Ελληνικό Τύπο όπως και από τον ξένο ότι οι κριτικές για πρωτοεμφανιζόμενη μπάντα είναι διθυραμβικές.

 

Επίσης βλέπουμε ότι η αντίδραση του κόσμου προς τους GENTIHAA είναι υπέρ του δέοντος μεγάλη καθώς οι πωλήσεις του άλμπουμ έχουν έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες μας! Κάτι τέτοιο μας δίνει δύναμη καθώς και αίσθημα ισχυρής ευθύνης απέναντι στο κοινό μας, ώστε να συνεχίσουμε και να τους ανταμείψουμε με ωραίες και δυνατές συνθέσεις όπως και με εκρηκτικές live παρουσίες.

 

 

Rock Overdose: Πως ήταν η διαδικασία της σύνθεσης;

 

Valgran: Η διαδικασία της σύνθεσης είναι μια αρκετά απαιτητική διαδικασία.

 

Αρκετοί,ίσως, νομίζουν ότι αρκεί να πιάσουν μια κιθάρα και να παίξουν δύο riffs και αυτό είναι,αλλά σίγουρα δεν είναι έτσι!

 

Το να συνθέσεις κάτι,εννοώντας να συλλάβεις την ιδέα και να την αποτυπώσεις σωστά στην κιθάρα και μετέπειτα στο όλο στήσιμο του κομματιού, σίγουρα απαιτεί έμπνευση,μουσική αρτιότητα και αρκετές ώρες στησίματος του εκάστοτε κομματιού.

 

André

 

 

Rock Overdose: Αν δεν κάνω λάθος υπάρχει μια ιστορία πίσω από τα τραγούδια; Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες;

 

Valgran: Είναι αλήθεια αυτό, καθώς ολόκληρο το album στηρίζεται σε συγκεκριμένο concept. ‘O υπεύθυνος για το όλο concept είναι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Andre Boutos όπου όταν άκουσε τα κομμάτια σκέφτηκε και μου είπε ότι επειδή είναι ιδιαίτερα χρειάζονται και ένα ιδιαίτερο concept.Του άφησα λοιπόν το ελεύθερο για να ψάξει και μου έφερε την συγκεκριμένη πρόταση με αυτήν την ιντερνετκική νουβέλα.

 

Η συγκεκριμένη νουβέλα αναφέρει ότι, ένα άτομο κάνει ένα μακρινό ταξίδι στο μέλλον και από το ταξίδι του αυτό βλέπει την καταστροφή του κόσμου μας, έτσι όπως τον ξέρουμε, εξ’αιτίας του σβησίματος του ήλιου.

 

Επιστρέφει λοιπόν στην τωρινή πραγματικότητα και ενημερώνει οκτώ συγκεκριμένα άτομα που έχουν στην κατοχή τους αυτά τα μαγικά χάπια,με σκοπό να αντιστρέψουν την καταστροφή αυτή.Εκεί λοιπόν στηρίχθηκε όλο το concept του “Reverse Entropy”.

 

 

Rock Overdose: Αξίζει να τονίσουμε την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει και στην παραγωγή του δίσκου. Που έγιναν οι ηχογραφήσεις;

 

Valgran: Το Reverse Entropy ηχογραφήθηκε στα Sound Symmetry Studios με παραγωγό τον Bob Katsionis (Firewind). To Mix/Mastering όπως και τα recordings των drums έγιναν στα Devasoundz Sudios με τον Fotis Benardo(SixForNine)

 

 

Rock Overdose: Ποιος ήταν υπεύθυνος για το εξώφυλλο του δίσκου σας και τι ακριβώς συμβολίζει αυτό; (το εξώφυλλο).

 

Valgran: Αρχικά ήταν κοινή απόφαση όλων των μελών μέσα στην μπάντα να απέχουμε παντελώς από οποιοδήποτε αναγνωρίσιμο είδωλο-σύμβολο που να αφορούσε θρησκεία, πολιτική, ιστορία κλπ.

 

Στηριζόμενοι σε αυτήν τη βάση επιδιώξαμε για ακόμα μια φορά την μοναδικότητα αναθέτοντας την δουλεία ολόκληρου του artwork στον Βαγγέλη Πέτικα και στην Revolver Design.

 

Του εξηγήσαμε το concept και την ιστορία του δίσκου και τον αφήσαμε ελεύθερο να δημιουργήσει, φέρνοντας μας ένα απίστευτο εξώφυλλο όπως και λογότυπο!Αυτό που συμβολίζει το εξώφυλλο του album είναι η καλλιτεχνική προσέγγιση και απεικόνιση όλοκληρου του concept του.

 

 

Rock Overdose: Πριν από λίγες εβδομάδες είχατε την ευκαιρία να ανοίξετε τις συναυλίες για μια από τις πιο σημαντικές Νορβηγικές μπάντες, τους Dimmu Borgir. Όνειρο που έγινε πραγματικότητα;

 

Valgran: Ήταν κάτι απίστευτο για μας! Αρκεί να φανταστείτε πως από την μια στιγμή στην άλλη, βρεθήκαμε στα 2 από τα μεγαλύτερα stages στην χώρα που αφορούν αυτό το είδος της μουσικής και όχι μόνο,παίζοντας ως μοναδικό support σε μια από τις αγαπημένες μας μπάντες!

 

Και μάλιστα σαν πρώτη εμφάνιση των GENTIHAA!

 

Σίγουρα δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα ούτε και εμείς!

 

 

Rock Overdose: Εάν δεν κάνω λάθος η εμφάνισή σας ως support στους Dimmu Borgir ήταν η παρθενική σας. Πρώτη συναυλία πρώτο μεγάλο live. Λογικά «δεν έτυχε αλλά πέτυχε». Ποιος το κανόνισε όλο αυτό; Δώστε μας κάποιες πληροφορίες.

 

Valgran: Πριν κάποιους μήνες που ανακοινώθηκε ότι θα έρθουν στην Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια, όταν το είδα, είπα ότι οι GENTIHAA πρέπει να παίξουν σε αυτό το Live και να είναι μάλιστα και το παρθενικό τους ξεκίνημα.

 

Μίλησα με το Management των Angels PR και τους εκδήλωσα την επιθυμία μου αυτή, και έστειλαν την δουλεία μου στο management των Dimmu Borgir!

 

‘Όσο περνούσε ο καιρός ένιωθα ένα έντονο συναίσθημα ότι τελικά θα είμαστε εμείς αυτοί που θα παίξουμε σε αυτό το live.

 

Τότε κάτι μοναδικό συνέβη!

 

Έφτασε το πολυπόθητο e-mail και μας έλεγε ότι οι GENTIHAA είναι προσωπική επιλογή των Νορβηγών και θα παίξουν και στα 2 lives στην Ελλάδα ως Special Guests της μπάντας!

 

Όπως είπα και πιο πάνω,ακόμα μου είναι δύσκολο να το πιστέψω! (γέλια)

 

 

Rock Overdose: Απ ότι είδα στη συναυλία της Αθήνας, η εμφάνιση σας ήταν άψογη και η ανταπόκριση του κοινού θερμή! Σίγουρα είναι κάτι που σας δίνει ώθηση, έτσι;

 

Valgran: Σας ευχαριστούμε. Βρεθήκαμε κατευθείαν στα βαθιά! Παρόλα αυτά με το που βγήκαμε στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και είδαμε πως ‘’αγκάλιασε’’ αυτή μας την προπσάθειά ο κόσμος,γεμίσαμε άπαντες με ενέργεια και δυναμισμό και αυτό φάνηκε και on stage!

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Gentihaa;

 

Valgran: Το αμέσως επόμενο βήμα των GENTIHAA που έχει ήδη ανακοινωθεί,είναι το Live Presentation του ‘’Reverse Entropy’’ στο Temple στις 8 Νοεμβρίου. Όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν όλο το album σε Live εκτέλεση,όπως επίσης θα είναι και μάρτυρες δύο ακυκλοφόρητων(ακόμα) τραγουδιών της μπάντας.

 

Μαζί μας θα είναι  οι Dimlight ως special guests καθώς και μια ακόμα μπάντα ως support act που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.

 

 

Rock Overdose: Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας! Το κλείσιμο ανήκει σε σας!

 

Valgran: Εμείς σας ευχαριστούμε και περιμένουμε να σας δούμε όλους στο Temple στις 8 Νοεμβρίου.

 

Μην το χάσετε!

 

Stay Heavy!

 

Official links

https://gentihaa.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/gentihaa/

https://www.instagram.com/gentihaaofficial

https://www.youtube.com/channel/UCIaUAcnyTmSNdnHNVcVu9T

 

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη: Χρήστος Μπριντζίκης

Comments